“Kişi 20 yaşına kadar sevdiği ile, 30 yaşına kadar beğendiği ile, 30 yaşından sonra bulduğu ile evlenir.”
Anonim
Kıymetli dostlar, malumunuz adliyeye intikal eden bir konu münasebetiyle yine küçüklerin evlendirilmesi konusu ülke gündemine geldi. Ardından Hz. Aişe’nin evliliğine geçilerek farklı görüşler dile getirildi. Ben de bu yazıyla olabildiğince sade bir dille kanaatlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Aslında bu yazıyı düz yazı formatında hazırlıyordum, ancak daha akıcı olacağını düşünerek, soru-cevap formatına dönüştürmeyi tercih ettim. Yazının altında yer alan yorumlar kısmından görüşlerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım.
Nikâh ve evlenme ne demektir?
Nikâh, sözlük anlamı olarak, “bir araya getirme, evlilik, cinsel ilişki” gibi anlamlara gelir. Evlenme ise evlenenlerin kendi evlerinden (ailelerinden) ayrılarak yeni bir “ev (aile)” meydana getirmesini belirtir.
Küçük evliliği, erken evlilik, çocuk evliliği ile kastedilen nedir?
Günümüzde 18 yaşın altında yapılan evlilikleri ifade eden farklı kavramlardır.
İslâm’da erken evliliğe cevaz verilmiş midir? Bulûğ çağı öncesi ve sonrası evlilik olabilir mi?
İslâm bilginleri, haklara sahip olma ve hakları kullanabilme bakımından insan hayatını ceninlik, gayri mümeyyiz küçüklük, mümeyyiz küçüklük, bulûğ ve rüşd olmak üzere beş devreye ayırmışlardır.
Bulûğ, küçüklüğün sona ererek çocuğun bedensel ve cinsel açıdan ergenlik dönemine ulaştığı aşamayı belirtir. Bulûğ çağı her kişi için farklı olabildiğinden, her iki cinsiyet için belirlenmiş alt ve üst sınırlar bulunmaktadır. Bulûğ çağının alt sınırı kızlarda 9, erkeklerde 12 yaş; üst sınır ise yine ulemanın çoğunluğuna göre 15 yaş olarak belirlenmiştir. Kız veya erkek çocuk, asgari bulûğa erme yaşını tamamladığında ve bulûğ belirtilerini gördüğünde “baliğ” olurlar.