Abdülvâsi Çelebi’nin (ö. 817/1414-15’ten sonra) Hz. İbrâhim’in doğumundan ölümüne kadar hayatını, macerasını anlatan mesnevisi Halilnâme, kütüphanemiz raflarında dikkatimizi celbetti. Neden mi? Çünkü; Mesneviyi, menâkıbları okumaya çalışırken orada binlerce kitaba bedel beyitlerle karşılaşıyoruz. Hatta o devrin edebiyata meraklı devletlileri, sanatçıları da korurmuş. Farsça beyitlerin Türkçe’ye çevrilmesi için her beyite bir altın vermeği taahhüd edildiğini de kitabın girişinden öğreniyoruz.
Halil; halis, sadık samimi dost demek. “lika’ul Halil, şifâ’ul alil” diye bir söz geçer, fihi mafihte. “Dostun cemâli hastanın şifasıdır.”
Bir rivayete göre dağ gibi odun yığılarak yakılan ateşe Nemrut tarafından mancınıkla fırlatılan İbrahim, havada kendini yakalayan ve bir arzusunun olup olmadığını soran Cebrail’e bir şeyi ancak Allah’tan dileyebileceğini ifade ettikten sonra, “Allah ne dilerse onu yapsın!” dediği için “Halîlullah” diye adlandırılmış, ateşin içine düşer düşmez kendisini bülbüllerin şakıdığı, suların çağıldadığı bir gül bahçesinde bulmuştur.
“Her insanın bir İbrahimî tarafı vardır; ateşle, problemle imtihan edilir. Ama sadece Cenâb-ı Allah’a iltica edip ‘aman Yarabbi’ dediği anda onun dostlarını, onu sevenleri yar edindiği anda Cenâb-ı Allah ve onun rahmetinden ümit kesilmez. Umarız ki, niyaz ederiz ki o problemi bir anda bir gül bahçesi hâline çeviriverir, hallediverir meseleyi” der bir sohbetinde muhterem Sadettin Ökten hocamız.
Eğer âşık isen yâre, sakın aldanma ağyâre
Düş İbrahim gibi nâre, bu gülşende yanar olmaz
Ayhan Güldaş Beyefendi, Halilnâme’yi hazırlayan ve bizlerin istifadesine sunan kıymetli bir hoca. 1996 yılında Kültür Bakanlığı’nca basılan eser, kütüphanelerimizde yerini almış. Biz zuhurata tabi olduk. Hz. İbrahim’in beyitlerle anlatılan doğum hikâyesinden bahsedeceğiz.
İbrahim Aleyhisselam’ın doğum hikayesini Halilnâme’den okuyalım:
Nemrud bir gün müneccimlerinin halini gamlı tasalı görür;
Didi Nemrud i üstadan-ı alem
Neden oldu size bu gussa bu gam
Ne ma’lum oldu size bu felekten
Ya ne duydunuz iblis ü melekden
Onlar da cevaben;
Bu gice gökde bir yıldız doğdu
Ki bin yıl idi kim doğduğu yoğdu
Onun tesiri bir oğlan vücuda
Geliser bu ilünde lutf u cûda
Bu ulu devletin uşbu kemâlin
Zevâli andan olur bil zevalün
Anlaşılıyor ki bir oğlan çocuğu dünyaya gelecek ve Nemrutun devletine de zeval getirecek. Nefis işte, saltanatını kaptırmamak için o sene doğan tüm çocukları analarıyla öldüren Nemrut, İbrahim’i yakacağı ateşe odun olsun diye dağları, ormanları ağaçsız çıplak bırakan Nemrut. Lâkin sonunda bir sineğe mağlup olan yine Nemrut.
Nemrud’u bir nefeste sivri sinek
Beynisini onun edindi yemek
Ancak henüz bu oğlan çocuğu ana rahmine düşmemiştir. Tedbiren ülkesinde karıkoca bir araya gelmeyecek, dokuz ay boyunca doğan oğlan çocukları analarıyla birlikte öldürülecektir.
Yasak eyledi ile şehre ol dem
Didi avrat katına hergiz adem
Bu yedi gecede varmaya hergiz
Ke er ’avrat yüzin görmeğe hergiz
Ve eğer-ni kangı avrat olsa hamil
Oda yakısarın bilsün o cahil
Nemrut haberin doğru olup olmadığını anlamak istiyordu. Sağ kolu sadık ve vefalı hizmetkârı Azer’e o doğan yıldızı gözetmesi ve tahkik etmesi için vazife verir.
Heman ol gice Azer dama çıktı
Felekler gözedüp yıldıza bakdı
Ne yıldızdır kim ol bir aya benzer
Heman dem çünkü gördü anı Azer
Bakarken girdi ol yıldız kim uçdu
Hemandem kendünün üstüne düşdü
Didi kimseye bunu dimemek yeğ
Bunun kaygısını hiç yimemek yeğ
Âzer’in üzerine yıldızın nuru parlaklığı inmiştir. Saraya döner.
Ta’accüb kıldı dedi kim ey Azer
Ne oldu sana yüzün aya benzer
Muhammed nuru idi Tanrı anı
Yaratmış idi düzmeden cihanı
Çalap ol nuru bir yıldız kıldı
Anunla geceyi gündüz kıldı
Azer eve gider. Hanımı da kocasındaki bu aydınlığı, parlaklığı, nuru fark eder. Bu hâl karı kocayı birbirine daha çok yaklaştırır ve muhabbetlerini arttırır.
