Dergilerin Haziran 2017 Sayılarına Toplu Bir Bakış 2

Haziran ayının son günlerinde Mustafa Uçurum haziran ayı dergileri hakkında yazdı.

Dergilerin Haziran 2017 Sayılarına Toplu Bir Bakış 2

Nihayet’te melekler var

“Bilgiye doğmuş bir dünyada yaşama sanatı” Nihayet, haziran-temmuz sayısında “Dersimiz amentü konumuz meleklere iman” başlığı ile çıktı. Derginin genel yayın yönetmeni Fatma Barbarosoğlu “Dijital yerliler için meleklere iman bahsi”  adlı giriş yazısında toplumdaki dijital kuşatmadan ve melek algısından bahsediyor. Din, sosyal yaşantı, toplumun farklı kesimlerinin meleklere bakışını ele alırken amentünün esaslarının çocuklara öğretilmesinin önemine değiniyor.

Kemal Sayar, “bu âlem gördüklerimizden fazladır” diyerek okuyucuların sesini duyacakları farklı boyutlara davet ediyor. Rilke’nin “Kim duyar ses etsem, beni melekler katından” dizesini yoldaş ediyor kendisine.

Melek Kayıtları, Abdullah Harmancı’nın beşinci kitabının adı. Harmancı kendisinde oluşan kayıt meleklerinin varlığı algısından başlayarak kitabının serüvenini paylaşıyor okurlarla.

Ömer Erdem, bir çocukluk anısının eşliğinde “Çocuğu gezdiriyorlar” diyor yazısında.

Mustafa Kara, “Çocukluğumun amentü dersleri” başlıklı yazısında babasından aldığı dersleri ve özellikle melekler bahsini anlatıyor. “İlk amentü bilgilerimi babam Kutuz Hoca ile yaşıt olan mahalle camiinde aldım.” diye başlıyor yazı.

Sadettin Ökten babası Celalettin Ökten’i anlatıyor. “Babamdan öğrendiğim en esaslı kavram Cenab-ı Resulullah muhabbeti” yazısının başlığı.

Ahmet Murat “Meleklere iman Eşiği” yazısında “Meleklere imanın Allah’a iman ve genel olarak iman çerçevesi için önemli bir eşiği oluşturduğunu söyleyebiliriz.” dediği yazısında melekler ile Allah’a iman arasındaki hassas çizgiyi anlatıyor.

Mustafa Kutlu’nun Vicdan, Mehmet Emin Ay’ın Hatadan Dönmek Fazilettir, Ömer Türker’in Meleklere İman, Suavi Kemal Yazgıç’ın Ya Melekler Olmasaydı, Musa Biçkioğlu’nun Kudüs Vahiy, Melek yazısı dergide yer alan yazılar arasında.

Söyleşiler, yazılar, şiirler eşliğinde dopdolu bir melek sayısı hazırlamış Nihayet. Bu konudaki en kapsamlı çalışma olarak dikkat çeken derginin Haziran sayısı melekler hakkında kafasında soru işareti olanlar için mutlaka okunması gereken bir kaynak niteliğinde.

Yolcu dergisinde Kudüs esintisi

Yolcu dergisinin ilk sayısından itibaren özellikle kapak tasarımlarında başarılı olduğu aşikârdır. Unutulmaz kapaklarla çıkan derginin haziran sayısı da yine hafızalara kazınacak bir kapak ile çıktı.

“Kudüs Bize Neyi Anlatır?” sorusunun cevabını arıyor dergi. Mustafa Yürekli, Dinçer Ateş, Mustafa Ruhi Şirin, Necdet Subaşı, Furkan Çalışkan, Nurettin Yıldız kendilerindeki Kudüs’ü anlatıyorlar.

Ömer İdris Akdin tarih boyunca Kudüs ve Kudüs’ün dünya üzerindeki yerinden bahsediyor seyir defterinde.

