Dergi Toplantıları Önemli
Bundan yaklaşık dört ay önce İstanbul’da yayın hayatını sürdüren dergilerle bir toplantı yapmaya başlamıştık. Bundan sonra neler yapmalıyız diye sormuştuk ilk toplantıda. Aldığımız ilk karar ise bu toplantıları düzenli hale getirme düşüncesiydi. Şükürler olsun ki editör arkadaşlarımızın özverileriyle her ay toplanmaya başladık. Bir diğer hedefimiz ise toplantıların gündemli olmasıydı ki önceki toplantılarımızda dağıtım meselesini konuşarak ilk gündemli toplantımızı gerçekleştirmiştik.
Geçtiğimiz ayki toplantı Moral Dünyası dergisinin Yenibosna’da yer alan binasında olmuştu ve dağıtım problemlerine çözüm aramıştık. Moral Dünyası dağıtım konusunda pratik ve uygun çözüm önerisi getirmişti. Eylül ayının toplantısında ise dergilerdeki görsel sorununun konuşulması teklifi ileri sürüldü. Kültür Dergisi'nden Fatih Güldal, Ramazan ayına denk gelecek bu toplantıda Kültür Dergisi olarak ev sahipliği yapabileceklerini ve iftarda dergi editörlerini ağırlamaktan onur duyacaklarını söyledi. Daha sonra toplantı günü mail grubunda olgunlaştırıldı ve 9 eylül Çarşamba akşamı Hoca Üveys Camii’nde buluşmak üzere sözleşildi.
Hoca Üveys Camiindeyiz
Çarşamba akşamı Fatih’teki Hoca Üveys camiine doğru yola çıktık. Mekana ulaştığımızda ev sahibi Fatih Güldal, Mahmut Bıyıklı, İlyas Şanver, Asım Gültekin, Süleyman Karakaş, Muharrem Baykul, Alpaslan Durmuş, Bahadır Kurbanoğlu, Ekrem Altıntepe oradaydı. Daha sonra Özgün İrade ve Özgün Duruş ekibinden Abdülaziz Tantik, Esan Gül, Hanefi Tosun ve Çıra Yayınlarından Yaşar Yeşil, Karakalem’den Metin Karabaşoğlu, Rıhle Dergisinden Abdullah Zerrar, Gerçek Hayat dergisinin yeni yazı işleri müdürü İlhan Boz, Milli Gazete’den Bünyamin Yılmaz, Ay Vaktidergisinden Üzeyir Süğümlü ile Kıyamete Kamet adlı ilk albümü yeni çıkan Ammar Acarlıoğlu geldi.
Nerde O Eski Görseller!
Konumuz görsel sorunuydu. Hemen hemen bütün dergi editörleri bu konuda görüşlerini dile getirdiler. Fotoğraf sorununu nasıl aşarız, ortak bir arşivi nasıl oluştururuz hususunda çözümler ortaya atıldı. İlhan Boz, haftalık dergi için görselin büyük önem taşıdığını ve bu konudaki sıkıntılarını anlattı. Alpaslan Durmuş, geçici çözümler üretmek yerine kalıcı ve uzun soluklu projeler geliştirmek gerektiğinden bahsetti. Asım Gültekin, görsele karşı dergilerin bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Süleyman Karakaş Gülistan dergisinde kullandıkları bir fotoğraftan dolayı yaşadıkları bir tecrübeyi aktardı.
Gül Şerbetli İftar
Görsel konusunda hararetli bir şekilde görüşler dile getirildi, çözüm önerileri sunuldu. Vakit o kadar çabuk geçti ki ezana birkaç dakika kaldığını söyleyerek Fatih Güldal hepimizi sofraya davet etti. İftarı sohbet eşliğinde yaptık. İftarın sonunda gül şerbeti ikramı vardı. Fatih Güldal “nerede o eski ramazanlar demeyin diye gül şerbeti ikram ediyoruz” dedi.
İftardan sonra, misafir olarak aramızda bulunan Ammar Acarlıoğlu güçlü sesiyle bize 3 tane ezgi söyledi, eskimeyen ezgilerimizden. Ammar’ın ezgilerinden sonra görsele ilişkin konuşmalara devam edildi. Bir sonraki toplantıda yine görsel konuşulmasına karar verildi. Hatta dergi editörlerinin yanında görsel yönetmenlerin de toplantıda bulunmasına karar verildi. Bir sonraki toplantıda görüşmek üzere diyerek Abdullah Zerrar’ın okuduğu Asr suresi ile toplantı noktalandı.
Taze Taze Özgün Duruş
Toplantıdayken Esan Gül, Özgün Duruş’un baskıda olduğunu yetişirse toplantıda herkese vereceğini söyledi. Hoca Üveys Camii'nin önündeyken telefonla konuşan Esan Gül, Fatih’te Asude çay evinde Özgün Duruş gazetesinden bir nüshanın bulunduğu haberini verdi. Saat geç olduğu için Asude’ye gidip gitmemek de kararsız kaldım. Ama Bünyamin Yılmaz’ın ve Mahmut Bıyıklı’nın Özgün Duruş’u görme hususundaki heyecanlarını görünce Özgün Duruş’u koklamadan eve gitmek olmaz dedim. Hoca Üveys Camii'nden Asude çay evine kadar Mahmut Bıyıklı ile birlikte yürüdük. Önden Abdülaziz Tantik, Hanefi Tosun, Esan Gül, Bünyamin Yılmaz ve Cesur Küçük yürüdü. Ve Özgün Duruş Gazetesi’nin ilk görenlerden olduk. Bünyamin abinin bir gazetenin çıkmasından duyduğu heyecan ses tonundan, gözlerinden belli oluyordu. Mahmut Bıyıklı “işte kültür sanat adamı dediğin böyle olur, bir mevkute çıktığında çocuğu olmuş gibi sevinir” dedi.
Cesur Küçük’le birlikte Fatih’ten ayrıldık. Öyle bir yağmura tutulduk ki sormayın. Matbaadan yeni çıkmış bir gazeteyi koklamanın bedeli tepeden tırnağa ıslanmaktı.
E. Fatih Bilge haber verdi.
Yazarın Notları:
1- Cafcaf, Gülistan, Kurani Hayat, Kültür, Moral Dünyası, Özgün İrade, Haksöz dergilerini hediye eden editörler ile "Kıyama Kamet" isimli harika albümünü hediye eden Ammar Acarlıoğlu’na teşekkürler.
2- Yapmış olduğu ev sahipliğinden ötürü (İftar harikaydı!) Kültür Dergisinden Fatih Güldal’a ne kadar teşekkür etsek az.
3- Toplantılara katılmayan dergilerimizi de aramızda görmek istiyoruz. Tanışmayı, ayda bir oturup çay içmeyi çok önemsiyoruz!
4- Konya’da da bir zamanlar dergi toplantısı yapılmıştı. Yaz tatili mi yapıyorlar merak ediyoruz. Yazıda tatil olmaz, bunu unutmayalım!