Cafcaf çizeri Ahmet Altay’a garip garip sorular sorduk. Ciddi şeyler de sorduk, şakacı şeyler de… Kırmadı, sorularımızı cevapladı.
Cafcaf'ta çizmeye başlayalı ne kadar oldu?
Cafcaf'ın ilk sayısından itibaren dergide çiziyorum. Cafcaf mizah dergisinin ilk sayısı Mayıs 2007'de yayımlandı.
İlk acemi işiniz ne zaman, nerede yayınlanmıştı, hatırlıyor musunuz?
1989 senesinde Türkiye Çocuk dergisinde yayımlamıştı. Ayrıca o dönemde arkadaşlarımızla yerel bir dergi çıkarıyorduk; orada da çizimler yapıyordum.
Cafcaf size neler kattı?
Ustura mizah dergisinin kapanması ile temiz mizahı savunan dergi kalmamış idi ve çok üzülmüştüm; çok şükür Cafcaf bu hüznümü aldı götürdü. Ayrıca aynı kaygıları paylaştığım yeni çizer ve yazar arkadaşlarla tanışmaktan da son derece memnunum.
Cafcaf dışında neler yapar Ahmet Altay?
"Tasarım Canavarları" adındaki ofisimde grafik tasarım, görsel tasarım ve çizim alanında çalışmalar yapıyorum.
Rüyanıza giren karikatürünüz oldu mu?
Çok şükür olmadı.
Çizimlerinizde metrobüs ve kızgın adamlar ön planda, neden?
"Nefretim Everest" köşesi, köşenin ismi olsun, köşedeki karikatürler olsun tamamen ironik yaklaşımlar içeriyor. Hayatta karşılaştığım, yaşadığım, gerçekten hoşlanmadığım ve rahatsız olduğum konuları işliyorum. Zaman değiştiği gibi espri anlayışı da değişiyor. Eskiden Superman, Fantom, çizgi film ya da bilindik karakterleri vb. baz alarak espriler yapardım. Artık insanlar hayata dair konular görmek istiyor; güldürmesi şart değil. Tabi bir de büyüdüm sanırım. :)
“Hesap Adamı” tiplemeniz çok tutmuş. Neler yapacak Hesap Adamı?
Beğenildiğini umuyorum. Bu tiplemenin fikir babası Yusuf Kot'tur. “Öyle biri olsun ki her şeyi hesaba döksün” dedi; ortaya Servet Feyyaz Abi çıktı. Kendileri mali müşavir ve sağlam analitik zekaya sahiptir. Yakın zamanda kısmet olursa Cafcaf'ın web sitesinde kendilerini sıkça göreceğiz.
Askerde çizerliğin faydasını gördünüz mü hiç? Nasıl?
Zerre kadar görmedim; çizim yapmam yasaktı. Gizli gizli çizdim ve ruh sağlığımı korudum şükür…
Dergideki diğer çizer arkadaşlarınızla aranız nasıl?
Kişisel bir problemim yok; sadece dergi çıkma aşamasında iken beni yoruyorlar. :) Renklendirme yapmaktan parmaklarıma kramplar giriyor; son güne bırakmasalar güzel olacak. :) Beni sevmeyen varsa bilemem, biliyorsanız kulağıma söyleyin lütfen. :P
Çizmeye nasıl ve neden başladınız?
Babamın dediğine göre 2 yaşında iken elime kalem geçince resim albümümüzdeki tüm fotoğrafların arkasına çizimler yaparmışım. Babamın resim yeteneğine hayranımdır.
Kitaplarla aranız nasıl? Kimlerin kitaplarını okumak istiyorsunuz da bir türlü vakit bulamıyorsunuz?
Kitapları severim, hele ki internet yazarı olmayan yazarların kitaplarını… Yalnız şunu belirtmem gerekiyor; Tutunamayanlar ve Ulysses’i okuduktan sonra kitap okuma konusunda inanılmaz seçici davranıyorum; okunmaya değer nadir kitap olduğunu düşünüyorum. Okuyacağım kitap en az bunlar kadar okunmaya değer olmalı…
Bir karikatür albümünüz olur mu? Ne zamana olur? Nasıl bir şey olur?
