Bulgaristan nüfusunun yüzde 12'lik kısmı olan Türkler, 75 yıldır Türkçe yayın da yapan “Sofya Radyosu”nu dinliyorlar. Totaliter rejim döneminde farklı evrelerden geçen yayınlar, günümüzde birer saatlik aralıklarla, günde üç kez Bulgaristan'da yaşayan Türklere hitap ediyor.
7 kişilik ekip var
Devlet radyosunun Türkçe yayınları halk arasında, "Sofya Radyosu" olarak biliniyor. 7 kişilik ekip, haberler, güncel konular ve özellikle Türkleri ilgilendiren alanları kapsamaya çalışıyor.
Sofya Radyosu'nda edebiyat, sanat ve gelenekleri korumak ve tanıtmak amacıyla birçok program yayınlanıyor. Komünist dönemde 45 yıl boyunca totaliter rejimin sesi olmaya mahkum edilen radyo, bugün artık çağdaş radyoculuk anlayışıyla, Bulgaristan Türklerinin özel ilk ve tek radyo olma özelliğine sahip.
Arşivde binlerce eser bulunuyor
Radyo, arşivinde 1950’lerden günümüze dek korunan 7 binden fazla eseri, yerli ses sanatçılarının türkülerini ve Rumeli ezgilerini saklıyor. Yıllar içinde yapılan röportajlar, programlar, piyesler de "Altın Arşiv" sayesinde nesilden nesile aktarılıyor.
Rodopların Bülbülü Kadriye Latifova, Osman Aziz, Hasan Rodoplu gibi Rumeli türkülerinin unutulmaz isimleri radyo arşivlerindeki yerini bugün de koruyor. Devlet radyosunun bünyesinde, tüm zorluklara rağmen ayakta kalmayı başaran "Türkçe Yayınlar Bölümü" gençlere internet ortamında bu sesleri sevdirmeye çalışıyor.
Ülkenin sesli hafızası
Devlet radyosu ülkenin "sesli hafızası" olarak adlandırılıyor. 1989 yılı sonrası yüzlerce özel radyo yayın hayatına geçmiş olsa dahi burası, "eski yuva" olarak anılıyor.
Sevda Dükkancı yazdı