Cumhuriyet dönemi Anadolu insanının kültür, sanat ve düşünce dünyasını zenginleştirerek, küresel boyutlar kazandıran düşünürlerin başında Sezai Karakoç gelir. Yitik Cennet, İslam'ın Dirilişi, Diriliş Neslinin Amentüsü, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü gibi kitapları, yalnızca inanan insanlara değil, bütün insanlara seslenir. Ve bütün insanlığı, medeniyetlerin ana kaynağına, bütün medeniyetleri içinde taşıyan, Vahiy Medeniyeti'ne dönmeye çağırır.

*

Din ya da ülke farklarından daha çok medeniyet farklarının öne çıktığı bir dünyada, Karakoç'un verdiği medeniyet savaşı, dünyaya açılan Anadolu insanının medeniyet değerlerini, yeniden hayata geçirmede büyük önem taşıyor. Arnold Toynbee "A Study of History" isimli kitabında ele aldığı yirmi bir medeniyetten yalnızca altı tanesi varlığını koruyor. Giderek yaşayan medeniyetlerin sayısı daha da azalacaktır.

*

Dünyanın bilenen en eski kültürü, Mezopotamya'da ortaya çıkan Babil medeniyetidir. Babil'den Mısır, Mısır'dan Yunan, Yunan'dan da Roma medeniyeti doğdu. Tek Tanrı'lı ve Tek Kitap'lı dinlere kapalı medeniyetlerin, seküler mirası Roma medeniyetinde toplandı. Bu bağlamda, ilk insandan bu yana dünyada, iki ana medeniyet savaşıyor. Bir yanda Peygamberler arasında ayrım yapmayan Medine, diğer yanda mitolojiye dayanan Roma yer alıyor.