Ülkemizde yaklaşık 500 yıldır resim üzerine çalışmalar yapılıyor.
Resim üzerine çalışmalar ve üretilen eserler ülkemizde, Fatih Sultan Mehmet in portrelerinin, Bellini tarafından yapıldığı tarih olan 1480 yılından günümüze, genellikle yabancı seyyahlar, elçiler ve ressamlar tarafından yapılan resimler ile kesintili de olsa varlığını sürdürmüştür. Bunun yanı sıra ülkemizde resim sanatı; nakış, tasvir, kitap içlerinde öyküyü anlatmak, güçlendirmek ve anlaşılabilirliğini arttırmak amaçları ile nakkaşlar veya müşavirler olarak tanımlanan ressamlar tarafından yapılagelmiştir. Bu uzun bir geçmişe sahip bir sanattır ve İslam dünyasında benimsenmiş ve sürdürülmüştür.
18.yüzyıldan itibaren Türk ressamların tuval üstündeki eserleri ortaya çıkmaya başlamış, portrelerden peyzajlara kadar çeşitli konularda çalışmalar yapılmıştır. Bir dönem asker ressamlar kuşağı ile devam eden resim sanatı genç Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda olduğu gibi devrimci yaklaşımıyla beraber sanata genel anlamda ve özellikle resim sanatına önem atfedilerek ülkenin kısıtlı kaynaklarına rağmen sanatçılar yurtdışında eğitime gönderilmiş ve öğrenimleri süresince desteklenmiştir.
Palet Kimya olarak bizim bu toprakların sanatçılarına bir vefa borcumuz bulunuyor.
Palet Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Güvenel Fidan ve Hakan İsmail Fidan tarafından yapılan açıklamada ‘’ülkenin yok günlerinde sanata kaynak ayıran kurucu ilkenin mirasına layık olabilmek için bu toprakların sanatçılarının portrelerinin hazırlanması ve yaptıklarının daha geniş kitleler tarafından bilinmesi adına bu projeye destek verme kararı aldık. Bu projeyi sadece sponsor olarak değil aynı zamanda düşünsel olarak da destekledik.’’ İfadelerine yer verildi.
Usta Ressamların portreleri ülkemizde ilk defa “Türk Sanat Boyası” markasıyla hazırlanmış olması dikkat çekiyor.
Ülkemizde benzer sanatçıların portreleri gerek, oto-portre olarak ve gerekse daha sonra ki ressamlar tarafından portre çalışması olarak yapıldı. Ancak çalışmaların yapıldığı zamanlarda yerli üretim sanat boyası olamadığı için bu portreler ithal edilen boyalar ile yapılmıştır. Bu projede ilk defa Araştırma ve geliştirmesi Türk Kimya Mühendisleri ve Kimyagerleri tarafından yapılan, Türkiye de üretilen ve dünya standartlarında kullanıma sunulan COLORTONE Sanat Boyası kullanıldı.
Usta Ressamların yanı sıra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi de ilk kez yerli bir sanat boyasıyla yapıldı.
Palet Kimya Yönetimi Kurulu Başkanı Belgin Güvenel Fidan ve Hakan İsmail Fidan tarafından yapılan açıklamada ‘’Palet Kimya tarafından Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün portrelerinin de ilk kez bir Türk Sanat Boyası ile yapılması bizleri oldukça heyecanlandırıyor ve gururlandırıyor’’ ifadelerine yer verildi.
Ayrıca yapılan bir diğer açıklamada ‘’Portresi hazırlanan 32 sanatçının yanı sıra burada olmayan muhakkak başka sanatçılarda vardır ve onlarda en az bu sanatçılar kadar hatırlanmayı hak ediyorlardır. Önümüzdeki yıllarda yapılacak benzer projeler ile o sanatçılarımızı da gelecek kuşaklara ulaştırmak adına çalışmalar yapılacağına inanıyoruz.’’ Sözlerine yer verildi.
Ustalara Saygı Resim Sergisi 20 Kasım 2022 tarihine kadar Edirne Osman İnci Müzesi'nde sergilenmeye devam edecektir.