Aydın Hız, Elias Canetti’nin Körleşme romanı ve yazarı hakkında yazmış.

Şaban Sağlık’ın Mescid-i Aksa konulu yazısı bir şiir eşliğinde ilerleyen bir yazı.

Selçuk Küpçük müzik yazılarına devam ediyor. Kardeş Türküler Topluluğu hakkında bir yazısı ile yer alıyor dergide Selçuk Küpçük.

Rıdvan Özdinç, Ali Korkmaz, Banu Özbek dergide yazılarıyla yer alan isimlerden.

Cahit Koytak’ın bir şiiri ile açılan dergide şiirler, deneme ve öyküler de okuyucularını bekliyor.

Yolcu’nun arka kapağında bir İlhami Çiçek şiiri var; “Sessiz”

“filistin’de akşamüstleri
sessizlik bir file somun gibi”

Mostar’da barış rüzgârları

Dünyanın savaşlarla boğuştuğu bir zamanda “Üçüncü Dünya Barışı Ne Zaman Çıkacak?” diyerek ironik bir iyi dilek ile çıktı Mostar Haziran’da.

Gandhi’nin barış mücadelesi konulu Davut Bayraklı ile yapılan bir söyleşi yer alıyor dergide.

Fuat Sezgin portresi, Halil Kut Paşa’nın mücadeleleri, Huneyn Gazvesi, Malazgirt Savaşı ve Üsküp dergide yer alan yazılar arasında.

Şule Beyaz’ın Evlilik Programları hakkında kaleme aldığı bu tür programların toplumda açtığı yaralara dikkat çeken yazısı, Ozan Bodur’un Teşkilat-ı Mahsusa etrafında gelişen olayları önemli isimlerin şahitliğinde anlattığı yazısı da ilgiyle okunacak yazılar arasında.

İzdiham’da Yalnızlığa Övgü

Son birkaç sayıdır yalnızlık vurgusu öne çıkıyor İzdiham’da. Yalnızlar, kavuşamayanlar derken Haziran-Temmuz sayısında “  Yalnızlık bütün icatların anasıdır.” vurgusu var derginin kapağında.

Elinize bir dergi alıyorsunuz, sayfaları çevirmeye başlarken sizi ilk sayfada Mustafa Kutlu karşılıyor. İşte bu bir dergi için en önemli okunma sebebi olabilir. Sevinç’ten bahsediyor Kutlu. Küçük sevinçlerden. Kalbinde bir kuş çırpınıp duran çocukların sevincinden.

Gökhan Özcan çıkmaz sokakların çıkacağı yolu tarif ediyor. 7 maddede yol tarifi var yazısında.

Güray Süngü yürekler arasında kurulacak görünmez köprünün yol işaretlerini sunuyor okuyucuya. Bütün yollar açık oysa. Bulabilene.

TRT arşivini kısa bir süre önce internetten herkes için açtı. Büyük bir merakla ve heyecanla izleniyor geçmiş zaman görüntüleri. Mustafa Toprak arşivden yankıları sunuyor yazısında.

Yoksulluk ve Yoksunluk konulu bir soruşturma var dergide. Mustafa Çiftçi “Yoksulluk içinde yoksunluğu da barındırdığına inandığım bir kelimedir.”, Abdullah Harmancı “Yoksulluğun bendeki karşılığı spor ayakkabısıdır.”, Ercan Kesal “Varsal olmama hali.” olarak ifade ediyor yoksulluğu.

Dilek Kartal’ın Biri Bizi Yazsın adlı yazısı unutulmuş kalplere bir iyi niyet göndermesi. Şehrin unutulan yüzünü kalabalıklara haykırma arzusu taşıyan bir içlenme.

Fayrap dergisi 97. sayı

Hakan Arslanbenzer’in Münafık Edebiyatı başlıklı yazısı ile açılıyor dergi. Fetö ile bağlantılı bir yazı bu.

