Köle dili Afrikaans şarkılarla yaşatılıyor (video)

Cape Town'da kölelerin dili olarak tanımlanan Afrikaans dilinin unutturulmaması için etkinlikler düzenlendi. Africaaps Grubunun konseri; Afrikaans dilinin geçmişten bugüne yansımalarını buluşturdu.

Köle dili Afrikaans şarkılarla yaşatılıyor (video)

Africaaps Grubu, 30 yıldır Afrikaans dilini yaşatmak için sahnede. Cape Town'un ünlü müzik grubu Africaaps'in üyeleri zamanla değişse de hip-hop müzik yapan grubun tek bir amacı var. Afrikaans dilinde söyledikleri şarkılarla bu dili yaşatmak ve unutturmamak.

Grubun solisti Emile Jansen, geçmişte Afrikanca'yı tanıtmak için müzikte kullanma konusunda büyük bir kararsızlık yaşandığını, hip-hop tarzı müziğin bunu aşmada etkili olduğunu ve bunun yanında insanların kökenleri hakkında fikir sahibi olmasına yardım ettiğini vurguladı.

Grubun kadın solisti olan Janine ise şu ifadeleri kullandı: "Performansımızı gerçekleştirdiğimiz dil ve topraklarımızın tarihinin, kalbimde çok derin bir yeri var. Bu sadece benim tarihim değil, herkesin tarihi. Bu oyunda dilimize itibarını iade ediyoruz. Bu oyunda dil hakkında konuşan dilbilimcileri ve tarih profesörlerini gösteriyoruz. Afrikanca hakkında detaylı açıklama yapıyorlar. Benim için çok önemli bir dil. Eğer kendi dilinde konuşabiliyorsan kim olduğun ve nereden geldiğinle gurur duyabilirsin."

Afrikaans bugün dünyada 20 milyona yakın kişi tarafından konuşuluyor. Güney Afrika, Botswana ve Zimbabwe de bu yerler arasında. Kölelerin dili olarak tanımlanan Afrikaans, Güney Afrika'ya Hollandalılar tarafından getirildi. Tarihi 17. yüzyıla uzanan dilin gramer yapısı Felemenk dillerinden alınmış olsa da Felemenkçe'den ayrılıyor.

Afrikaans'ın zamanla kaybolmasından endişe ediliyor

Afrika'ya geldiklerinde Koi ve San yerlileriyle karşılaşan Hollandalılar, onlara yerel dillerini kullanmayı yasakladı. Hollanda dili ile yerlilerin yerel dillerinin kaynaşması neticesinde yeni bir dil ortaya çıktı. Hollanda dilinin yanısıra Fransızca, Portekizce, Almanca, Malayca ve hatta Arapça'dan izler taşıyan bu dile Afrikaans dendi.

Apartheid dönemi süresince de Afrikaans dili zorunlu kılındı. Bu nedenle 50 yıl öncesine kadar Güney Afrika'da yaşayanların ortak dili Afrikaans'dı. Dil zamanla değişime uğradığı için yeni lehçeler oluştu.

Beyazların konuştuğu Afrikaans dili Hollanda diline yakınken, Malaylılar'ınki ise Malay ve Arapça ile Hollanda dilinin bir etkileşimi. Afrikaans dilini konuşan beyazlara Afrikaner, yerlilere ise Afrikan deniliyor.

Apartheid dönemi sonrası Güney Afrika'da İngilizce resmi dil oldu. Bu nedenle Afrikaans artık gençler arasında yaygın değil. 11 farklı lehçenin bulunduğu Afrikaans'ın zamanla kaybolmasından endişe ediliyor. Dilin unutulmaması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 

 

 

İbrahim Tığlı haber verdi

 

YORUM EKLE