Ayasofya Medresesi, Ayasofya Sempozyumu ile kapılarını açıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Nisan ayında açılışı yapılan Ayasofya Medresesi, kadim mabet Ayasofya’nın tarihine mercek tutacak uluslararası sempozyum ile kapılarını açıyor.

Ayasofya Medresesi, Ayasofya Sempozyumu ile kapılarını açıyor

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Ayasofya Araştırmaları Merkezi tarafından 27-29 Mayıs tarihleri arasında Kadim Bir Mabedin Tarihi başlığıyla II. Uluslararası Ayasofya Sempozyumu gerçekleştirilecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak amacına uygun şekilde kullanılmak üzere Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine tahsis edilen Ayasofya Medresesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Nisan’da açıldı. Medresenin açılışından sonraki ilk etkinlik olan II. Uluslararası Ayasofya Sempozyumu, üç gün boyunca dünyadan pek çok araştırmacıyı ağırlayacak. Bu sayede sadece bir şehre değil Anadolu’ya, daha genel anlamıyla Doğu Akdeniz ve Avrupa’ya ilham olmuş dinî bir yapı olan Ayasofya’nın inşasından günümüze kadar geçirdiği tarihsel sürecin Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti dönemleriyle çok yönlü incelenmesi, bu farklı dönemlerde devletler, kültürler ve toplumlararası ilişkilerdeki rolünün tartışılması amaçlanıyor.

Bir mabet olarak İstanbul’un simgelerinden biri olan Ayasofya, kadim tarihi boyunca Hristiyanlara ve Müslümanlara hizmet etmiştir. Procopius ve Evliya Çelebi’nin anlatılarında yer alan o muhteşem kubbesiyle zaman içinde inancın, eğitimin, mirasın ve hoşgörünün merkezi olmuştur. İnşasının ardından iki defa tahrip edilen yapı 6. yüzyılda döneminin ihtişamını ve sanatını yansıtan mozaikler, freskler, renkli mermerler ve sütunlarla süslenerek yeniden yapılmıştır. Latin istilasından ve doğal afetlerden etkilenen Ayasofya, İstanbul’un fethinden sonra çeşitli onarımlar görerek Osmanlı’dan günümüze ulaşmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen yapıya Osmanlı ve İslam sanatına dair eklemelerin yapılmasıyla taşıdığı anlam derinleşmiş, barındırdığı kültürel zenginlik artmıştır.

Zaman içinde Ayasofya’nın görkemi ve kültürel zenginliği şehri ziyaret eden seyyahlar, tacirler, elçiler ve ediplerin de dikkatini çekmiş, şehir ve Ayasofya birçok anlatıda kendine yer bulmuştur.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ayasofya Araştırmaları Merkezi tarafından 27-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek II. Uluslararası Ayasofya Sempozyumu’nda kadim mabedin; devletler ve iktidarlar, dini inanç ve ritüeller, kültürler ve toplumlararası ilişkilerdeki rolü ile mimari, sanat, musiki, eğitim, şehir, yazılı ve sözlü kültüre etkileri ele alınacak.

Halkın katılımına açık olan sempozyum, 27 Mayıs saat 15.00’teki açılış programının ardından cumartesi ve pazar günleri eş zamanlı oturumlarla devam edecek. 9 farklı ülkeden 53 katılımcının yer alacağı sempozyumda 40’ı aşkın bildiri sunulacak.

Açılış Programı

Tarih: 27 Mayıs Cuma

Saat: 15.00

Yer: FSMVÜ Ayasofya Yerleşkesi (Ayasofya Medresesi)

Açılış Konuşmaları

Prof. Dr. M. Fatih Andı- FSMVÜ Rektörü

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun- Ayasofya Araştırmaları Merkezi Müdürü

Açılış Oturumu

Uğur Derman- Oturum Başkanı

Fatma Sema Sekban- Dünya Miras Alanlarında Üstün Evrensel Değer Kavramı: İstanbul’da Ayasofya Olmak

Yasemin Sönmez- Belgeler Doğrultusunda Ayasofya’nın Eski Levhalarının Tespiti

Mehmet Hüsrev Subaşı- Sultan II. Mustafa’nın Ayasofya Camii’ndeki Celi Muhakkak Eseri Üzerine

Aliye Öten- Osmanlı Dönemi Kalem İşi Tezyinattaki Cami Tasvirlerinde Ayasofya Etkisi

Ayasofya Medresesi hakkında

İstanbul’un fethinin ardından Ayasofya’nın yanı başında yapılan, zaman içinde pek çok onarım geçiren medrese 1870 yılında yıktırıldı. 1874’te yeniden inşa edilerek 1924 yılına kadar medrese kimliğini sürdüren yapı, bu tarihten sonra İstanbul Belediyesi tarafından öksüzler yurdu olarak kullanıldı. 1935 yılında harap durumda olması nedeniyle yıkılan Ayasofya Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2017 yılında başlatılan rekonstrüksiyon (yeniden yapım) çalışmalarının tamamlanmasıyla ilim hayatına kavuştu.

Medresede; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine bağlı olan Ayasofya Araştırmaları Merkezi, Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Araştırma Merkezi, İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam Hukuku Araştırma Merkezi, Yazma Eserler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Evliya Çelebi Çalışmaları Araştırma Merkezi, Görsel İletişim ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi yer alıyor. Alanlarında önemli çalışmalar yürüten merkezlere ev sahipliği yapmasının yanında avlusunda kültür ve sanat etkinliklerinin de düzenleneceği medresede kültür tarihiyle ilgili yayınların yer aldığı bir de kütüphane bulunuyor.

YORUM EKLE