TYB BURSA ŞUBESİ SEYYİD USUL KÜLTÜR MERKEZİ'NDE

 

 

canlı casino oyunları 150%">Bursa'nın en eski tekkelerinden biri olan Seyyid Usul Tekkesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla restore edilerek Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi'nin kullanımına devredildi.

 

 

13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar semâhane ve diğer aksamları yıkılan tarihi yapı, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve yönetim kurulu üyeleri, TYB Bursa Şubesi Başkan ve yöneticileri, üye şair ve yazarlar, öğretim üyeleri, milletvekilleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törenle açıldı. "Sosyal ve kültürel amaçlı tesis" olarak Bursa'nın manevi odak noktaları arasına giren tarihî merkezde, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından çeşitli edebiyat söyleşileri, imza günleri ve dinletiler gerçekleştirilecek. Seyyid Usul Kültür Merkezi, Bursa'nın sosyal ve kültürel mekânları arasında önemli bir yere sahip olacak.

 

Tarihi yapının açılış töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının yeni işlevinin "kültürel amaçlı sosyal tesis" olduğunu söyledi. Restorasyon kapsamında tarihi yapının semahanesinin ve müştemilat bölümlerinin yeniden yapıldığını ifade eden Altepe, “Yapının yanı sıra, bahçe ve hazire bölümleri de düzenlendi. Hazire alanındaki kabir taşları orijinaline uygun olarak Safiyüddin Erhan tarafından tamir edildi. Burada Osmanlı döneminin en eski ve en güzel mezar taşları bulunmakta. Bahçeye orijinaline uygun olarak bir şadırvan yapıldı. Tarihi yapı, içinde bulunduğu mahalleye de önemli bir hareketlilik kazandırdı. Seyyid Usul Kültür Merkezi, şiir dinletileri ve söyleşilerin yapılabileceği bir kültür mekânı olarak şehrimizin tarihi mekânları arasına katıldı.” dedi.

 

Açılış törenine Ankara'dan gelen TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan ise Bursa gibi bir kültür şehrinde tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında yapılan çalışmaları, eski eserleri ihya çalışmalarını hayranlıkla izlediklerini, söyledi. Seyyid Usul Tekkesi'nde yüzyıllar boyunca eğitim, ilim, irfan, sanat, kültür sanat çalışmalarının yapıldığını ve bundan sonra da aynı çalışmaların yapılacağını anlatan TYB Şeref Başkanı Doğan, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi böylesine önemli bir yapıyı kendilerine tahsis ettiği için kutladı. Doğan, “Sayın Başkan burayı bize vererek büyük bir sorumluluğu da omuzlarımıza verdi, biz de bu tarihi yapının ruhuna uygun kültürel aktiviteleri yapacağız” dedi.

 

Konuşmaların ardından TYB Onursal Başkanı Doğan, Başkan Altepe'ye tarihi mirasa verdiği katkıdan ötürü bir teşekkür beratı verdi. Daha sonra açılış kurdelesi kesilerek tarihi yapı hizmete açıldı.

 

Açılış töreninde konuşmaların ardından, TSM dinletisi gerçekleştirildi. Ardından Türkiye Yazarlar Birliği 30. Yıl Faaliyetleri kapsamındaki “Türk Şiirinin Son Otuz Yılı” konulu bir panel yapıldı. Osman Özbahçe'nin yönetiminde gerçekleştirilen ve Enis Akın, Hakan Şarkdemir ve Murat Üstübal'ın konuşmacı oldukları panelle ilgili ayrıntıları ayrıca bildireceğiz.

 

Bu arada, Seyyid Usul Tekkesi'nin restorasyonunun Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık bir trilyon liraya mal olduğu belirtildi.

Önceleri Celvetîler, daha sonra ise Kadirîler tarafından kullanılan Seyyid Usul Tekkesi, 1925 yılında faaliyetine son vermişti. Tekkenin bilinen ilk şeyhi Seyyid Usul Buhari (öl: 1488), son şeyhi ise Ali Haydar Efendi'ydi.

 

SEYYİD USUL KİMDİR?

 

Dergâhın kurucusu Seyyid Usul'un hakkında bilgi veren kaynaklar onun "Buharalı olduğu, Emir Sultan ve diğer dervişlerle beraber, Buhara'dan hacca gittiği ve hac dönüşü, birlikte Anadolu'ya geldiği, şu andaki dergâhını kurarak halkı irşad ettiği, vefat ettiğinde de (H. 894 / M. 1489) dergâhın haziresine defnedildiğini kaydeder.

 

Cevat Akkanat yazdı