Kore'de bir kitap fuarında daha İslam'ı anlattık

2015 Seul Uluslararası Kitap Fuarı’nda yer alan JannahMuminBooks yayınevinin sahibi Jang Hüseyin, 3. kez katıldıkları bu fuardan izlenimlerini aktardı.

Kore'de bir kitap fuarında daha İslam'ı anlattık

Geçen Haziran ayında düzenlenmesi gereken Seul Uluslararası Kitap Fuarı, Kore’de baş gösteren Mers hastalığından dolayı 7-11 Ekim tarihlerinde “(Japonya’dan) Bağımsızlığın 70 Yılını Oku ve Geleceğin 100 Yılını Yaz” adlı tema ile gerçekleşti. Konuk ülke İtalya’nın da aralarında bulunduğu 16 ülkeden 48 yayıneviyle beraber toplam 200 kadar yayınevinin katıldığı fuar 100.000 kadar ziyaretçiyi ağırladı. 2006 yılından itibaren Kore alfabesinin ortaya çıkışını (1446) anmak üzere resmi tatil olarak ilan edilen 9 Ekim “Hangıl (Kore Alfabesi) Günü”nün fuar tarihlerine denk getirilmesi fuara ayrı bir anlam kazandırmış oldu.

Seul Uluslararası Kitap Fuarı’na katılan ilk Koreli İslami yayınevi olma özelliğine sahip (kızım Cennet ve oğlum Mümin’in isimlerini verdiğim yayınevi) JannahMuminBooks, bu yıl üçüncü kez fuarda yer alarak ziyaretçilere İslami kitapları tanıttı, Koreli kadınlara başörtüsü çeşitleri gösterilerek ve denemeleri teklif edilerek bu duyguyu tatma imkanı sunuldu.

İslam yavaş da olsa Kore’de doğru bir şekilde yayılıyor

Ziyaretçiler içerisinde Koreli bir genç kız kitaplarımızı incelerken ben de kitaplar hakkında kısa kısa bilgi veriyordum. Ancak genç kızdan hiçbir olumlu ya da olumsuz bir tepki alamamıştım. Bir süre sonra yanına erkek arkadaşı geldi ve aralarında işaret diliyle konuştular. O zaman genç kızın neden söylediklerime hiç bir karşılık vermediğini anlamış oldum. Ancak konuşamaması ve duyamamasına rağmen yüzüme bakıp söylediklerimi anlamış gibi gülümsedi. Bir süre sonra arkadaşıyla beraber ayrıldılar. Genç kız sanki standımıza, “insanlar İslam'ı bilmeseler de, doğru bir şekilde duymamış olsalar da üzülme” demek için gelmişti.

Koreli bir baba ilkokul yaşlarındaki oğluyla gelerek kitaplarımıza ilgi gösterdiler. Onlara İslam'ı doğru bir şekilde Kore toplumunda yaymak için yayınevini kurup kitaplar çıkarttığımızı söylediğimde Koreli baba çok memnun oldu. Kendisinin maalesef İslam hakkında okuldayken çok yanlış bilgiler edindiğini ancak aynı hataya oğlunun düşmemesi için kitapları titizlikle seçip oğluna okuttuğunu söyledi. O an beni bile şaşırtan bir soruyu oğluna sordu. Müslüman olmadığı için soruyu “Muhammed’in hanımının adı nedir?” diye sordu. Oğlu hiç tereddüt etmeden “Hatice” diye yanıtladı. Sonra cevabın doğruluğunu teyit için gözlerime baktı. Büyük bir hayret ve sevinçle “Evet, doğru cevap verdi.” dedim. Elhamdulillah, İslam yavaş da olsa Kore’de doğru bir şekilde yayılıyor.

70-80’li yıllarda çalışmak için Suudi Arabistana gitmiş olan bir kaç yaşlı Koreli hurma dağıttığımızı görünce eski günlerini yad ederek sevinçle hurmanın tadına baktılar. Aradan 30-40 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ Arapça teşekkür etmeyi unutmamışlar. Koreli dedelerden bir tanesi başka standları gezdiği halde tekrar ve tekrar bizi ziyaret etti. Sanki huzur bulduğu bir yeri elinden kaçırmak istemiyordu. En son geldiğinde artık evine gideceğini, vedalaşmak için son bir kez daha geldiğini söyledi. Kendi dedemle vedalaşır gibi vedalaştım. Hem benim hem eşimin gözleri hafif hafif doldu.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV)” adlı yeni kitabımızı da tanıttık

Bu sene standımıza uğrayan Koreli kadın ziyaretçilere başörtüsünü denemeleri için ayrı bir köşe hazırladık. Eşimin Türkiye’den aldığı başörtüsü, yemeni ve kızımın başörtülerinden bir kaç tanesini isteyenlere takarak nasıl göründüklerini göstermiş olduk. Hepsi de çok hoşlandı ve cep telefonlarıyla başörtülü fotoğraflarını çektiler. Eşim de başörtüsünün İslam'da anlamını ve önemini her birine tek tek anlattı. Yakın zaman öncesi çıkarttığımız “Hicap” adlı broşürümüzü de her birine hediye ettik. İnşallah bir gün gerçek anlamda başörtüsünü takar ve İslam'la şereflenirler. Orta yaşlardaki Koreli bir hanım başörtüsünü taktığında müslüman hanımların neden başörtüsü taktığını anlamış gibiydi. Gözlerinde aradığını bulmuş olmanın verdiği huzur vardı. Kitaplarımızı inceledikten sonra İslam hakkında daha fazla öğrenmesi gerektiğini hissederek “Korelilerin İslam Hakkında Merak Ettiği 40 Soru” adlı kitabımızı aldı.

