1990 yılının başlarında Kore’ye Endonezya, Pakistan, Bangladeş başta olmak üzere çeşitli İslam ülkelerinden çalışmak amacıyla gelen Müslümanların artmasıyla, özellikle cami çevrelerinde helal gıda marketleri ve helal yiyecek hizmeti veren lokantalar Kore’de boy göstermeye başladı. Böylelikle domuz etiyle yapılan yemeklerin ağırlıkta olduğu Kore lokantalarında sınırlı olan sebze ve balık türü yemeklerden başka seçeneği olmayan bizler bir nebze de olsa rahatlamış olduk. O zamanlar Kore’deki herhangi bir markette Türkiye’den gelmiş bir bisküvi, bir makarna bizlere sevinç kaynağı olur, hemen diğer arkadaşlara da bildirirdik.
Kore'de ilk kez Helal Expo Fuarı düzenlendi
2000’li yılların ortalarından itibaren Kore dizilerinin etkisiyle Malezya, Singapur ve Endonezya’dan gelen Müslüman turistler ve özellikle Arap ülkelerinden tedavi olmak amacıyla Güney Kore'ye gelen Müslümanların bir anda artması sonucu, Kore Turizm Bakanlığı ve bazı hastaneler bir takım düzenlemelere gitti. Kore Turizm Bakanlığı, Müslüman turistler için gezilecek yerlerde sınırlı da olsa namaz ibadetini yapabilecekleri odaların ve helal lokantaların gösterildiği 'rehber kitapçık' hazırladı. Ancak İslam hakkında fazla bilgisi olmayan bakanlık, Hindu dinine inanan lokanta sahiplerinin işlettiği tüm Hindistan lokantalarını da bu rehber kitapçığa dahil ederek buraları helal lokanta olarak gösterdiler. İslami hassasiyeti olmayan bazı sözde Müslüman lokantalar da maalesef bu kitapçığa girmiş oldu.
Hastaneler ise Arap ülkelerinden gelen Müslüman hastalar için Arapça tercümanlar görevlendirerek hastalarla iletişim sorununu hallettiler ve onlar için helal menü hazırladılar. Helal yiyecek konusunda fazlaca bilgisi olmayan hastane aşçısı ve yetkilileri Seul Merkez Camisi’nde helal yiyecekler konusunda temel eğitim gördüler.
Müslüman turist, hasta, iş adamı ve öğrencilerin giderek artması ve ayrıca dünya ekonomisinde önemli bir yer teşkil eden ve 1.7 milyar Müslümanı ilgilendiren “helal” sektöründen pay almak isteyen Kore hükümeti bu konuda yeni bazı adımlar daha attı.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, geçen Mart ayında Körfez ülkeleri ziyareti kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi veliaht prensi ile yaptığı görüşmede, tarım ve helal gıda ürünleri konusunda işbirliği anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma sonucu Koreli firmalar helal pazarına daha aktif olarak girmek için hazırlıklara başladılar. Bu çerçevede Helal Expo Kore organizasyon komitesinin öncülüğünde bu sene Kore'de ilk kez Kore 2015 Helal Expo Fuarı 7-9 Ağustos 2015 tarihlerinde Seul, Coex Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.
Kore ve yurt dışından katılan yaklaşık yetmiş kadar firma, helal gıda ve içecek, sağlık ürünleri, güzellik ve kozmetik malzemeleri, ilaç hammaddesi, tesettür giyim gibi konularda hazırladıkları ürünlerini ziyaretçilere tanıttılar.
Malezya, Tayland, Filipinler, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen helal sertifikalandırma kurumlarının temsilcileri ve İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) temsilcileri, fuar süresince düzenlenen konferanslara katılarak helal sertifikalama çalışmaları ve önemi, helal pazarının gelişimi, helal gıda standardı gibi konularda sunumlar yaptılar.
Fuarda bizi mutlu eden sürprizler de yaşandı
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Koreli firmalara her ne kadar helal pazarında yoğunlaşıp Kore'nin pazar payını artırmalarında gayret etmelerini telkin etse de Koreli firmaların İslam hakkında doğru ve doyurucu bilgiye sahip olmamaları büyük bir eksiklik oluşturmaktadır. Maalesef Koreli firmalar İslam’ı bütün olarak ele almayıp sadece helal ve haram konularına eğilmekte, bu durum onların ister istemez bariz hatalar yapmalarına sebebiyet vermektedir. Kore’de Kore Müslüman Federasyonu, helal sertifika yetkisine sahip olmakla birlikte henüz yeterli yetişmiş elemana sahip değildir. Bu durum Koreli gayrimüslim gıda mühendislerinin ve helal pazarından maddi pay koparmak isteyen Korelilerin iştahını kabartmaktadır. Müslümanlar için helal konusu tamamen dini bir emir olmasına rağmen gayrimüslimler için maddi bir gelir olarak görülmektedir.
Bu olumsuz durumlara rağmen JannahMuminBooks, Koreli iş adamlarına ve İslam’a ilgi duyanlara İslam’ı doğru bir şekilde tanıtmak için Helal Expo Fuarı’na katılan tek İslami yayınevi olarak hem kitaplarını tanıttı, hem de katılımcı ve ziyaretçilere merak ettikleri konularda bilgi verdi. Standımıza uğrayan Koreli bir iş adamı İslam hakkında fazla bilgisi olmadığı için yaptığı bir hatadan dolayı ticari bir işinin iptal olduğunu belirterek JannahMuminBooks Yayınevi'nin kitaplarından aldı ve İslam’ı, helal ve haramı iyice öğreneceğini ve aynı hatayı tekrar yapmayacağını ekleyerek ayrıldı. Helal konusunda ödevi olan bir Koreli öğrenci de sorularına cevap bulabilen bir başka ziyaretçimizdi.
Bu fuarda beni çok mutlu eden bir diğer konu ise fuar münasebetiyle Kore'ye gelen GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği) başkanı sayın Dr. Hüseyin Kami Büyüközer ve GİMDES’in dış ilişkilerinden sorumlu Murat Sayın beyefendilerle tanışmış olmamdı. Sayın Büyüközer beyefendinin ümmetin derdiyle yüklü olması beni hem çok duygulandırdı, hem de çok mutlu etti. İlerlemiş yaşına rağmen dinç ve İslam aşkıyla dolu olması bana büyük bir güç ve moral verdi.
İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)’nden sayın Yasin Zülfikaroğlu beyefendi de fuarda tanışmaktan memnun olduğum diğer önemli isimlerden biriydi.
Seneye de gerçekleşmesi planlanan Helal Expo Fuarı’nda Koreli firmaların İslam, helal ve haram konularında daha bilinçli olmaları, Müslüman firmaların da Koreli meslektaşlarına örnek ve yardımcı olmaları temennisiyle…
Jang Hüseyin Seul’den bildirdi