4 Şubat Cumartesi günü ise yine Loca’da “UNUTMADAN: 2021-22 Yıllarında Kültür ve Sanat Dünyasından Yitirdiklerimizin Ardından” adlı bir panel var. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Türkiye Şubesi’nin (AICA TR) Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlediği panelde 2021-22 yıllarında kaybettiğimiz sanat eleştirmeni, küratör ve sanatçılar anılacak.
3 Şubat 2023 Cuma-Söyleşi
Sergi Konuşmaları: “Bir Arada”
18:30
Loca
Konuşmacılar: Noor Abuarefeh, Sena Başöz, Didem Yazıcı, Burcu Çimen
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın “Bir Arada” isimli yeni sergi dizisi, Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriyle başlayacak.
3 Şubat-2 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek söyleşide serginin fikri, oluşum süreci ve sanatçıların ele aldığı temaların tartışılacağı konuşmada, sanatçılar ile serginin küratörleri Didem Yazıcı ve Burcu Çimen bir araya gelecek. İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs & Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayalle hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendiği ve yorumlandığıyla ilgilenen sanatçılardan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebileceğimiz üzerine olasılıklar hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken, Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyonlar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. Söyleşinin hemen ardından konsepti ve metni Noor Abuarefeh’ye ait olan “Son Müze” adlı performans sergilenecek. Herkese açık olan etkinlik ücretsizdir.
3 Şubat 2023 Cuma-Performans
Son Müze
Katılımcı: Hande Kurdoğlu
19:30
Loca
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın “Bir Arada” adlı yeni sergi dizisinde “Fısıldama Metodları” başlıklı sergisiyle yer alan Noor Abuarefeh’in tasarlayıp yazdığı bu metin okumaya dayalı performans, yakın gelecekte müzelerin modasının geçeceğini öne sürüyor. Diğer tüm müzelerin ortadan kalkışını belgelemek ve bu arşivi sonraki kuşaklara aktarmak üzere inşa edilecek “Müzelerin Müzesi”ni ise ayakta kalan son anıt-müze olarak kurguluyor. Abuarefeh’nin 2018’de tasarladığı performans, ilk kez 2020’de İsviçre’de LiveWorks’te sergilenmişti. Metni bu akşam Loca’da Hande Kurdoğlu’ndan dinleyeceğiz.
Performans, saat 18:30’da başlayacak olan “Sergi Konuşmaları – Bir Arada” söyleşisinin ardından sahnelenecektir. Herkese açık ve ücretsizdir.
4 Şubat 2023 Cumartesi-Panel
“UNUTMADAN”: 2021-22 Yıllarında Kültür ve Sanat Dünyasından Yitirdiklerimizin Ardından
Konuşmacılar: Tamer Akakıncı, Mahmut Celayir, Levent Çalıkoğlu, Tuba Önder Demircioğlu, Erkan Doğanay, Cevdet Erek, Ahmet Ergenç, Ekrem Kahraman, Ekin Kano, Beral Madra, Irmak Özer, Nazlı Pektaş, Yusuf Taktak, Özlem Üner, Misal Adnan Yıldız
13:00
Loca
Son birkaç yıl içinde kültür ve sanat dünyamızdan birçok kıymetli ismi art arda yitirdik. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Türkiye Şubesi’nin (AICA TR) Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlediği panelde 2021-22 yıllarında kaybettiğimiz sanat eleştirmeni, küratör ve sanatçılar anılacak. Etkinlikte bu isimlerin Türkiye’de modern ve çağdaş sanata katkıları, öncülük ettikleri alanlar ve üretimlerindeki önemli dönemeçler ele alınacak.
Panel herkese açık ve ücretsizdir.
Program
I. OTURUM 13.00-14.10
Abdülkadir Günyaz (1932 – 2021) Konuşmacı: Tuba Önder Demircioğlu
Haşim Nur Gürel (1948 - 2022) Konuşmacı: Levent Çalıkoğlu
Nevzat Metin (1948 – 2022) Konuşmacı: Ekrem Kahraman
II. OTURUM 14.10-15.40
Adnan Çoker (1927 – 2022) Konuşmacı: Yusuf Taktak
Komet (1941- 2022) Konuşmacı: Nazlı Pektaş, Ahmet Ergenç, Ekin Kano
Balkan Naci İslimyeli (1947 -2022) Konuşmacı: Erkan Doğanay, Mahmut Celayir
Sedat Balkır (1964 - 2022) Konuşmacı: Özlem Üner
Kerem Durukan (1987 - 2021) Konuşmacı: Irmak Özer
III. OTURUM 16.00-17.45
Tangül Akakıncı (1946 – 2021) Konuşmacı: Tamer Akakıncı
Sermin Sherif (1950 – 2022) Konuşmacı: Beral Madra
Selma Gürbüz (1960 - 2021) Konuşmacı: Beral Madra, Levent Çalıkoğlu
Fulya Erdemci (1962 - 2022) Konuşmacı: Misal Adnan Yıldız, Cevdet Erek