Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı olma özelliğini taşıyan “9. Uluslararası Dergi Fuarı”, bu yıl “Çocuk Dergiciliği” ana teması altında, 8-13 Mayıs tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda gerçekleşecek.
Fuarın Sirkeci Garı içerisindeki Orient Express Resturant’ta düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) Başkanı Asım Gültekin, “Toplam dergi sayımız okul dergileri ile birlikte 500'i aşıyor ve bu yıl bir farklılık olarak fanzin dergi hazırlayabilen ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz TÜRDEB standına kendi hazırladıkları dergileri getirdikleri zaman bir hediye almış olacaklar. Fuarda ayrıca 250’den fazla etkinliğimiz olacak. Bunlar dışında okul dergileri ve gençlik dergilerinin ciddi bir aktiviteleri de fuarda yer alacak.” dedi.
Çocuklarımızın geleceğine yatırım: Çocuk dergiciliği
Fuarın temasına ilişkin ise Gültekin, şunları anlattı: “Çocuklar günümüzde sanal alanla çok yoğun ve iç içeler. Fakat çocukların bir siteyi takip etmekten öte bir dergi takip ediyor olması ileride kendi ilgi alanlarına göre başka dergileri de takip edebilir gibi bir düşüncemiz var. Dergiciliğin ve çocuklarımızın geleceğine yatırım olarak görüyoruz, çocuk dergiciliği alanını. Bir de çocuklarımızın da kendilerinin dergi çıkarabileceğini özellikle gündemimize alıyoruz. Çünkü dergi hazırlayan bir çocuk cümle kurabilecektir. Şu anda çocuklarımız çok yazıyor değiller. Test sistemi onların ellerine kalem almasını zorlaştırıyor. Eskiden kendi çocukluğumuzda kompozisyon sınavları, günlük tutmamız istenirdi ve çocuklarımızın da bu dergi dünyasını fazla tanımadıklarını görüyoruz. Bu tanışıklığı biraz daha arttırabilmektir maksatımız. 20’den fazla çocuk dergimiz olacak.”
Çocuk dergiciliğinin niteliği artıyor
Çocuk Dergiciliği Ana tema Koordinatörü Erol Erdoğan ise, çocuk dergiciliği üzerine şunları söyledi: “Teknoloji ve tasarım alanındaki gelişmeler, çocuklarımızın son 5-10 yılda toplumumuzda daha fazla fark edilmeye başlaması, çocuk dergiciliğini de bence geliştirdi. Tasarım olarak ve muhteva olarak geliştirdi. Çocuk dergiciliğinde yayıncılık biraz da oyuncak sektörü ve dijital sektörle bir sentez oluşturduğu için çocuğu daha fazla yakalayabilen dergiler çıktı. Ben bu anlamda çocuk dergiciliğini 2000’ler öncesine göre daha iyi bir noktada görüyorum ve sanıyorum bu nitelik artışı devam edecek. Çünkü 20 yıl öncesine göre hem ailemiz hem toplumumuz hem de bürokrasi ve eğitim kurumları çocukları daha fazla farkediyor oldu.”
Fuarın bu yılki onur konuğu dergisi İtibar dergisi
Bu yıl onur konuğunun İtibar dergisi olacağı fuara, Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran, Endonezya gibi 25 farklı ülkeden 150’nin üstünde dergi konuk olacak. Bilimevi bünyesinde çıkarılan Makas dergisi de bu yıl Dergi Fuarı'nda yer alacak dergiler arasında...
Yazar- okur buluşmaları gibi 200’den fazla etkinliğin gerçekleşeceği fuarda, her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler ile trende söyleşiler, çocuk atölyeleri, Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri düzenlenecek.
Fuar ile birlikte Asım Gültekin ve Sıtkı Türkan tarafından hazırlanan “Çocuk Dergileri Sergisi” ile “İslamcı Dergileri Projesi” kapsamında “1980'li yılların İslamcı Dergileri Sergisi” fuar katılımcılarının izlenime sunulacak.
Bu yıl alanına göre tasnif edilerek hazırlanılan dergilerin yer aldığı fuar, Çocuk Dergileri, Edebiyat Dergileri Gençlik Dergileri, Fanzin Dergiler, Okul Dergileri ve Akademik Dergiler bölümlerinden oluşuyor.
Fuar kapsamında ayrıca gerçekleştirilecek olan “Dergi Atölyesi”nde fuar ziyaretçileri fanzin dergi hazırlama tecrübesi edinebilecekler. Ayrıca fuar ziyaretçilerine 3 yılda bir yayına hazırlanan “Dergiler Kitabı” hediye edilecek.
Fuar kapsamında ayrıca, Dünya Türkçe Dergiler Birliği, Balkanlar'da Türkçe dergi çıkarmak üzerine bir çalıştay düzenleyecek.
Fuarın “Dergi Hazineleri Özel Bölümü”nde ise kapanmış, nadirattan, kıymetli dergilere de ziyaretçiler ulaşabilecek.
Fuar altı gün boyunca 10.00 – 20.00 saatleri arası ücretsiz olarak, herkese açık olacak.