Vakıflar Genel Müdürlüğü neler yapıyor? (video)

2010 yılından bu yana Vakıflar Genel Müdürlüğü görevini yürüten Dr. Adnan Ertem’le konuştuk. Türkiye genelinde üniversitelerde eğitim gören gençler tarafından 2015 yılının en başarılı bürokratı seçilen Ertem, tarihi ve kültürel mirası korumak için hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü neler yapıyor? (video)

Kökleri Osmanlı’daki evkaf nezaretine dayanan vakıfları amaçlarına uygun yaşatmak, vakıf medeniyetini çağdaş bir anlayışla geleceğe taşımak misyonuyla yola çıkan Vakıflar Genel Müdürlüğü faaliyetlerini sürdürüyor. Kurumun çalışmalarının başında taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını restorasyon ve konservasyonu geliyor. İstanbul'da hizmet veren çok sayıda kütüphane ve müze de Vakıflar'a ait kurumlar arasında yer alıyor.

2010'dan bu yana Vakıflar Genel Müdürlüğü görevini yürüten Dr. Adnan Ertem, son 13 yılda 12 farklı ilde  şehir müzeleri açıldığını söylüyor. Adnan Ertem şu şekilde konuştu: “Genel müdürlük bünyesinde 3 müzemiz var. Türk İnşaat Eserleri Müzesi, Hat Eserleri Müzesi ve Halı Müzesi. Şu an Hat Müzemiz restorasyon aşamasında; Beyazıt Medresesi’nde yeniden canlandıracağız. Burada da eserlerin hepsini gözden geçiriyoruz, konservasyonlarını yaparak.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restorasyon ve konservasyonu yapılan eserlerin korunması için de özel bir çalışması mevcut. Ertem, bu özel çalışmayı şu ifadelerle anlattı: “Eserler yıllar içinde zamanın tahribatına, sıcağın, soğuğun tahribatına maruz kalıyor. Tarihi eserlerin bu tahribatını önlemek ve tamir edebilmek adına hem kendi elemanlarımızı yetiştiriyoruz, hem de dışarıdan bu işten anlayan insanlarla birlikte eserlerin kullanılır hale getirilmesi muamelesini devam ettiriyoruz.”

Osmanlı coğrafyasındaki vakıf eserleri de takip ediliyor

Taşınır eserlerde olduğu kadar taşınmaz eserlerin korunması ve tanıtılması konusuna da titizlikle eğildiklerini söyleyen Adnan Ertem, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Taşınmaz varlıklarımızı da müze olarak nitelendirmek gerek. Sultanahmet Camii, her ne kadar bir mabed olsa da yabancı turistler için müzedir ve tarihi özelliği vardır. Tarihsel süreç içerisinde bize intikal eden taşınır ve taşınmaz tüm mülklerin kültür varlığı olduğunu kabul edip buna göre çalışmalar yürütmeliyiz.”

Kurum, Osmanlı'nın yüzyıllarca hükmettiği topraklardaki izlerini de takip ediyor. 2008 yılından bu yana Osmanlı coğrafyasına miras kalan vakıf eserlerine de hayat veriyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, envanterinde kayıtlı olan tüm tarihi eserlerin korunması için gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra sosyal, kültürel, ekonomik ve sağlık gibi alanlarda hizmetleriyle tarihi misyonunu yerine getiriyor.

 

Ayşe Sonuşen haber verdi

YORUM EKLE