Bir kitabı okumadan önce, bana göre, aşmamız gereken üç aşama vardır; yazarı tanıma, eser hakkındaki yorumları dinleme ve kitabı satın alma/edinme. Son aşama görece en kolayıdır, ikinci aşama ise internetin hayatımıza girdiğinden beri pek dert olmuyor artık, ilk aşama ise yine internet vesilesi ile aşılmış durumda kısmen. Kısmen diyorum çünkü hala kendini saklayan ve sadece yaptıkları işlerle ortaya çıkan insanlar var. Kendisinden bahsetmeyen, neler yaptığından nasıl yaşadığından hiç söz etmeyen, söz edilmeyen insanlar mevcut. Bu halin yaşayan en büyük örneklerinden biri İhsan Oktay Anar’dır muhtemelen ama biz yakın geçmişteki örneklerinden birini; Şefik Can'ı konu alacağız ve bir asra yaklaşan ömrü boyunca kendinden sadece eserleri ile söz ettiren bu ismin yaşamı hakkında yazılmış bir kitaptan sizleri haberdar etmeye çalışacağız. Sezai Küçük'ün Şefik Can- Mevlana ile Bir Ömür kitabından 

Şefik CanKısaca kimdir? 

"1909 yılında doğmuş ve 2005 yılında hakkın rahmetine kavuşmuş bir zat ı muhteremdir Şefik Can. Ömrünü Mevlana ve Mesnevi’ye adamış büyük bir isim. Yüz yıla yaklaşan ömründe 2 dünya savaşına şahit olmuş, bir imparatorluğun çöküşüne şahit olmuş bir isim. En önemlisi ise bizim isimlerini sadece kitaplarda gördüğümüz birçok kişi ile tanışma ve konuşma fırsatı bulmuş bir isim. 

Bir Hz. Mevlana aşığı, bir Mesnevi aşığı, bir kitap aşığı; nam-ı diğer son Mesnevihanlardan biri.

Kimlerle tanışmış?   

Bu soruya cevaben söylenecek ilk isim Tahir'ul Mevlevi'dir. Son yüzyılda Mesnevi şerhi yazan iki büyük isimden biri, diğer ise Ahmed Avni Konuk. Şefik Can 30’lu yıllardan vefatına kadar Tahir'ul Mevlevi’nin yanında bulunmuş derslerini dinlemiş, icazet almış. Hatta Tahir’ul Mevlevi'nin Mesnevi Şerhinin son iki cildi Şefik Can'a ait. Tahir’ul Mevlevi bu kitabı bitiremeden vefat edince, civarındaki insanların da desteklemesi ile son iki cildi şerh etmiş.     

Şefik Can, Mevlana İle Bir ÖmürTahir'ul Mevlevi’nin yanına tanıştığı görüştüğü isimleri detaylarına girmeden bile zikretsek yeter herhalde; Mehmet Akif Ersoy, Muzaffer Özak, Mahmut Sami Ramazanoğlu, Münevver Ayaşlı, Hasan Âli Yücel... ilh.    

Hazretin hayatının son demlerinde uzun bir söyleşinin kayda geçirilmesi neticesinde oluşan kitap, Şefik Can'ın Mevlevilik ve Hz.Mevlana ile ilgili fikirlerini düşüncelerini uğraşlarını anlamak isteyenlerin oldukça istifade edebileceği bir kitap. Bu noktaları merak etmeyenler ise sadece, ömrü bir asıra dayanmış son mesnevihanlardan birini tanımak için, yüzyılın başlarına dair birinci ağızdan tasvirler dinlemek için kitabı edinebilir. 

Kitapları  nerelerde?   

Bir kitap aşığının kitaplarından ayrılamayacağını bilenler, Şefik Can ismini hiç duymamış dahi olsalar "e şimdi onun koca bir kitaplığı vardır ve heder olmuştur" diye düşünmüşlerdir muhtemelen. 

Şefik Can, Divan-ı KebirKitabın içinde Tahiru'l Mevlevi'nin kitaplarını Darüşşafaka'ya bağışladığını fakat vefatından sonra kendisinin bu kitapların bir kısmını sahaflarda gördüğünü söylüyor Şefik Can. Bu manzara karşısında oldukça etkileniyor ve kendi kitaplarını vefat etmeden önce emin ellere teslim etmek istiyor. Vefatından kısa bir süre önce birkaç özel kitabı ayırarak tüm kitaplığını Fatih Üniversitesi’ne devrediyor Şefik Can. Kitap içinde bu konuda yazılmış bölümlerle yetinmeyen veya daha fazla bilgi almak isteyenler Keşkül Dergisi’nin 11. Sayısında, Şefik Can'ın manevi evladı Hayat Nur Artıran tarafından yazılmış yazıyı okuyabilirler.   

İsmini zikrettiğimiz isimleri ve daha nicesini görmüş, kimisinin sohbetinde bulunmuş kimisiyle arkadaş olmuş bir ismin sohbetinin, insanı nerelere götürebileceğini, kitabı eline alan kişinin rotası belli olmayan bir yola çıkacağını tahmin etmek zor olmasa gerek..  

Sezai Küçük, Şefik Can- Mevlana ile Bir Ömür, Sufi Yayınları, İstanbul: 2008

Mehmet Erken haberdar etti

mehmed.erken[at]gmail.com