ne karlar eridi
ne yağmurlar dindi
testilerden öperdik suyu
çekirge sıçraması yazlardan
ses verirdi dağlar
ilk aşklardan
ne karlar eridi
ne yağmurlar dindi”
Arif Ay’ın “Böyle Bilirdik Kışı” şiiriyle selamlıyor okuru Manidar Dergisi. Yeni bir ses, yeni bir renk kültür, sanat, edebiyat dünyamızda… Mersin, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayına hazırlanan Manidar Dergisi bahar sayısında “Buğday” dosyası ile bereketi hatırlatıyor bize. “Yüküm buğday yolum uzun” şiiriyle Âdem Turan eski zamanların Yunusunu hatırlatırken, Müştehir Karakaya ise şiiriyle hayatı anlamak için bir “Üçüncü Göz”e ihtiyaç olduğuna vurgu yapıyor.
Manidar Dergisi’nin imtiyaz sahibi ve yazı işleri sorumlusu olan Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Necmeddin Dinç, “Dergiler iki kapak arasında bizlere edebiyat ikliminin değişik mevsimlerini yaşatırlar” diyerek dergilerin önemine vurdu yapıyor sunuş yazısında… Genel yayın yönetmenliğini öykücü Özlem Göktaş’ın yaptığı derginin yayın kurulunda Abdullah Harmancı, Nazlı Döndü Can ve Emine Yavuz Çetin yer alıyor.
Usta iki yazarla söyleşi yer alıyor Manidar’ın ilk sayısında. Kahve Molası köşesinin konuğu Rasim Özdenören. İnsan hep eşikte mi bekler?/Mutluluğun hikayesi yazılabilir mi? Özlem Göktaş’ın sorularına dolu dolu cevaplar veren Rasim Özdenören ile kısa bir sohbet… Diğer söyleşi ise Mustafa Kutlu ile Ali Ayçil söyleşisi. Sanat eserinde ahenk olmalı çünkü kâinatın bir ahengi var. Mustafa Kutlu söyleşide edebiyat, öykü, biçim, muhteva, hayat, yazma serüveni üzerine okura birçok ipucu sunuyor.
İlk sayısı ile dopdolu olan dergide, Yıldırım Türk’ün “Kasiyer Kız”, Eda Adak’ın “Güneşe Aldanmak” öyküleri ve Hüseyin Akın’ın “Nasip” masalı yer alıyor.
“Buğday” başlıklı dosyasının ilk yazısı İbrahim Demirci’nin kaleminden, A. Hamdi Tanpınar’ın “Şiir” adlı şiiri üzerine yazdığı “Sarışın Buğday” başlıklı yazısında yazar, buğdayın “ekilip biçildiği alan, toprak ve tarla değil, bağrımızdır” vurgusunu yapıyor. Segâh Gümüş’ün “Buğday Tanesi” ve Nazlı Döndü Can’ın “İnsan Bir Buğday Tanesi”, Erdoğan Muratoğlu’nun Sezai Karakoç’un “Topraktan Başlayarak” öyküsü üzerine kaleme aldığı yazısı dosya bölümünde okunması gereken yazılardan. Çevirisini Pınar Arısoy’un yaptığı Jose Carlos Lesson’un “İspanyol Tarihinde ve Kültüründe Buğday” başlıklı yazısı ile başka kültürlerde de buğday ele alınmaya çalışılmış dosya bölümünde.
Mehmet Kahraman “Neden ve Nasıl” başlıklı yazısı ile okumaya dair farklı bir bakış açısı oluşturmak için sorular soruyor okur adına. Yavuz Ahmet Koç’un, Nedim’in Kaside-i Şitaiyyesi üzerine yazısı ile şiirin penceresinden olaylar bir bakış sunulmuş. Abdullah Kasay, “Bütün parçaya aittir: Mindenki” başlıklı yazısı ile Macar yönetmen Kristöf Deak’ın Mindenki filmi üzerine bir inceleme keleme almış.
Manidar Dergisi, N. Bahar Demirhan’ın Yoğurt Pazarı yazısı ve Emine Yavuz Çetin’in Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Mersin sevgisini anlattığı yazısı ile okura şehrin geçmişine bir yolculuk yaptırıyor. Mersin’den bir ses, bir renk şair Nursel Ata ile söyleşi yer alıyor ilerleyen sayfalarda. Mustafa Ekici “Yaşlı Eşek Destanı” naziresi ile, Meral Bal “Telaş” şiiriyle yer alıyor bu ilk sayıda.
Âdem Turan, “Çaresizliğin İz Düşümü: Şeker Portakalı” yazısı ile kendisini derinden etkileyen kitaplardan birini, Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcelos’un Şeker Portakalı kitabını kaleme almış.
Derginin bu sayısında soruşturma sorusu, Okuma geçmişinizde sizi derinden etkileyen, ruhunuzda iz bırakan kitap ya da kitaplardan bahseder misiniz? olarak ele alınmış. Soruşturma sorusu bölümünde; Yıldız Ramazanoğlu, Arif Ay, Cihan Aktaş, Şakir Kurtulmuş, Şaban Sağlık, Hüseyin Akın, Abdullah Harmancı, Sadık Yalsızuçanlar, Yıldırım Türk, Mehmet Kahraman, Emine Batar, Ayşegül Genç, Abdurrahim Karadeniz, Abdullah Kasay, Yunus Nadir Eraslan, Mehmet Solak, Veysel Altuntaş, Mustafa Başpınar, Erdoğan Muratoğlu, Ali Işık, Ömer Korkmaz, Ahmet Melih Karauğuz, Mehmet Yıldız’ın cevapları yer alıyor…
Kapak görseli fotoğraf sanatçısı Tuna AKÇAY tarafından, hazırlanan Manidar Dergisi yazarlar ve muhtevasıyla iyi yazıların evi olmuş, bir kurum dergisi olmaktan çok öte. Yayın hayatında başarılar diliyoruz, okuru bol olsun.