Yazar Ahmet Bulut, Akşemseddin Kültür Merkezi’nde her Çarşamba Gazali okumaları yapıyor. Bu haftaki konu ise yemek adabıydı. Bulut, yemek yerken dikkat edilecek hususları aktardı.
Sofralar gönüllere açılır
“Cennette birtakım köşkler vardır ki dışı içinden, içi dışından gözükmektedir. Bu köşklere sözü yumuşak söyleyen, yemek yediren ve geceleri herkes uyurken geceyi ihya eden kimseler dâhil olacaktır.” hadis-i şerifinden hareketle yemek yedirmenin faziletine vurgu yapan Ahmet Bulut Hoca, mutasavvıfların dergâhlarda ikramları ne kadar önemsediğine değindi. İhtiyacı olmayanlara yemek yedirmek pek önemsenmeyebilir. Ancak ikramlar gönülden yapılırsa bu, kalplerin kazanılmasına vesile olur. Nasibi olan herkesin bu sofralara gelebileceğini anlatan Hocamız, “Nice eşkıya, yal dervişi olarak geldiği dergâhtan evliya olup çıkmıştır.” dedi.
Hz. Ali efendimizin hayat düsturu olarak kabul edilecek “Birine bir şey ikram ederseniz emîri olursunuz, birinden bir şey alırsanız esiri olursunuz. İhtiyaç arz etmezseniz dengede olursunuz.” sözünü aktaran konuşmacı, her alandaki ilişkilerde bunun önemli olduğunu söyledi. Konuşmasına şöyle devam etti: “İnsan ikram ettiği sürece Allah’ın cömertlik sıfatının tecellisi olur. Azlık çokluk önemli değildir. Önemli olan sunulanın gönülden olmasıdır. ‘Cömertin ikramı şifa, cimrinin ikramı cefadır.’ demiş peygamberimiz. Bunun için ‘Hastalandığınızda cömert bir kardeşinizin ikramını kabul edin, şifa bulamazsanız hekime gidin.’ diyen büyüklerimizin sahip olduğu güzel hasletlere sahip olmalıyız.”
Misafir külfete sebep olmamalı
Ahmet Bulut, birilerinin yemek vakitlerini gözetip özellikle o zamanlarda onlara gitmenin sünnete muhalif hareket olduğunu, çağırılmadığı bir yemeğe gidip yemek yiyenin fâsik kabul edildiğini, bir meclise yemek zamanı olduğu bilinmeden gidildiğinde ise izin verilmeden sofraya oturulmaması gerektiğini hadis-i şeriflerle anlattı.
Bununla beraber dost meclisinde edep aramanın edepsizlik olduğu sözünü dile getirip buralarda tercih belirtmeden yemek istenip yenebileceğini, bunun karşımızdakinin sevabına vesile olacağını ilave etti. Misafir gelecekken doğal haller yerini zorlamalara da bırakabilir. Bulut, tek başına kalındığında nasıl şartlar varsa yine o şartlarda ziyaretlerin yapılmasını tavsiye edip külfete girmenin, yapmacık ağırlamaların yanlışlığını belirtti.
Eskiden peygamber efendimizin ahlâkının hem sözlü olarak hem de yaşayarak dergâhlarda öğretildiğini, hadisleri dinleyerek büyüyen nesillerin de konuştuğuna, yediğine, oturup kalkmasına kadar her şeyine dikkat ettiğini hatırlatan Hoca, şimdilerde İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER)'nin Peygamberimizin edebinin yaşatılması için yapacakları etkinliklerin müjdesini de verdi.
Ceylan Ergin haber verdi