İlk okuduğu kitap: Kuran!

Turan Oflazoğlu kimilerine göre Türklerin Şekspir'idir. Ama o Türklerin Oflazoğlu'su olmayı tercih ediyor…

İlk okuduğu kitap: Kuran!

ESKADER kurulduğu 2008 yılından beri onlarca programa imza attı. Bu programlar arasında anma toplantıları, yaşayan sanat adamlarına saygı toplantıları, usta şairlere saygı geceleri gibi birçok başlıkta yer alan programlar var. Nerden baksanız kolay bir iş değil… Bu toplantıların gerçeklemesinde büyük emeği ve çabası olan Mehmet Nuri Yardım’ı da analım. Onun gayretleri olmasa sanırım bu kadar istikrarlı  çalışmalara imza atılamazdı. 

İş bu minvalde 5 Mart günü bir güzel program daha tertip edildi. Eskader ve Kültür A.Ş.’nin birlikte düzenlediği programda Turan Oflazoğlu konuşuldu. Panelin oturum başkanlığını Mehmet Nuri Yardım üstlendi. Prof. Dr. İnci Enginün, yönetmen Engin Uludağ ve oyuncu Cüneyt Türel ise konuşmacı olarak yer aldılar panelde.

24669

İnci Enginün ne anlattı?

İnci Enginün konuşmasına Turan Oflazoğlu’nun 4. Murad adlı eserini anlatarak başladı. Bazı eserlerin büyüklükleri derecesinde sanatçının diğer eserlerini gölgede bıraktığını ve 4. Murad’ın sanatkârını yani Turan Oflazoğlu’nu da gölgede bıraktığını, örttüğünü söyledi. Enginün daha sonra Deli İbrahim’le tanışmıştır Oflazoğlu’nun kitapları arasında ve bu kitaba vurulmuştur adeta. Bu hayranlığını hocası Mehmet Kaplan’a anlatmış ve Oflazoğlu’nun Şekspir’den daha iyi olduğunu savunmuştur. Bunun üzerine Kaplan Hoca “getir bakalım bir de biz bakalım o kitaba” demiştir. Mehmet Kaplan, Deli İbrahim’i okuyunca kitapla ilgili bir yazı yazmıştır.

Konuşmasını Oflazoğlu’nun eserlerinin içerik ve teknik yönden değerlendirmesiyle sürdürdü  Enginün. Oflazoğlu’nun Bizans Düştü / Fatih adlı oyununun her sene kutlanan Fetih gününde neden sahnelenmediğinin siteminde bulunarak konuşmasını bitirdi.

24670Ardından Cüneyt Türel konuşmasına başladı. Cüneyt Türel ve Engin Uludağ daha çok Oflazoğlu’yla ilgili anıları üzerinden birer konuşma yaptılar. Türel, Oflazoğlu’nun büyüklüğünün hem şair hem de tiyatro yazarı olmasından kaynaklandığını söyledi. Çünkü tüm sanatlar kendilerine amaç olarak şiiri seçerler.

Uludağ da Oflazoğlu’nun titizliğinden bahsetti. Onun eserlerini sahnelediği için çok alkış aldığını söyledi ve Oflazoğlu’na minnet ve teşekkürle konuşmasını  bitirdi.

Bir anekdot…

M. Nuri Yardım da söz aralarında güzel anekdotlar aktardı. Şu an kültür merkezi olarak hizmet veren Tarık Zafer Tunaya eskiden Beyoğlu Evlendirme Dairesi’dir. Turan Oflazoğlu’nun nikâhı da bu mekânda kıyılmıştır. 

Panelistlerin konuşmalarından sonra Zeynep Kerman, Üstün İnanç, Abdullah Uçman gibi isimler de Oflazoğlu’yla ilgili kısa birer konuşma yaptılar.

Turan Oflazoğlu ilk ne okudu?

Programın sonunda Oflazoğlu sahnedeydi. Daha önce böyle yoğun bir gün yaşamadığını söyledi. Mutluluktan yorulmuştu bugün. Ne anlatayım, dedi ve başladı eşiyle tanışmasını  anlatmaya… Salondakiler tarafından tebessümle karşılandı  bu. Ardından salondakilerin sorması üzerine bir rüya anısını  anlattı.

Turan Oflazoğlu 6 yaşındadır. Babası  Adana’nın bir köyünde imamdır. Oflazoğlu’na rüyasında “Buradan Abdulkadir Geylani Hazretleri geçti.” diye seslenilir. Bu rüyasını babasına anlatır Oflazoğlu. Bunun üzerine babası artık zamanı geldi diyerek henüz ilkokula başlamamış olan Oflazoğlu’na Kur’an-ı Kerim öğretir. Böylece Kur’an, Oflazoğlu’nun ilk okuduğu kitap olmuştur.

Turan Oflazoğlu’na saygı programı yoğun bir katılımı programın sonuna kadar muhafaza ederek bitti. Çiçek ve plaket takdimlerinden sonra herkes dağıldı. Basının da yoğun ilgisinin olduğunu söylemeliyim Turan Oflazoğlu’na saygı gecesine…

 

Besim Bal haber verdi

YORUM EKLE