Yedi Kızlar Camii minaresine kavuştu (video)

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ilinin Nalbantlar Köyü'nde Kurban Bayramı öncesi farklı bir heyecan yaşandı. Osmanlı döneminde çivi kullanılmadan yapılan ve bölgenin en eski yapılarından Yedi Kızlar Camii, yeni minaresine kavuştu.

Yedi Kızlar Camii minaresine kavuştu (video)

Osmanlı'nın Bulgaristan-Kırcaali'de Rodoplarda miras bıraktığı güzide mabedlerden biri Podkova- Nalbantlar köyünde bulunan Yedi Kızlar Camii. Caminin ilgi çeken özelliği çivi kullanılmadan yapılması ve yapımı aşamasında yaşanan hikaye.

Caminin ahşap minaresi uzunca bir zamandır harap bir haldeydi. Geçtiğimiz günlerde minaresi yenilenen cami, yeniden eski güzel görüntüsüne kavuştu. 50 yıldan fazla harabe bir minaresi olan Osmanlı Yedi Kızlar Camii, Nalbantlar Köyü'nde. Yeni minaresine kavuşan caminin minaresinden ezan sesleri yükselmeye başladı.

77 yaşındaki bir cami cemaati, minarenin yenilenmesi hakkında şu şekilde konuştu: “Buralıyım, 77 yaşındayım. Şükürler olsun ayaktayım. Cami bundan daha iyi olamaz. Şükürler olsun. Allah razı olsun yapandan, yaptırandan. Bundan ötürü biz de sevinçliyiz. Çok beğendik. Bundan daha güzel olamazdı. Allah yapanlara, yaptıranlara selametler versin.

Çeyizlerini satıp aldıkalrı malzemelerle camiyi inşa etmişler

Nalbantlar Köyü'nün önemli ibadethanelerden kabul edilen Yedi Kızlar Camii'nin minaresi, cami inşasında da kullanılan meşe ağacıyla kaplandı. Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin lideri Lütfi Mestan minarenin tamiratıyla alakalı şu sözleri sarfetti: “Biz de burada dünyaya gelmişiz. Çocukluğumuz hep buralarda geçti, cami boyunda. Yedi Kızlar Camii'ne geliyorduk tabii ki. Yıllardır burada artık küflenmiş bir minare vardı. Onun yerine bugün Yedi Kızlar Camii'ne yakışan bir minare var. Hem gözümüzü dolduruyor. Hem de içimizi hoşnut ediyor bu görüntü.”

Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet de Yedi Kızlar Camii'nin tarihi hakkında şu ifadeleri kullandı: “Yedi Kızlar Camii'nde biz büyük bir özveri görüyoruz. Cami hakkında, nişanlıları şehit düşünce çeyizlerini satarak, malzeme alıp bir gecede buraya camiyi inşa eden yedi kızlardan bahsedilir. Çivi kullanılmadan yapılmış, ahşap ağırlıklı bir cami. Hanımların gerektiğinde toplumda ne kadar önemli bir rol aldığını göstermesi açısında bu cami çok mühim.”

Yedi Kızlar Camii'yle anılan bu olayın hıdrellez döneminde meydana geldiğine inanan bölge halkı da her yıl 6 Mayıs'ta bir araya geliyor ve o günü bayram olarak kutluyor. Yedi Kızlar Camii, artık yenilenen 30 metrelik minaresiyle Nalbantlılar'a kucak açıyor.

 



Sevda Dükkancı haber verdi

YORUM EKLE