2000 senesinde Sarmaşık Yayınları'ndan Karikatürlerim isminde kitabım çıkmıştı; devamı gelmedi maalesef. Bir çizer, albümü olmasını elbette ister. Bazı çalışmalar var, umarım olumlu gelişir ve albüm sahibi olurum; isminin ise "Nefretim Everest" olacağı kesin. :)
En çok ne tarz espriler çizmekten korkuyorsunuz?
Korkma demeyelim, şahsi içerikli espriler yapmıyorum. Yapılan iş ne olursa olsun birilerini rencide etmemeli…
Çayla aranız nasıl? Çizerler çayı çok şekerli içermiş, doğru mu?
Seylan çayını severim ve kesinlikle şekersiz… Bu dediğinize göre ben çizer değilim. :))
“İslam ve Mizah ilişkisi”, size sorulmasından en uyuz olduğunuz soru olsa gerek.
Evet. İnanç konusunda ahkam kesmek bana düşmez; bildiğim bir şey varsa inancımız kesinlikle mizaha karşı değil. Slogan nasıl ama: "Mizah İslam'da"… :))
Mizahçı mısınız, Müslüman mı?
Mizah ne zamandan beri din olarak kabul ediliyor? :)
Cafcaf'tan ne olursa ayrılırsınız, başınıza ne gelirse gidersiniz?
Sadece kovarlarsa. :)) Çünkü benim bakış açım ile derginin yayın politikası fazlasıyla örtüşüyor. Ayrıca bu tür dergilerin yaşaması gerekiyor ve ben de benden istendiği sürece katkı sağlamaya seve seve hazırım.
Dergi yönetimi size sansür uyguluyor mu? Nasıl sansürlere maruz kalıyorsunuz?
Sansür kesinlikle olmadı; sadece istişare sonucunda “bunu yapmasak daha uygun düşer”le zaman zaman karşılaştım. İnsanız, hata yapabiliriz, istişare etmek her zaman faydalıdır. Ayrıca çizim yapmak demek, her şeyi çizebiliriz manasına gelmez. Yapılan espri ve çizim kimseyi rencide etmemeli; kastettiğim eleştirmemek değil. Eleştiri zaten mizahın özü…
Dergideki çizerleri ve yazarları bize anlatmanızı istesek, kim hakkında ne dersiniz?
İsim isim söylemekten çekindiğimden değil, gerçekten dergideki yazar ve çizer arkadaşların büyük kısmının varlığından son derece mutluyum. Ne kadar çoğalırsak o kadar iyi; temiz mizah kolay iş değil ve tercih edilen bir şey de değil… Dergi bünyesindeki çizerlerin büyük bir kısmı da genç ve yetenekli, bu çok sevindirici bir durum…
Cafcaf'tan ayrılsanız yeni bir mizah dergisi çıkartır mısınız? Özgür bağımsız bir mizah dergisi çıkarma imkânınız, fırsatınız olsa ekipte kimler olsun istersiniz?
İsterdim fakat bu istemekle olmuyor; bazı şartları var. Zira Ustura mizah dergisi kapandığında da çıkartmayı istemiştik. :) Gerekli imkânlar olursa çıkartırdım elbette; ismi "Ampül" olurdu sanırım. :)) Özgürlük ve bağımsızlık kavramlarına slogansal yaklaşımları sevmiyorum. Özgürlük, bir başkasının özgürlüğünü kısıtladığı anda biter. Cafcaf zaten bağımsız bir mizah dergisi, yanında bir başka kardeş derginin/dergilerin çıkması da fena olmaz. Temiz mizahı önemseyen ve yaptığı işi seven herkes ekipte olabilir.
Meryem Taş sordu