Öncüler Kütüphanesi Üsküdar'da açıldı (video)

Türk edebiyatının cumhuriyet dönemindeki önemli isimlerinden oluşan Yedi Güzel Adam'ın eserleri ve hakkında yazılan kitaplar bir kütüphanede toplandı.

Öncüler Kütüphanesi Üsküdar'da açıldı (video)

Türk edebiyatının usta isimleri olan Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Sezai Karakoç, Alaeddin Özdenören 7 Güzel Adam olarak anılıyorlar. Türk edebiyatında önemli bir dönüm noktası olan bu usta yazarların eserleri ve hakkında yazılanlar bir kütüphanede bir araya getirildi: Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi... Fatih Mahkemesi olarak bilinen tarihi mekân, Üsküdar Belediyesi ve Yedi Hilal Derneği’nin katkılarıyla kültür merkezine dönüştürüldü.

7 Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi'nin açılışı 7 Aralık Pazar günü gerçekleştirildi. Cahit Zarifoğlu'nun şiirinden hareketle 7 Güzel Adam'ın kendi eserleri ve haklarında yazılan tüm eserler temin edilerek tematik bir kütüphane oluşturuldu.

Açılışa katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, edebiyatımızın usta şahsiyetleri olan 7 Güzel Adam hakkında şu ifadeleri kullandı: “Burada 7 Güzel Adam'la ilgili eserler, hem onların hakkında söylenenler, yapılan araştırmalar ve hem de fikir dünyamızın önemli eserleri var. Aliya İzzetbegoviç, Malcom X'in ve diğer öncü şahsiyetlerin de eserlerinden oluşan bir kütüphane. Her yaşa, çocuklara, gençlere hitap eden bir kütüphane. Burası adeta bir araştırma algılama, düşünme kütüphanesi olarak da düşünülebilir.”

Kütüphanede eserlerine yer verilen isimler arasında Mehmet Akif Ersoy, Muhammed İkbal, Necip Fazıl Kısakürek ve Cemil Meriç gibi düşünce hayatına yön veren şair ve yazarlar da bulunuyor. Kütüphane açılışı için sergilenen Büyükdoğu, Mavera ve Diriliş gibi düşünce ve edebiyat dergilerinin tıpkıbasımları, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

2012'de gençleri kültürle buluşturmak için yola çıkan Yedi Hilal Derneği, Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi'nde farklı etkinliklere imza atmaya hazırlanıyor. Kütüphanede fotoğrafçılık ve yazarlık atölyeleri açılacak, sergiler düzenlenecek. Yedi Hilal Derneği Başkanı Mustafa Enesoğlu, 7 Yedi Güzel Adam, derneğin faaliyetleri ve izlediği yol hakkında şu ifadeleri kullandı: “7 Güzel Adam kitaba, edebiyata ve düşünceye itimat etti. Zor yolu seçtiler. Yedi Hilal tam da bu düşünceyle Peygamberleri, şehitleri, sıddıkları ve salihleri kendisine rehber bilerek yola çıktı.”

Adımızın bir kütüphanede yaşatılıyor olması çok heyecan verici”

Kütüphanenin açılışının ardından Rasim Özdenören ve Nuri Pakdil Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde söyleşiye katıldı. Nuri Pakdil, kendisinin de bir ferdi olduğu Yedi Güzel Adam'la alakalı şu şekilde konuştu: “Bizim 7 Güzel Adam arkadaşlığımızın bir daha çağımızda yaşanacağını zannetmiyorum. Biz 7 Güzel Adam olarak hepimiz aynı ideolojiyi paylaşıyorduk. Hepimiz aynı sıkıntıları yaşıyorduk. Adımızın bir kütüphanede yaşatılıyor olması çok heyecan verici.”

Etkinlikte Yedi Güzel Adam adına hazırlanan bir kısa film de gösterildi. Yedi Güzel Adam'ın bir diğer ferdi Rasim Özdenören de şöyle konuştu: “Yazarlarının, şairlerinin, öykücülerinin her birinin cumhuriyet döneminin en önemli yazarları ve şairleri arasında yer almış olması ve benim de onların arasında bulunuyor olmam benim için ayrı bir mutluluk.”

Program, Cahit Zarifoğlu'nun Yedi Güzel Adam şiirinin yer aldığı kitapçıkların dağıtılmasıyla son buldu.

 



Ayşe Gülgün Sonuşen haber verdi

YORUM EKLE

banner36