Bulgaristan’da 45 yıl süren Sosyalizm döneminde, sadece Müslümanlar için değil, diğer dinlere mensup kişiler için de, din yasaklanmış bir kelimeydi. 1989’da duvarlar yıkıldı, yasaklar kalktı, demokrasi ve liberal piyasa ekonomisiyle beraber, insanlar, dini, dini duyguları ve dini ibadetleri de yeniden keşfetti diyebiliriz. 1989'da sona eren komünist rejimin ardından ülke Müslümanlarına kısmi haklar tanındı. İbadet etme, Türkçe isim alma ve konuşma özgürlüğü verildi.
2011 sayımlarına göre nüfusu 7.2 milyon olan Bulgaristan’da, Türkler nüfusun %9’unu oluşturuyor. Nüfusun %10’uysa İslam dinine mensup, ancak ülke Müslümanları farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Şumnu, Mestanlı, Rusçuk'taki imam hatip liseleri dışında ülkede eğitim bakanlığı nezdindeki okullarda din eğitimi verilmiyor.
Başkent Sofya’da bulunan Yüksek İslam Enstitüsü'yse, Bulgar hükümetinden yüksek okul lisansı alamıyor. İlkokullarda halen anadilde eğitim sorunu sürüyor. Yoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Filibe, Kırcaali, Razgrad, Şumnu, Eski Cuma, Silistre, Dobriç, Burgaz ve Rusçuk gibi kentlerde de bu durum değişmiyor.
Camiler kaderine terk edilmiş durumda
Ülke Müslümanlarının geleneklerini sürdürme konusundaki hakları, başmüftülük tarafından savunuluyor. Başmüftülük, sosyalist dönemde devletin el koyduğu vakıf mülkleri, cami, imaret ve dini ibadet yerlerinin iadesi için yargı mücadelesini sürdürüyor.
Küstendil, Dupniçe, Samokov, Eski Zağara, Yambol gibi kentlerde müzeye dönüştürülen çok sayıda Osmanlı eseri cami kaderine terkedilmiş durumda. Camilerin müzeye dönüştürülmesini engellemek için düzenlenen kampanya ve protestolar da başmüftülük tarafından yürütülüyor.
Son olarak düzenlenen protestolardan biri Karlovo şehrinde gerçekleşti. Belediye, Tarihi Kurşun Camii ve bazı vakıf mülklerine el koydu. Uygulamalar Başmüftülük tarafından yayınlanan bildiri ile kınandı. Başmüftülük bildirisinde Gotze Delçev'de Karaca Paşa, Samokov'daki Bayraklı, Köstendil'de Fatih Mehmed, Razgrad'da makbul İbrahim Paşa, Eski Zağara'da Hamza Bey ve İhtima'daki Mihaloğul camilerinin ibadete kapalı olmasının Müslümanların haklı tepkisine neden olduğuna vurgu yapıldı. Bildiride, ayrıca Bulgaristan hükümetinden Müslümanların sorunlarının çözümüne yönelik adım atması istendi.
Sevda Dükkancı haber verdi