Emre Söylemez’in ilk şiir kitabı Varlık Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, yirmi şiirden ve elli bir sayfadan oluşuyor.

Sesi düşman çanı olan saatlere uyanmanın sancısıyla şiir söylemek derdi, önemli ölçüde şairin dünyaya seslenme çabasını içerir. İlk şiir kitaplarının ayrı, ayrıksı bir tarafı varsa da bu ilk ses vermenin derdiyle söylenmiş olan şiirlerin toplamıyla okurunu selamlar, bunun bir itki, bir serüven olarak görüldüğü yerse yine şairin kendi iç evidir. Emre Söylemez, şiirin en değersiz, ıssız, onulmaz günlerinde seslenmeyi tercih etmişse zor zamanın şiirde sınandığının farkında olarak söylüyor söyleyeceğini.

 “çünkü bugünlerde;

saatlere uyanıyorum sesi düşman çanı”

sayfa 7

**

Emre Söylemez, ilk kitabıyla şiirde kendine alan açabilecek bir işaret, bir iz bırakıyor. Sıradanlıktan kurtulmuş dize kurmayı, imgesel çıkışlarıyla şiir söylemeyi önüne sağlam bir ödev olarak koymuş ve ne yapmak istediğinin farkında olarak şiir emeğini sürdürmeyi öncelemiş görünüyor.

Örneğin at, rüzgâr ve atın koşuşu bir denge dolayımında metaforlarla süslenmiş ve şiirsel yapı inşası için derin bir işçilikle bezenmiş dize örnekleri etkileyici bir sanatçı tavrını işaretliyor, imliyor:   

“en güzel sahnelerde bir at gider yanında birilerini götürür

tutulan bir organı varsa silah görülür

sağ arka ayağı helal diye geçer

burun deliklerinden başlayıp sineklerden jiroskopik denge

ayrıştırıcılar bilmez birçok dile rüzgâr

çevrilir yorgun diye”

sayfa 11