Türkiye’mizde fikirleri ve eserleriyle etkili olmuş dört münevver için Elazığ ve ilçelerinde gerçekleşen toplantılar büyük ilgi gördü. ESKADER’in de düzenleyicileri arasında bulunduğu “Doğu’nun Işık Adamları” programında Nurettin Topçu, Fethi Gemuhluoğlu, Ahmet Kabaklı ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu yâd edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği, Ağın Kaymakamlığı, Ağın Belediye Başkanlığı, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği ile Manas Yayıncılık organizasyonluğunda yapılan 10. Ağın Kültür-Sanat ve Leblebi Festivali çevre halk tarafından da büyük alaka ile karşılandı. 1-2 Ağustos 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Doğu’nun Işık Adamları” toplantılarını kalabalık bir dinleyici topluluğu takip etti. Her dört şahsiyet hakkında ayrı ayrı toplantılar düzenlendi.
Destanları okundu
İlk olarak destan şairimiz Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu kendi doğduğu ilçe olan Ağın’da anıldı. Mehmet Nuri Yardım’ın yönettiği panelde konuşmacı olarak Prof. Dr. Beşir Aşan, Dr. Necmettin Turinay, Dr. Naci Onur, Bedrettin Keleştimur, Günerkan Aydoğmuş ve Mithat Yılmaz konuştular. Konuşmacılar, Gençosmanoğlu’nun hayatı, kişiliği ve eserleri üzerinde durdular. Paneli yöneten Mehmet Nuri Yardım, birlikte çalıştığı Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun mükemmel bir şair olduğu kadar çok iyi bir insan olduğunu da vurguladı ve “Rahmetli Niyazi ağabey, Elazığ- Hazar bölgesinin bütün güzelliklerini, erdemlerini üstünde taşıyordu. Destan şairi olarak zaten çok üst eserler bıraktı bize. Ama o aynı zamanda bir dost, bir baba, bir insan olarak da mükemmeldi. Hep iyi hâtıralarla yâd edilecek.” dedi. Dr. Necmettin Turinay da Gençosmanoğlu’nun şiir çizgisindeki gelişmeler üzerinde durdu ve bu seyrin giderek yükseldiğini anlattı. Türk edebiyatının en iyi destanlarını yazan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun, sadece Türkiye’de değil, Türk dünyasında da en çok tanınan şairlerimiz arasında olduğu hatırlatıldı. Şerif Aydemir ve diğer bazı şair ve edebiyatçılar da Gençosmanoğlu’ndan şiirler seslendirdiler.
Eğin ve Harput türküleri seslendirildi
Bir çok şair, yazar, fikir ve sanat adamının katıldığı “Doğunun Işık Adamları” seri programı canlılıkla devam ederken ikinci toplantı Kemaliye (Eğin)’de yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin idare ettiği toplantıda Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Dr. Necmettin Turinay ve Sücaetttin Erdem birer konuşma yaptılar. Her dört konuşmacı Topçu’nun fikir hayatımızdaki önemli yeri üzerinde durdular. Panelin ardından Şevket Gültekin’in yönetimindeki “Eğin Fasıl Heyeti”, Harput ve Eğin’den türküler seslendirdiler.
Düşünce adamı Gemuhluoğlu
İkinci günde Fethi Gemuhluoğlu ve Ahmet Kabaklı hakkında iki ayrı toplantı tertip edildi. “Düşünce Adamı Fethi Gemuhluoğlu” paneli Ağın’da gerçekleştirildi.
Ağın Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Kültür Merkezi’nde yapılan panelin Oturum Başkanlığını Mehmet Cemal Çiftçigüzeli yaparken panele Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Dr. Necmettin Turinay, Şerif Aydemir ve Prof. Dr. Muhammet Beşir Aşan konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıya Elazığ Valisi Muammer Erol’da iştirak ederek bir değerlendirme yaptı. Panelin açılış konuşmasını yapan Ağın Kaymakamı Nedim Akmeşe, Fethi Gemuhluoğlu’nun fikir ve düşünce dünyasında önemli izler bırakan bir fikir ve aksiyon adamı olduğunu söyledi. Panelde daha sonra söz alan panelistler Fethi Gemuhluoğlu’nun kişiliği, hayatı, düşünce dünyası ve fikirlerine dair görüşlerini açıkladılar. Panelin sonunda bir teşekkür konuşması yapan Fethi Gemuhluoğlu’nun oğlu Ali Gemuhluoğlu babasına gösterilen vefadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Elazığ Valisi Muammer Erol da yaptığı konuşmada Fethi Gemuhluoğlu’nun sevgi ve muhabbetle dolu bir yolda ilerlediğini, hayatının da zaten bu eksende döndüğünü belirtti. Erol, panele emeği geçenleri kutlarken merhum Fethi Gemuhluoğlu’nu rahmetle yad ettiklerini söyledi. Panelin ardından Vali Erol ve diğer misafirler Ağın Leblebisi yapımını yerinde gördüler. Vali Erol ve katılımcıların son durakları ise Fethi Gemuhluoğlu’nun doğduğu köy olan Gemuhu Köyü oldu.
Harput Göllübağ’da hüzün
“Doğunun Işık Adamları” programının son ayağı Elazığ Harput’taydı. Merhum yazar Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı’nın doğup büyüdüğü Göllübağ’da bir araya gelen fikir, kültür ve sanat adamları, Ahmet Kabaklı’yı rahmet, şükran ve saygıyla andılar. Ahmet Kabaklı’nın kardeşi Sıtkı Kabaklı ile yeğeni Arif Kabaklı’nın da hazır bulunduğu toplantıya Elazığ Valisi Muammer Erol da iştirak etti. Hadi Önal’ın yönettiği toplantıda ilk olarak Yurdal Demirel, Ahmet Kabaklı’nın yetiştiği ve Ejderha Taşı isimli eserinde andığı Göllübağ ve Harput çevresi ile Elazığ kültür ve sanat iklimini anlattı. Daha sonra Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Mehmet Cemal Çitfçigüzeli, Dr. Necmettin Turinay, Şerif Aydemir, Dr. Naci Onur ve Mehmet Nuri Yardım, Kabaklı’nın Türk edebiyatına yaptığı hizmetleri dile getirdiler. Yalçıntaş, Kabaklı ile olan dostluğuna temas ederken Turinay, onun Türk Edebiyatı isimli eseriyle nesilleri beslediğini ifade etti. Diğer konuşmacılar da Ahmet Kabaklı’nın Tercüman ve Türkiye gazetelerindeki yazılarına, başta Temellerin Duruşması olmak üzere bütün eserlerine ve kurucusu olduğu Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki hizmetlerine işaret ettiler.
Bünyamin Yıldız haber verdi