Dedi ne görklü olmuşsun helâlim
Bu dem sen bedr olaldan beri hilâlim
Karı koca bir araya gelmesi yasak olduğu için Azer, saraya döner ve efendisinin hizmetine devam eder.
Bir elinde kılıç bir elinde mum
Tutardı subh olunca şöyle mezmum
Ancak o gece hanımı bir şekilde kocası Azer’i görmeye saraya gider. Karı koca birlikte olurlar, hanımı hamile kalır.
Ol işden hamile oldu heman dem
Bozamaz olıcak takdiri âdem
Müneccimler beklenilen bu oğlan çocuğunun rahme düştüğünü haber verdiğinden beri halka zülüm başlar. Hamile kadınlar öldürülür. Şer ve fitne çoğalır, sekiz bin oğlan çocuğu öldürülür. Dokuz ay boyunca kıyamet gibi günler yaşanır. Azer’in karısı da bir mağarada gizlenerek Allah’a sığınmıştır.
Ol Azer avratı uşbu hatardan
Sığınmıştı Hudâya cümle şerrden
Mağarada doğum vaktini bekler. Bir oğlan çocuğu doğurur.
Ne oğlandur ki bir bedr ay toğmuş
Cihan mülküne mil-aray doğmuş
Der idi bunu ben nidem Çalabım
Nereye götürüp gidem Çalabum
İlahi bunu sen sakla hatardan
Adü şerrinden ü hem dahi şerrden
Babası Azer ise çok kaygılı ve korku içindedir. Oğlu yüzünden başına gelebilecek türlü belaları göze alamaz. Çocuğu oracıkta bırakıp mağaradan hanımının çıkmasını ister. Üç gün ay yüzlü, gül yüzlü oğlundan anası ayrı kalır.
Anadur acıdı oğlanın ister
Ne korkar kimseden ne öğüt esler
Anası mağaraya oğlunun yanına vardığında bir geyik görür. Geyik mağarada oğlana üç gün süt vermiştir. Anasına da onu bırakıp gittiği için sitem eder. Oğlu büyümüş, kokusuyla nuruyla mağarayı da aydınlatmıştır. Onu öpüp koklayıp emzirdikten sonra tekrar dışarı çıkar. Geri dönüp baktığında mağaranın ağzında bir ejderha görür. Mağaranın ağzı da taşla kapanmış, gizlemiş. Bu ejderha dereyi kapamış dağı gizlemiş, belli ki çocuğa bekçilik etmekte onu korumaktadır. Ancak anası bir taraftan evladı kurtulduğu için çok mutlu, bir taraftan da ejderha korkusundan gamlanır.
Evine döner ve olan biteni kocası Azer’e anlatır;
Dedi hatun ki ey görklü helâlim
Ol oğlan gayet eyu yahşi halûm
Keramet ıssıdur ol oğlan ey yar
Ya peygamber kopar ya ulu server
Azer bu olanlara, bu kerametlere inanmak istemez. Anası ara sıra oğlunu görmeye gider. Her gidişte büyüdüğünü bir günde bir aylık, bir ayda iki yaş derken iki ayda dört yaşına erişir. Artık mağaradan dışarı çıkma vakti gelmiştir.
Senünle bile gitsem ne ey ana
Çıkup baksam ne bari bu cihana
Anası da onu tehlikeden korumak için dışarı çıkarmak istemez. Nemruttan ve yeni doğan oğlan çocuklarını öldürdüğünden bahseder. Cihana hükmeden Nemrut kendini tanrı ilan etmiştir.
Didi ey ana beni yaradan kim
Yoğ iken bunda beni düriden kim
Çocuğun birden büyüyerek ortaya çıkması, konuşmaları gibi mucizatından hayrete düşen anası, Azer’e gider ve durumu anlatır. Ona büyük elbiseler giydirirler.
Bu arada çocuk yıldızları ayı ve güneşi Tanrı sanır fakat ortaya çıkıp kaybolduklarını görünce Tanrı olmadıklarını anlar.
Burada hatırımıza merhum Ayaşlı Muallim Şakir (1872-1917) Efendi’nin telmihte bulunduğu bir şiir geliyor;
Her peri simâya bakmaz, dîde-i nâdide-bin
Her sevâd-ı zülfe meyletmez dil-i sevdâ-karîn
Âfitâb-ı hüsn-i hüban akıbet eyler ufûl
Ben muhibb-i Lâ-yezâl’im lâ-ühıbbü’l-âfilîn
“Geçici, kaybolan, fani olan güzelliklere bakmam” diyor. Güzellik de geçici. “Ben yaradanı Allah’ı severim. Çünkü o ölmez” diyor.
Azer, Nemrut’un korkusundan oğlunu kardeşiymiş gibi gösterip adını “İbrahim” koyar. Bütün semavi dinlerin babası İbrahim. Abraham, Avraham’dır diğer dinlerde.
Cenâb-ı Hakk’ın kudret ve azametini hem de mevzun olarak çok güzel anlatan bu eserden ehl-i zevk ve şevkin, feyziyab ve hissseyab olacağını ümit ederiz.
Hikâye böyle devam eder. Abdülvasi Çelebi Efendi kişileri beyitlerle tasvir etmiş, hâllerini duygularını ayrıntılı bir şekilde ifade etmiş. Eser sürükleyici bir üslûpla yazılmıştır.
İsm-i şerifi geçenleri rahmet ile anıyoruz.
Arzu Bosnevi