Mustafa Nezihi Pesen’in Ah Saadet, Yahya Arslan’ın Filim Adam ve Murat Küçükçiftçi ile Elyasa Koytak’ın Sağcılık Sözlüğü dergide yer alan yazılar arasında.

Şiir, Fayrap’ta ağırlıkta.  Eren Safi, Ceylan Öztürk, Hakan Kalkan, Elyasa Koytak, Ömer Yalçınova dergide yer alan şairler. Elyasa Koytak’ın “Türk Şiiri Nereye Gidiyor?” adlı şiiri isabetli dizeleri ile gönülde hoşnutluk uyandıran bir şiir.

“şiirden yalnızlığa:sezai karakoç
şiirden derneğe: ismet özel
şiirden eve: cahit koytak
şiirden rüyaya: lale müldür…”

Yeni ve genç isimlere yer veren bir dergi Fayrap. Bu anlamda önemli bir işlevi de yerine getiriyor dergi. Genç isimlere yer açan dergilere selam olsun.

Şehirlerin nabzını tutan dergi; Şehir ve Kültür

Şehir ve Kültür dergisi 35. sayısı ile çıktı Haziran 2017’de. Türkiye’den ve dünyanın birçok köşesinden şehirlerin, mekânların; sesi, soluğu, rengi, ışığı var Şehir ve Kültür’de. Balasagun, Dresden, Kahramanmaraş, Rotterdam, Hindistan, Kırım, Erzurum, Fas, Sivas ve gezip görülecek birçok mekân konuk olmuş dergiye.

Son günlerin en önemli konularından birini hem kapağına hem de sayfalarına taşımış Şehir ve Kültür. Mimar Sinan’ın şaheserleri ve günümüz şehircilik anlayışının yok etmeye çalıştığı tarihe dikkat çekiliyor. Üsküdar Şemsi Paşa Camii ve çevresinde yapılan düzenlemelerin camiye verdiği hasar aslında tarihe verilen bir yıkım olarak karşımıza çıkıyor.

Nazif Gürdoğan’ın “Kültüre Derinlik, Teknolojiye Zenginlik” yazısı dünyanın kültürde ve teknolojide yaşaması gereken sistemli büyümenin toplumlara sağlayacağı faydadan bahsediyor.

Şehirler içinde bir özge şehirdir İstanbul. Derginin neredeyse her sayısında İstanbul konulu yazılar mevcut. Mehmet Kâmil Berse’nin “Fatih Fener’de Kültür Yoğunluğu”, Cem Eriş’in “İmar Planları ile Kaybedilen Kadim Şehirler Dönemi ve İstanbul”, Mehmet Mazak’ın “Şehr-i İstanbul’da Bir İletişim Yöntemi: Hasır Yakma”, Nermin Taylan’ın “Bir Fetih Daha Var”, Muhsin İlyas Subaşı’nın “Seyyahların Gözünde İstanbul” adlı yazıları haziran sayısında İstanbul’u anlatan yazılar.

Recep Garip’in “Şehirli Olmak” yazısı şehirde yaşamak ile şehirli olmak kavramlarına geniş açılımlar getiren keyifli bir yazı.

Zarifoğlu’nun Meraş’ı, Ali Ercan’ın Niğde türküleri, milli şef döneminin basın hayatı, Sabri Gültekin’in oruç yazısı, Nidayi Sevim’in demli çay kıvamındaki temennileri dergide yer alan yazılar arasında.

Şehir ve Kültür titiz bir çalışmanın ürünü olarak okuyucularına ulaşmaya devam ediyor. Hem de eski zaman fotoğraflarının yanında modern şehirlerin renkli yüzleriyle birlikte.

Coğrafyası geniş bir dergi Şehir ve Kültür. Derginin her sayısı aynı zenginliklerle ulaşıyor okuyucuya. 

Mustafa Uçurum

YORUM EKLE

banner36