Dosya kapsamında Prof. Dr. Selahattin Yıldırım, “Sakın Yetimi Üzme” başlıklı yazısında özellikle Peygamber Efendimizin hadislerinden ve ashabın tavırlarından yola çıkarak yetimlere karşı hangi hassasiyetleri taşımamız gerektiğini anlatıyor. Yetimlerin, toplumun sahiplenmesi gereken bir emanet olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım şöyle diyor: “Toplumun yardım ve himayeye muhtaç zayıf kesimlerden biri belki de başta geleni yetimlerdir. Hatta diyebiliriz ki yetimler toplumun uhdesindeki en ağır emanettir.”
Said Yavuz da yazısında Afrika’daki tecrübelerinden hareketle yetimlerin sahipsiz kalmaması gerektiğini ifade ediyor. Said Yavuz’un verdiği bilgiler, daha fazla gayret ortaya koymamız gerektiğini belirtiyor: “Burkina Faso ülkesine 2013’te yaptığım ziyarette birkaç yetimhaneyi gezme fırsatım olmuştu. O gün ülkede 100 civarında yetimhane olduğunu bunlardan ancak iki tanesinin Müslümanlara ait olduğunu öğrenmiştik.”
Orta sayfalarda her ay düzenli olarak sohbetleri yer alan Şeyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayıda, ümmet olarak neyin bedelini ödüyoruz diye soruyor ve İslam’a sımsıkı sarılmaktan başka çaremizin olmadığını beyan ediyor.
Anne ve babanın rızası
Hamza Toprak, Nakşibendi-Haznevi yolunun büyük mürşidi Şeyh Muhammed Haznevi’yi anlatıyor. Ömrünü ilme ve irfana adayan Şeyh Muhammed Haznevi insanları Hakk’a davet etmiş büyük bir mürşid-i kâmil idi.
Dr. İbrahim Tozlu, anne ve babasının rızasını kazananın Allah’ın rızasını kazanacağını da söylediği yazısında, anne ve babaya karşı gösterilmesi gereken hürmetin çerçevesini çiziyor.
Prof. Dr. Necdet Tosun, haccın ve umrenin derin anlamını işaret ettiği yazısında özellikle önceki yıllarda yapılan hac ve umre yolculuklarının bir manevi ziyaret ve hazırlanma ile gerçekleştiğine vurgu yapıyor.
Doç. Dr. İbrahim Baz, ümmetin ortak değeri Hazret-i Hüseyin’i ve onun nasıl anlaşılması gerektiğini anlatıyor.
İslim Gümüştekin, bu sayıda, muhaddis bir alim olan İbn Mace’nin portresini sunuyor okura.
Mona İslam, okyanus hissi kavramı etrafında var olmanın anlamını ele alıyor.
Süleyman Ragıp Yazıcılar, Kudüs’e yaptığı ziyareti değerlendirdiği yazısında, cesaret dileyen Kudüs’e gitmeli, diyor.
M. Nezihi Pesen ilim âleminden tadımlık bilgiler veriyor.
Kemal Özer de, nimetlerin padişahı zeytini ve yağını anlatıyor.
İlim ve İrfan dergisi Gülbahçe ekiyle birlikte okurun gönlünü kazanmaya devam ediyor.