Fethi Ahmet Polat ne dedi?

TYB Konya Şubesi'nce düzenlenen toplantıda Fethi Ahmet Polat konuktu. Toplantıdan notları Vural Kaya aktardı..

Fethi Ahmet Polat ne dedi?

TYB Konya Evi’nde bu hafta Doç. Dr. Fethi Ahmet Polat hoca konuktu.

Fethi Ahmet Polat, Konya TYB
(+)

Saat 14:00’de başlayan program yoğun bir ilgiyle izlendi. Fethi Ahmet Polat, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi. Hocanın, “Kur’an Penceresinden Hz. Muhammed” konu başlıklı sunumu gerçekten dolu geçti. Fakat ne yalan söyleyeyim ben konu başlığını pek sevmedim. Tasnif edilişi pek yersiz gibi geldi bana. Elbette bunda hocanın dahli olmamıştır.

Efendimiz (s.a.v.)’in beşeri yönü ihmal mi ediliyor?

Fethi Ahmet Hoca, günümüzde Hz. Peygamberin beşeri yönünün hemen hemen dile getirilmediğini ve bu kabil bir anlayışın yaygınlaşması neticesinde yaşayan peygamberin giderek efsanevi bir peygamberle yer değiştirdiğini, bunun da bizim model alma, O’nu kendimize örnek sayma ameliyelerimizi yok ettiğini söyledi.

Fethi Ahmet Polat, Konya TYB
(+)

Peygamberlerin elbette Allah’tan bize vahiy getiren toplum önderleri olduklarını, onların insanlardan farklı olduklarını ve fakat beşeri yönlerinin aklımızın bir yerinde durması gerektiğini vurguladı Fethi Polat Hoca. Şemail-i Şerif ile Efendimiz (s.a.v.)’in sadece mitsel kıymetine vurgu yapılması gerçekten de bir açıdan peygamberlik müessesini baltalayan bir şey. İki şeyin dengede tutulması elbette İslam’ın yaşanırlığına, dinin müessis şeylerle ihyasına ön açıcı bir faktörü işaret etmektedir.

Bu bir şirazedir gerçekte. Şirazenin bozulması peygamberlik müessesesi ile tanrısallık müessesesi arasında çapraşık ikircikler doğuracak türdendir.

Efendimiz (s.a.v.)’e iki yaklaşım tarzı var

Günümüzde Müslümanların galiba bu konuları dile getiriş biçimlerinde de bir şirazesizlik mevcut ki Peygamberlerin de bir beşer olduğunu çok vurgulayanların daha aklî, daha bilimsel verilerle işe başladıklarını; öte yandan Efendimiz (s.a.v.)’in sadece ibadet ve evradlarını ve şemailini önceleyenlerin de Efendimiz (s.a.v.)’i mitsel bir yerde tuttuğunu; Efendimiz (s.a.v.)’in topluma iletilerinin görmezden gelindiğini, O’nu, kutsallığın tanrısallıkla ilişkili olduğu bir yerde tuttuklarını görmekteyiz. Bu ikircik en başta Efendimiz (s.a.v.)’i anlamada, tanımada gerilemenin öteki adıdır.

Mesela Peygamberimiz (s.a.v.)’i tarihsellik kıskacından çıkartmanın arayışları masaya yatırılmalı öncelikle. Kutlu Doğum kutlamaları genellikle ya resmi törenlere ya da sathi duygusallıklara kurban edilebilmektedir. Bir yanda Efendimiz (s.a.v.)’in sünnetindeki fiillerin, takrirlerin ve sözlerin günümüzde geçerliliğini tartışan bir zihniyetin sünneti tarihselliğe kurban ettiği kadar, geleneksellik penceresinden işe yaklaşanların da sathi ve mitsel bakışları da aynı ölçüde tarihselliktir. Neticede iki bakış da bir yönüyle karanlık bir yerde buluşmakta ve bu buluşma hayrın aleyhine bir varış olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fethi Ahmet Polat, Konya TYB
(+)

Ne yapılmalı?

Müslümanların, özellikle de mütefekkirlerin, aydınların, akademisyenlerin, sufilerin, sünnetin tarihselliğe kurban edilişini derinlikli ve sağduyulu bir bakışla masaya yatırmaları öncelikli meseledir. Mühimdir. Müşkilin halli için tek çözüm bilgi ve anlayış meselesi değil teati ile idrak ile ve dahi cemaatsel ritüellere yerleştirilmesi ile varılabilecek müspet bir sonuçtur. Her halükârda Müslümanların fasid daireden çıkmaları ve en önemli ikinci kaynağımız, menbaımız olan sünneti anlamak konusunda ayrı uçlardan vasat olana doğru bir yönerge çıkartmaları kaçınılmazdır.

