26 Mayıs 2021, Çarşamba
Canlı söyleşi
Öyküye adanmış bir ömür:
Nursel Duruel
Konuşmacılar: Nursel Duruel, Murat Yalçın
18:00
Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube
Nursel Duruel edebiyatımıza iki unutulmaz öykü kitabı kazandırdı: Geyikler, Annem ve Almanya (1982), Yazılı Kaya (1992). Geyikler, Annem ve Almanya dosya halindeyken 1980 Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü aldı, yayımlandıktan sonra 1983 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görüldü ve Makedoncaya çevrildi. Kitaba adını veren öykü ise 1987’de Tuncer Baytok yönetmenliğinde TV filmi yapıldı; 2005’te İmge Öyküler dergisinin yazarlar arasında düzenlediği “1980’den günümüze en beğenilen on öykü” soruşturmasında ilk sırayı aldı. İkinci kitabı Yazılı Kaya içindeki “Burgaç” öyküsüyle 1990 Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Armağanı’nı kazandı. Bazı öykülerine İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, Japonca, Arapça antolojilerde yer verildi.
İstanbul Radyosu’nda edebiyatın geniş kitlelerle buluşmasını sağlayan programları, dergilerde yazıları, kitap seçkileri, seçici kurul üyelikleriyle bir anlamda günümüz öyküsünü en iyi bilen, izleyen, değerlendiren kişilerden biri olan Nursel Duruel söyleşisinde onun sanat, edebiyat ve kültür alanındaki varlığı, değerli katkıları, yazarlık serüveni, öykücülüğümüzün dünü ve bugünü ele alınacak.
27 Mayıs 2021, Perşembe
Canlı Söyleşi
Bir Tiyatro Müzesi İçin Yola Çıkarken
Moderatör: Esen Çamurdan
Konuşmacılar: Gökçe Dervişoğlu, Suay Aksoy, Fulya Baran
18:00
Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta süren “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi, bizi, Türkiye’de bir tiyatro müzesine duyulan gereksinim üzerine yeniden düşünmeye sevk ediyor. Bu amaçla düzenlediğimiz söyleşide genelde müzelerin, özelde tiyatro müzesinin toplumsal işlevi ele alınacak. Bir müze kimlerden oluşur? Müzenin sürdürülebilirliği nasıl sağlanabilir ve bunun yönetim araçları bir kültür ekosistemi içinde nasıl konumlanabilir? Kültür sektörü içindeki rekabette müzeleri ayakta tutan etkenler, etkinlikler ve değerler nelerdir? Türkiye’de bir tiyatro müzesine neden gereksinim duyuyoruz? Tiyatro müzesinin yokluğu topluma nelere mal oluyor? Tiyatro müzesi ile toplumsal bellek arasındaki ilişki nedir? Müze bilimci Suay Aksoy, kültür yönetimi uzmanı ve yayıncı Fulya Baran, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Gökçe Dervişoğlu ve Türkiye Tiyatro Vakfı Kurucu Başkanı, "Kulis" sergisi eş küratörü Esen Çamurdan bu sorulara yanıtlar arayacaklar.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.