Aylık Ekonomi ve Siyaset Dergisi Anlayış, ağustos sayısında temmuz ayının yoğun gündemine mercek tutuyor. Siyasette tansiyonun düşmediği ülkemizde ve dünyada temmuz ayına, Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı katliam, HSYK' nın toplantısı ve Kürt Açılımı damgasını vurmuştu. HSYK' yı kapağına taşıyan dergi, kurumun yargı sistemimizdekiyerini sorguluyor, yeni bir hegemonyanın eşiğinde olduğumuzu vurguluyor. Hukukçu Mustafa Şentop, Bekir Berat Özipek ve Sezgin Tunç tartışılan HSYK' yı yaşanan son olaylarla birlikte değerlendirmişler.
Ahsen Utku ve Kadir Temiz, Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırımı yazmış. Milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan Doğu Türkistan isyanları tarihten günümüze kadar ele alınmış. Dergide gündemin diğer konuları Ergenekon davasındaki gelişmeler ve katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran YÖK kararı.
Anlayış'ta bu yoğun siyasi gündemin yanı sıra ''Türk Sineması'' üzerine geniş bir dosya var. Hilal Turan, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Nezih Erdoğan ile Türk Sinemasının dününü-bugününü konuşmuş. Sinema yazarı İhsan Kabil, Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu, Semih Kaplanoğlu, Zeki Demirkubuz gibi yönetmenlerin şekillendirdiği Genç Türk Sineması'nın değerlendirmesini yapıyor. Fuat Er, Celil Civan, Ümit Aksoy, Cihat Arınç, Burçin S. Yalçın dosyada yazan diğer isimler. Her bir sayısı biriktirilmeye değer orta sayfa ise Türk Sinemasının kronolojik tarihine ayrılmış.Yeni Şafak'ta yazmayı bırakan iktisatçı Mustafa Özel, Anlayış'ta yazılarına devam ediyor. ''Muhacir kurar, devşirme sürdürür!'' başlıklı yazısı derginin en ilgi çekici yazılarından biri.
Anlayış'a bayiden ulaşamayanlara güzel bir haberimiz var. Derginin internet sitesi uzun bir aradan sonra tekrar güncellenmiş, eski yazılar da siteye eklenmiş. Anlayış'ın eski sayılarına sahip olmak isteyenler ise Bilim ve Sanat Vakfı'ndan çok uygun fiyata edinebilirler.
Ahmet Tek haber verdi.