Hasan el-Benna sempozyumu niçin yapıldı?

Hasan el-Benna sempozyumu neden düzenlendi, kimler katıldı?

Hasan el-Benna sempozyumu niçin yapıldı?

 

Ortadoğu’da, bugün halen faaliyette olan ya da kapanmış bulunan bütün İslami hareketler, ya İhvan’dan ayrılanlar ya da İhvan mensupları tarafından kurulmuş hareketlerdir. Yani bu hareketlerin örnek aldığı, beslendiği ana gövde, Hasan el-Benna tarafından kurulan İhvan’ül Müslimin yani Müslüman Kardeşler hareketidir. Bu hareketler kuruldukları her ülkede, her türlü insanlık dışı baskı ve işkencelere rağmen ayakta kalarak faaliyetlerine devam etmişler ve Ortadoğu’daki son halk ayaklanmalarında da en etkin rolü oynayarak diktatörlüklerin bir bir yıkılmalarını sağlamışlardır.

İhvan’ül Müslimin Hareketi, 1928’lerden beri Mısır’da ve 1930’lı yılların ortalarından itibaren Ortadoğu’nun birçok ülkesinde faaliyet göstermesine ve Siyonist terör örgütü İsrail’e karşı Filistin’de savaşmasına rağmen Türkiye kamuoyunda yeterince tanınmamakta, hatta İslam düşmanı laik çevrelerde terör örgütü olarak bilinmektedir. İşte bu ve benzeri başka nedenlerle bu teşkilatı ve kurucusu Hasan el-Benna’yı Türkiye kamuoyuna tanıtmak amacıyla, Ankara’da 5–6 Mayıs 2012 tarihlerinde Medeniyet Derneği ile Genç Birikim Dergisi Derneği Hasan el-Benna ve Müslüman Kardeşler Sempozyumu düzenlemişti.Hasan el-Benna sempozyumu

Bu sempozyum, gerek Türkiye’den ve gerekse ümmet coğrafyasının çeşitli yörelerinden onlarca ilim ve hareket adamının katılımı ile gerçekleşti. Bu ilim ve hareket adamlarının kimileri halen yaşadıkları ülkelerde İhvan hareketinin en yetkili isimleri arasında bulunmakta, kimileri ise İhvan konusunda uzman olan isimler. Mesela bu isimlerden Hemmam Said halen Ürdün’de İhvan Hareketi’nin genel murakıbı, Eşref Abdulgaffar ve Prof. Dr. Ahmed Zaid Mısır’da İhvan mensubu olan ilim adamları. Musa İbrahim el-İbrahim ve Münir Gadban ise Suriye İhvanı’ndan olup her biri 1980’li yıllardan beri 30 küsur senedir sürgün hayatı yaşamaktalar. Abdülkadir Ebu Faris, Salih Lütfi Ağbariye ve diğerleri de, yaşadıkları ülkede İslamî mücadele vererek ömürleri geçmiş isimler.

Sempozyum iki gün boyunca, gerek Ankara’dan ve gerekse Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen izleyiciler tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Sempozyuma gelemeyenler ise canlı olarak internet üzerinden takip etme imkânı buldular.

Müslüman Kardeşleri ve kurucusu merhum şehid Hasan el-Benna’yı çeşitli yönleriyle gündeme getirmekti amaç

Sempozyum düzenleyen ve Ankara’daki organizasyonu gerçekleştiren kuruluşların eksiklikleri yok muydu, elbette vardı. Ancak bu eksikler, kaçınılmayacak ve dışarıdan bakıldığı zaman çok da fark edilmeyecek türden ufak-tefek eksikliklerdi. Bu tür eksiklikler, unutmadan ya da bir ihmalden kaynaklanan eksiklikler değildi; genelde salonun yetersizliğinden kaynaklanan eksikliklerdi. Ancak Hasan el-Benna sempozyumuçeşitli çevrelerden ve özellikle de konuşma esnasında kimi konuşmacıların sempozyum organizasyonunu ve izleyicilerin dikkatle izlemelerini takdirle karşılamaları ve bunu da sözlü olarak ifade etmeleri, zannediyorum ufak tefek bu tür eksiklikleri kapattı.

Sempozyumdaki amaç, bugün Ortadoğu’daki halk ayaklanmalarında çok etkin olan Müslüman Kardeşleri ve kurucusu merhum şehid Hasan el-Benna’yı çeşitli yönleriyle gündeme getirmekti. Çeşitli yerlerden ve çevrelerden gelen müspet tepkilerden bu amacın gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Bu, sempozyum boyunca yapılan bütün konuşmaların içeriğine katıldığım anlamına gelmiyor. Elbette katılmadığım bazı konular, -az da olsa- kimi konuşmacılar tarafından gündeme getirildi. Zaten böylesine geniş bir sempozyumda motamot aynı şeyleri gündeme getiren konuşmacıları bir araya getirmek hem zor, hem de sempozyumun amacına çok da uygun olmayacaktı.

Bu sempozyum, özelde bizim bir kazancımız olarak görülse de, aslında bütün Dünya Müslümanların bir kazancıdır. Umut ediyoruz ki, bu sempozyum, daha geniş katılımlı, yeni ve daha güzel sempozyumlar için kapı aralamış olur. Temenni ve duamız budur. Sempozyumla ilgili detaylı okumaları Genç Birikim dergisinin bu ayki sayısında okuyabilirsiniz.

 

Muhammed İmamoğlu gitti, izledi ve dinledi

YORUM EKLE

banner36