Bu yıl fuarda “İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV) & Hayatı ve İslam Medeniyetinin Ahlaki Temelleri” adlı yeni kitabımızı tanıttık. Kore’de maalesef Peygamberimiz hakkında halen çok yanlış bilgiler öğretiliyor. Koreliler, Peygamberimizin İslam’ın kurucusu olduğu, bu yüzden dinin adının da “Muhammed(in) Dini” olduğu, küçük yaşta Rahip Varaka ile tanıştığında Rahip Varaka’nın ona İncil'i öğrettiği, böylelikle İslam’ın Hıristiyanlığın bir kolu olduğu, Kur’an-ı Kerim’i kendisinin yazdığını, insanları “Allah” adında bir ilaha tapmaları için çağrıda bulunduğu gibi baştan sona oryantalist ve misyonerlerin uydurmalarıyla dolu yanlış ve çarpıtılmış bilgilere sahipler. Özellikle çocuk kitaplarında Peygamberimizin temsili resimleri sıklıkla görülmektedir. Okullar için hazırlanmış “Dünya Dinleri” adlı kitabın “İslam” konu başlıklı bölümünde Peygamberimizin resmi diye İtalyan ressam Gentile Bellini’nin çizdiği Fatih Sultan Mehmet’in portresini görünce kızgınlıkla birlikte gülmekten kendimi alamamıştım. Bu yanlış, bilgisizlikten ya da kasıtlı olarak yapılmaktadır. Türkler Peygamberimize olan saygıdan dolayı çocuğuna isim verirken “Muhammed” yerine “Mehmet” ismini kullanırlar. Arap müslümanlara İstanbul'u kim fethetti diye sorarsanız cevaben “Fatih Sultan Muhammed” derler. Kitabı hazırlayanlar (Arap müslümanların ifadesiyle) Fatih Sultan Muhammed'in peygamberimizle aynı adı taşıdığını bilmeden ve buldukları Fatih Sultan Mehmet’in portresini görünce “işte İslam peygamberi” diye Fatih Sultan Mehmet’in resmini kitaba eklemişler. Yıllar önce bu yanlışı çıktığım Kore televizyon kanalında Fatih Sultan Mehmet’in portresini göstererek açıkladığım halde bir kısım kitaplarda aynı fotoğraf halen kullanılmakta.

Yazılarını hayranlıkla okuduğum sayın Yusuf Kaplan’ın Batının Peygamberimizin konumunu sarsmak için uğraştığına dair yazısını (“Peygambersiz din, biter!”, Yeni Şafak gazetesi, 20 Nisan 2015) okuduğumda Peygamberimizi Müslüman ve gayrimüslimlere anlatmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum.

Hz. Muhammed (SAV)’in hayatı ve hadis-i şerifleri aracılığıyla İslam medeniyetinin ahlâki temellerini tanıtan bu resimli cep rehberi, Korelilere Peygamberimiz ve İslam hakkında doyurucu bilgiler vermektedir. İnşallah bu kitap, İslam ve Peygamberimiz hakkında çok fazla yanlış bilgilere sahip Korelilerin İslam'ı ve Peygamberimizi doğru bir şekilde öğrenmelerini sağlayacaktır. Kitap aslında Türkçe dahil 20 dile çevrilmiş. Böylesi uluslararası bir eserin Korecesini çevirip yayınlamaktan dolayı Allahu Teala’ya ne kadar şükretsem azdır. İnşallah bu kitap Kore’de büyük bir boşluğu dolduracaktır.

Fuardaki standımızda kıble yönüne doğru serilmiş seccademizin ne olduğunu soranlara namaz hakkında bilgiler de vermiş olduk. Fuarı ziyaret eden Müslümanlar da standımızdaki seccadede namazlarını kılmış olmalarının huzuru içinde fuarı gönül rahatlığıyla gezmiş oldular.

Bir kitap fuarını da tatlı anılarla böylelikle geride bırakmış olduk.

 

Jang Hüseyin Seul’den bildirdi

www.jannahmuminbooks.com

//blog.daum.net/islamforyou

YORUM EKLE
YORUMLAR
Abdullah S
Abdullah S - 8 yıl Önce

Ne güzel bir yazı bu böyle...Allah gayretinizi artırsın...Kore'ye selamlar..

Celil KARACA
Celil KARACA - 8 yıl Önce

Kardeşim Hüseyin beyi tanırım Seul'de tek başına büyük işler yapmaktadır. Allah yardımcın olsun. Türkiyeden Koreli musluman kardeslerimize selamlar.