Müslümanların varlıklarını tehlike olarak gören ve iktidarı ele geçirdiği ilk günden; katsayı zulmü, başörtüsü yasağı gibi sindirme yöntemleriyle geleceğimizi karartmaya çalıştığı günümüze kadar doğal olmayan düşünce ve politikalar gütmekten vazgeçmeyen Kemalizmin ekseninde gelişen edebiyatı ele alıyor Tasfiye, 22.sayısında yer alan “Kemalizm ve Edebiyat” başlıklı dosyada.
![]() |
Ahmet Örs |
Ahmet Örs bu dosyanın sunuşu olarak da okuyabileceğimiz yazısında, insanların dini gibi diline de müdahele eden, hayatın her alanın da olduğu gibi edebiyatta da tahakküm kuran bu faşist zihniyetle hesaplaşmaya çağırıyor: “Güdümlü edebiyatın büyüttüğü çocuklarız. Törenlerde ellerimize tutuşturulan bağlılık ve tazim şiirleriyle büyüdük. Aynı ululayıcı şairlerin kaleminden çıkma basmakalıp mısraların edebiyatı ve insanlığı nasıl perişan hallere düşürdüğünü müşahade ettik. Edebiyat, Kemalistlerin elinden çektiğini kimden çekmiştir acaba?”
“Kemalizm ve Edebiyat” Dosyası
“Kemalizm ve Edebiyat” dosyası, hem edebiyat hem de düşünce alanında Kemalizmin halk düşmanı ve sömürgeci zihniyetini ifşa etmeye çalışıyor. Ahmet Örs’ün bahsettiğimiz “Kemalizmin Edebiyata Girişi” başlıklı yazısının yanında “Kurt Kanunu’ndan Altı Çizilen Satırlar”, “Bir Kemalist Ütopya Olarak Ankara Romanı”, “Kemalist Propaganda Aracı Olarak Sinema”, “Kemalist Edebiyat ve Attila İlhan Fenomeni”, “The Tempest, Sömürgecilik, Kemalizm”, “Olmuş Bir Olay Olmamış Bir Roman”, “Yahya Kemal ve Kurucu Kadroyla Kesişen Siyaset”, “Üretilen Vatandaş ve Kemalizm İlişkisi”, “Kavramların Esareti ve Toplumsal Dönüşüm” başlıklı yazılar da dosyada yer alıyor. 31 sayfalık hacimli ve nitelikli bir dosya olarak Tasfiye’nin 22. sayısı bundan böyle konuyu araştıracaklar için bulunmaz bir kaynak.
Yıldız Ramazanoğlu da Tasfiye’de!
Tasfiye’nin bu sayısında iki öykü yer alıyor. Dergi sayfalarında ilk kez yer alan Yıldız Ramazanoğlu’nun “Şairle Buluşma” adlı öyküsü, ait olduğu sosyal çevreye ait sorunların ve kişisel heyecanlarının arasında yolu şiirle kesişen bir genç kızı anlatan usta işi bir öykü. Ahmet Örs’ün “Kamyon” adlı öyküsünde ise İskilipli Atıf Hoca, Said Nursi ve Süleyman Hilmi Tunalı’yı sembolize eden bir eylem ve düşünce adamının, dönemin tek parti döneminin zulüm atmosferinde Kuran yolunda verdiği mücadele anlatılıyor.
![]() |
Süleyman Ceran |
Murat Menteş “Korkma Ben Varım”ı Anlatıyor
Asım Öz, geçtiğimiz ay piyasaya çıkan “Korkma Ben Varım”ın yazarı Murat Menteş’le yazarlığı, aldığı tepkileri, edebiyatı ve yeni romanını konuştu. Mehmet Sacit’in anıları, Süleyman Ceran’ın “Uzak İhtimal” filmi üzerine kaleme aldığı değerlendirme, Sevgi Engin’in Mısır günlerini anlattığı seyahat yazısı, Şule Yüksel Gökyar’ın “O’na Yalnızca O’na” adlı denemesi, Şehmuz Kurt’un Süleyman Çobanoğlu’nun “Hüdayinabit” adlı yeni şiir kitabına ilişkin eleştirisi, Ahmet Örs’ün Ece Ayhan’ın “Meçhul Öğrenci Anıtı” şiiri üzerine yaptığı değerlendirme ve Adnan Akan’ın Maun suresi üzerinden yeryüzünde tek bir aç bırakmamayı öneren değinisi Tasfiye’nin bu sayısında yer alan diğer metinler.
Sinan Ceran’dan Küçürek Şiirler
Tasfiye’de Bünyamin Doğruer’in “Yeter”, Mustafa Kıyak’ın “Bir General Kaç Paket Makarna Yapar Anne?”, Mustafa Durdu’nun “Churcill’in Çocukları” ve Serdar Bülent Yılmaz’ın “Ah Kavga!” isimli şiirleri yer alıyor. Sinan Ceran ise üç küçürek şiirinde az sözle çok şey söylüyor. Onlardan birisi:
Türkiye Tarihi I
Allahuekber dağlarından
Gavur dağlarına
Tasfiye’ye NT mağazalarından ve seçkin kitapçılardan ulaşmak mümkün.
Habil Saglam haber verdi
habilsaglam at yahoo.com
Tasfiye, tavır alan ve zihin inşasına İslami bir perspektif ve kulluk sorumluluğuyla katkıda bulunuyor.
Zulme karşı sahih bir duruşu besleyen dergiyi ve çıkaranlarını kutluyorum.