Haziran’ın ikinci haftasında internet üzerinden canlı yayınlanacak etkinliklerde 10 Haziran Perşembe günü yazar Nursel Duruel, kitap-lık dergisi editörü ve yazar Murat Yalçın’la bir söyleşide biraraya gelecek. 13 Haziran Pazar günü de Muhibbe Darga ve Arkeolojinin Diğer Kadınları konuşulacak.
10 Haziran 2021 Perşembe
Öyküye adanmış bir ömür: Nursel Duruel
Konuşmacılar: Nursel Duruel, Murat Yalçın
18:00
Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube
Nursel Duruel edebiyatımıza iki unutulmaz öykü kitabı kazandırdı: Geyikler, Annem ve Almanya (1982), Yazılı Kaya (1992). Geyikler, Annem ve Almanya dosya halindeyken 1980 Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü aldı, yayımlandıktan sonra 1983 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görüldü ve Makedoncaya çevrildi. Kitaba adını veren öykü ise 1987’de Tuncer Baytok yönetmenliğinde TV filmi yapıldı; 2005’te İmge Öyküler dergisinin yazarlar arasında düzenlediği “1980’den günümüze en beğenilen on öykü” soruşturmasında ilk sırayı aldı. İkinci kitabı Yazılı Kaya içindeki “Burgaç” öyküsüyle 1990 Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Armağanı’nı kazandı. Bazı öykülerine İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, Japonca, Arapça antolojilerde yer verildi.
İstanbul Radyosu’nda edebiyatın geniş kitlelerle buluşmasını sağlayan programları, dergilerde yazıları, kitap seçkileri, seçici kurul üyelikleriyle bir anlamda günümüz öyküsünü en iyi bilen, izleyen, değerlendiren kişilerden biri olan Nursel Duruel söyleşisinde onun sanat, edebiyat ve kültür alanındaki varlığı, değerli katkıları, yazarlık serüveni, öykücülüğümüzün dünü ve bugünü ele alınacak.
13 Haziran 2021 Pazar
Muhibbe Darga ve Arkeolojinin Diğer Kadınları
Konuşmacılar: Aygül Süel, Havva İşkan Işık
Moderatör: Emine Çaykara
18:00
Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube
Arkeoloji, diğer birçok bilim dalı gibi, erkek egemen bir alan. Ancak bu egemenliği kıran, arkeoloji tarihinin akışını değiştiren kadınlar da oldu. Bu söyleşinin gerçekleştiği gün 100. yaşını kutladığımız A. Muhibbe Darga, böyle bir kadın. 2018'de kaybettiğimiz arkeolog, Hititolog, dilbilimci Darga'nın arkeoloji tutkusu çocuk yaşlarında başladı ve tüm yaşamını şekillendirdi. Türkiye'nin ilk kadın arkeologlarından olan Darga, hiyeroglif ve çivi yazısı konusunda dünyanın en önemli uzmanları arasında yer aldı. Hitit Sanatı, Hitit Mimarlığı, Anadolu’da Kadın adlı kitapları ülkemizde ve yurt dışında büyük ses getirdi. Katıldığı ve yönettiği kazılar, yazdığı makaleler ve kitapların yanı sıra yetiştirdiği öğrencilerle de Türkiye'de arkeoloji bilimine büyük katkı sundu.
Darga'nın 100. doğum gününü kutlayacağımız bu söyleşide onun hikâyesini merkeze alarak arkeoloji alanında kadın olmanın zorluklarını, bu zorlukların nasıl aşıldığını, kadın arkeologların bu bilim dalına katkılarını konuşacağız. Darga'yı yakından tanıma fırsatını bulmuş iki değerli arkeoloğumuz, Prof. Dr. Aygül Süel ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın katılacağı söyleşinin moderatörlüğünü Emine Çaykara üstleniyor. Çaykara'nın Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga adlı kitabı kısa bir süre önce YKY'den yayımlandı.