Sünnet anlayışımız, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hayatımızdaki değişmez yerinin tespiti ve Efendimiz (s.a.v.)’in hayatımıza müdahil oluşunu ru-be-ru yaşayabilmek adına ufuk açıcı bir konuşma gerçekleştirdi Fethi Ahmet Polat. Teşekkür ediyoruz. Sahi sünnet anlayışımızın giderek göreceli hale gelmesinin Müslümanları çok sarsıcı bir şekilde rahatsız etmesi gerekmez mi? Şunu da kendime sormadan edemiyorum, kendi anlayışımıza uygun hale getirilmiş sünnet mi, sünnete uygunluk gösteren anlayışımız mı?

 

 

Vural Kaya dinledi ve aktardı

YORUM EKLE
YORUMLAR
ademin biri
ademin biri - 13 yıl Önce

valla tyb kutlu doğum için yanlış adam seçmiş. açıkça bunu söyleyebilirim. polat, sait şimşek'in öğrencisidir ve eline akademiden pekçoğunun su dökemeyecği bir modernisttir. müthiş bir indirgemecilik yeteneği vardır )hastalığı mı demeliydim?), dersinde en ulvi şeyler bile dili marifetiyle süfli şeylere dönüşebilir. inandığınız değerlere ne kadar sefih bir yordamla yaklaşıldığına defalarca şahit olduk. amerika hayranlığını her fırsatta ifade eden ve

ademin biri
ademin biri - 13 yıl Önce

ve derste hülya avşara güzel'lemeler yapan bir hocaefendidir. mertliğini sevdiğimizi de ekleyelim buraya. rahat biri oluşu, çoğu zaman iletişim problemlerini çözüyor. ama iletişim problemlerinden maada başka problemlerimiz var bizim. ilahiyata, kendisine oryantalistçe bakan, modernleştikçe h. yavuzun dediği gibi, oryantalistleşen adamlarımız var. sayın polat da onlardan biri...
son birşey, yazdığı yazılar ve kitapları üslupsuzluğundan dolayı okunmuyor. lütfen biraz edebiyat, yalvarıyoruz...

senusi abi
senusi abi - 13 yıl Önce

h. yavuz'dan örek verenin fethi polat'a modernist demesi ne tuhaf. o h. yavuz için geçerli olabilir. ha bi de bu ilahiyattan hocanın öğrencisi olduğunu söyleyenler hocayı nasıl dinlemişler öyle ya?

Havvanın biri
Havvanın biri - 13 yıl Önce

Ahmet hocam, kimi sitelerde, zihniyeti belli insanlar tarafından şeriatçı ve yobaz olarak lanse ediliyor
http://newsgroups.derkeiler.com/pdf/Archive/Soc/soc.culture.turkish/2008-02/msg00046.pdf
ama gel gör ki öğrencisi neler yazıyor... yazık zavallıya...

Molla Kasım
Molla Kasım - 12 yıl Önce

Hocamın derslerini biz de çok dinledik; mecazdan haberi olmayanların o derslerden bir şey anlamaması ve hatta yanlış anlaması normaldir. Hoca gibi akademik camiada güçlü bir kalemin eserleri için de anlaşılmaz diyebiliyor ya bazıları, pes! Ademin biri kardeşim bence sen hemen yola koyul ve biraz kitap, dergi oku; unutma ki sadece mektep insanı asla cehaletten kurtarmaz.

ebu müslim
ebu müslim - 12 yıl Önce

Fethi hocamın bile anlaşılmadığını hele de -bazı- öğrencileri tarafından anlaşılmadığını görmek,şaşırtıcı...şu modernizm denen mührü her önüne gelene vuranlar modernizmin tehlikesinin anlaşılması önündeki en büyük engellerdir

AYSE SAKAK
AYSE SAKAK - 11 yıl Önce

AHMET HOCANINDA ANLASILMAMASINA HALEN İNANAMIYORUM BİZİM SİZE İHTİYACIMIZ WARRRRRRRR

nuri akdil
nuri akdil - 10 yıl Önce

Değerli hocama selamlar gönderiyorum Uşak'tan..