Çukurova’nın bereketli topraklarından ses verirken hak ettiği yeri bulmakla beklenen ilgiyi görmek arasında sıkışıp kalmayı kendisine dert edinmeyen B Planı dergisi, ikinci sayısıyla mecrasını keskinleştirmeye, serüvenini anlaşılır kılmaya devam ediyor.
B Planı dergisinin 2. sayısında (mart-nisan 2013) sinemadan edebiyata, siyasetten felsefeye kadar geniş bir ilgi alanı çerçevesinde geniş oylumlu bir çok sıkı yazı mevcut olup, bu yazılar kıymetli okurlarını beklemektedirler.
Derginin muhtevasına dönecek olursak; kapak’ta mecburi kalemiz El-Hamra’yı savunan yorgun, yaralı ama asla mağlup edilemeyen bir savaşçı portresi karşılıyor bizi.Hakiki bir özgün çizim. Kalem işçiliğiyle günlerce uğraşılarak el yapımı olarak çizilmiş ve renklendirilmesi için de ayrıca uğraşılmış emek dolu bu Endülüslü savaşçı portresi kıymetli çizer Çağatay Hakan Gürkan’ın, kızı Bilge Gürkan’la birlikte B Planı dergisine hediyesi kabilindendir.
Dursun Göksu’n doksanlardaki edebiyat dergilerinin serencamı üzerinden şiire kişisel olmayan bir bakış atarak ilgi çekici bir okuma yaptığı yazısı; “Türk Şiiri’nin Panaroması; 90’lar”
K.Özkan Dağ’ın İskenderiye’de adı bilinmeyen bir yazar tarafından Yunanca olarak yazılmış didaktik metinlerden oluşan bir eser olan; Physiologus’la ilgili -birçok dile çevrilen Balina şiirinin özgün bir çevirisi eşliğinde okuyabileceğiniz- çok önemli yazısı; “Okyanus Yüzeni”
Murat Çelik’in sinema üzerine tartışmaya açılan başat meseleleri iki konu dizini halinde yorumladığı entelektüel kalibresi yüksek yazıları; “Sinema ve Popüler Kültür” ve “Sinema: Bir Felsefe İmkânı mı, Bir Sanat mı’’
Talip Nacar’ın herkesin virajını alamadığı kendi kişisel hikâyesinde boğulduğu bir zamanda elini okura uzatarak ‘acınızı paylaşabilirim’ dediği sarhoşluk veren çarpıcı metni; “Musaların Birikmediği Sınıfa”
Bu sayının şairleri; Bertol Brecht (Çev: K. Özkan Dağ), Salim Nacar, Hilal Örnek, İsmail K. Durhan, Alptuğ Topkataş, Mehmet Can Akdağ, Alkan Kılıç,, Mustafa Kubur, Fatih Yavuz Çiçek, Murat Çelik, Rırat Eroğlu, Tevfik Hatipoğlu
RÖPORTAJ; İran klasik müziğinin yaşayan efsanelerinden sayılan dünyaca ünlü İranlı müzisyen ‘Şehram Nazeri’nin uzun uğraşlar sonucunda da olsa, B Planı dergisine konuşmayı kabul etmesi önemli.
K.Özkan Dağ çevirilerine, tek kişilik dev atölyesinde büyük bir titizlikle devam ediyor. Bu sayıda Claude Lévi-Strauss’la yapılmış arşivlik söyleşinin ikinci ve en can alıcı bölümü yayımlanıyor.
Mustafa Uğurlar 1913 yılında (doğal olarak) Osmanlıca olarak yayınlanan ‘İslam Dünyası’ dergisinden “Ta’lîm Ve Terbiye / Bizde Usul-İ Tedrîs” isimli faydalı bir metni B Planı dergisi için okudu.
Bir takım meselelerin yakın plana çekilerek yorumlandığı dikkat çekici Kontra-pedal sayfasının bu sayıda yakın plana aldığı konular ise şöyle.
Katalan Rüyası; Tam Bağımsız Katalonya!
Gösteri Toplumunun Yeni Oyuncakları Olarak Şems Ve Mevlana
İmaj ve Takva; ‘Muhafazakâr Moda’nın Devrimci Dergileri
Vatikan’ın Yolları Taştan; Yarım Kalan Bir Papa Hikâyesi
Cansu Çınar haber verdi