'Osmanlı Arşivlerindeki Lübnan' sempozyumu yapıldı (video)

Beyrut; 'Osmanlı Arşivlerindeki Lübnan' sempozyumu ve sergisine ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Türk ve Lübnanlı akademisyenleri ve tarihçileri buluşturdu. Harita ve fermanların yer aldığı belgelerle, Lübnan tarihine ışık tutulması amaçlanıyor.

'Osmanlı Arşivlerindeki Lübnan' sempozyumu yapıldı (video)

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Yunus Emre Enstitüsü tarafından 'Osmanlı Arşivlerindeki Lübnan' ismiyle bir sempozyum ve sergi gerçekleştirildi. Program, alanında ilk olarak tarihe geçti. Türk ve Lübnanlı akademisyenleri buluşturan sempozyum ve sergi büyük ilgi ile karşılandı.

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü müdürü Cengiz Eroğlu, etkinlikle alakalı şu şekilde konuştu: "Türkiye'de değişik üniversitelerden gelen yedi tane hoca, ayrıca devlet arşivlerinden Osmanlı Arşiv Daire Başkanı bizzat kendisi katılıyor ve milli savunma bakanlığı arşivinden de bir uzman ve arşiv müdürü katılıyor. Burada Osmanlı arşivinin gerek Türkiye için gerekse de Osmanlı topraklarından çıkan ve bugün sayıları kırkın üzerinde olan devletlerin arşivinin tamamen Türkiye'de olduğunu ve özellikle Osmanlı arşivinin İstanbul'da olduğunu vurgulamak istiyoruz."

Osmanlı arşivinde Lübnan hakkında milyonlarca belge var

Sempozyumda dörtyüz yılı aşkın süre Osmanlı hakimiyetinde kalan Lübnan'ın tarihi masaya yatırıldı. Kayda geçen tarihi olayların Osmanlı arşivlerinde yer alan belgeleri tartışmaya açıldı. Kaslik Üniversitesi Feniks Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Karlos Yunus, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Osmanlı arşivlerinde Lübnan hakkında milyonlarca belge olduğunu biliyoruz. Tarihi araştırmalarımızı kusursuzca yerine getirmek istiyorsak bu belgelerin Lübnanlı araştırmacıların çalışmalarına kaynak oluşturmasını sağlamalıyız. Böylece Lübnan tarihini çok daha iyi bir şekilde ortaya koyacağız. Özellikle de yakın tarih hakkında edinebileceğimiz çok fazla bilgi var. Fransızlar'ın arşivini görmüştük. İngilizler'in Lübnan belgelerini de araştırdık. Ancak Osmanlı arşivleri eksik kalmıştı. Bu belgeleri çalışarak Lübnan tarihi hakkında çok daha fazla kaynak görebiliriz."

Tarihi haritalardan, padişah fermanlarına kadar bir çok tarihi belge ise sergilenen eserler arasında yer aldı. İki ülkenin ilişkilerine yakından bakma imkanı sunan Osmanlı arşivlerindeki Lübnan Sergisi ziyaretçilerini de tarihte bir yolculuğa çıkardı.

 

Musab Eryiğit haber verdi

YORUM EKLE