DÜBAM, Kürt milliyetçiliğini ele aldı (video)

Dünya Bülteni Araştırma Masası bu kez Kürt milliyetçiliğini masaya yatırdı. Konuşmacılar, sosyolog- yazar Müfid Yüksel, tarihçi-yazar Mahmut Akyürekli ve yazar Doç. Dr. Mustafa Tekin'di. Konuşmacılar toplantıda Kürt milliyetçiliğinin tarihsel sürecini ele aldılar

DÜBAM, Kürt milliyetçiliğini ele aldı (video)

Dünya Bülteni Araştırma Masası Yuvarlak Masa Toplantısında bu hafta milliyetçilik konusu mercek altına alındı. Programa konuşmacı olarak sosyolog yazar Müfid Yüksel, tarihçi-yazar Mahmut Akyürekli ve akademisyen yazar Doç. Dr. Mustafa Tekin katıldı.

Toplantıda konuşan Müfid Yüksel, Kürt milliyetçiliği ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Türk milliyetçiliğinin safhaları var. Özellikle 19. yüzyıldan sonra oluşmuş Jön Türk Hareketi, cumhuriyet dönemindeki devletin, daha doğrusu CHP'nin resmi teorisini oluşturdu. Oradaki milliyetçilikle 1950'lerdeki Türk milliyetçiliği arasında safha farkı vardır. Kürtler arasında da böyleydi. Kürtler'in milliyetçilik hareketleri daha çok soğuk savaş zamanına tekabül etti. O yüzden soğuk savaş ideolojilerini ödünç aldılar.”

Türk ve Kürt milliyetçiliği hangi yönlerden ayrılıyor?

Mahmut Akyürekli, konuşmasında Türk milliyetçiliğinin, imparatorlukların dağılmasından sonra dünyayı etkileyen ve modern dünyanın da sacayağını oluşturan ulusçuluk politikasının bir yansıması olduğuna vurgu yaptı. Akyürekli şu ifadeleri kullandı: "Osmanlı'nın dağılmasıyla başlayan bir süreçte tezahür etti. Orada diğer halkların Fransız İhtilalinden esinlenerek gelişen ulusalcılık düşüncesi neticesinde Osmanlı'ya mensup olanlar ayrılınca Türkler de bir milliyetçilik algısı içine girdiler. Bu milliyetçilik zaten tüm toplumların hayatında sosyolojik bir süreçtir.”

Toplantının konuşmacılarından Mustafa Tekin ise, Rusya'nın yakın temasları sonrası oluşan ve Kürt milliyetçiliğinin beslendiği ideolojilerden olan Marksizmin, Türk ve Kürt milliyetçiliğini ayıran fark olduğuna dikkat çekti. Mustafa Tekin şöyle konuştu: “Bugün Kürt sorunu dediğimiz temel sorunu Türk milliyetçiliğinden ayıran farklarından biri, onun daha marksist bir dile sahip olmasıdır. Türk ulusçuluğunda özellikle anti komünizm veya antisolun anahtar bir kavram olduğunu görürüz. Ancak Kürt milliyetçiliğinde geçmişten beri devam eden temel sorunlarının kendilerini Marksist bir dil içerisinde ifade etmelerinden kaynaklandığını görürüz. Çünkü netice itibariyle uygulanan etnik politikalar etnisite merkezli politikalar; bunun karşılığında Kürtler'in de kendisini ifade edebileceği kanallardan biri olarak görmüştür.”

Dünya kamuoyunda yankı bulan önemli meselelerin alanında uzman kişiler tarafından ele alındığı Yuvarlak Masa Toplantıları, farklı konu ve konuklarıyla masaya yatırılmaya devam edecek.

 

Ayşe Sonuşen haber verdi

YORUM EKLE