Yılın başından itibaren kitapçıları gezerken ilk sayısı 2012 içinde çıkan dergileri künyeleriyle birlikte not alıyorum. Bu dergilerden bir kısmının ilk sayılarını ise satın alarak takip etme girişimimi başlatmış oluyorum. TYB Yıllığı’nın “Dergiler” bölümünü 2006’dan beri hazırlıyor olmam bana böyle bir alışkanlık kazandırdı. Bu ufak kayıtlar şu an için pek önemli olmayabilir; sanıyorum asıl itibariyle aradan uzun yıllar geçtikten sonra daha bir önem kazanacaktır.ü

Ocak 2012’de bir ilk sayı

Ocak ayında ilk sayısının çıktığını tespit edebildiğim tek dergi Yerel Politikalar: Dört Aylık Araştırma ve Düşünce Dergisi oldu. Editörü Prof. Dr. M. Akif Çukurçayır’dır. Dört aylık olduğu için derginin ilk sayısı Ocak-Nisan 2012 tarihini taşıyor ve dergi İstanbul’da çıkıyor. (http://yerelpolitikalar.blogspot.com)

Şubat 2012’de ilk sayılar

Kırk Sekiz: Kültür Sanat dergisi Muğla’da üniversitenin edebiyat çevresinde çıktığını tespit ettiğim ve fakat yayın kurulunu bir türlü göremediğim bir dergidir. İlk sayısı Şubat 2012 tarihlidir.

Yazı işlerini Halil Çelik’in yürüttüğü Toplumsal Eşitlik: Sınıfsız, Sınırsız, Sömürüsüz Bir Dünya İçin Aylık Siyasî Dergi de ilk sayısı Şubat 2012’de çıkan dergilerdendir. (www.toplumsalesitlik.eu).

Yıllarca önce Halide Nusret Zorlutuna, daha sonra da Emine Işınsu tarafından yönetilen Töre dergisi ise bu kez Şükrü Alnıaçık’ın editörlüğünde Şubat 2012’de ve Ankara’da yeniden çıkmaya başladı. (www.toredergisi.com)

Mart ayında bir ilk sayı

Kapıdan baktıran Mart ayında ise tek bir dergi çıktığını tespit edebildim: Kıyam: Kıyamet Gelmeden Kıyam Et başlığıyla çıkan derginin yazı işlerini Vildan Habibe Bilgiç yürütüyor. Dergi, Isparta mahreçlidir. (www.facebook.com/kiyamsayfasi)

Nisan’ın ilk sayıları

Dörtöge: Felsefe ve Bilim Tarihi Yazıları adlı dergi Prof. Dr. Yavuz Unat’ın editörlüğünde ilk sayısı Nisan 2012’de çıkan bir dergidir. Kitap-hacimli bir dergi olan bu süreli yayın, editörünün Kastamonu’da bulunması ve Ankara’yla da bağlantılı olmasıyla bir Ankara-Kastamonu ortak yapımı sayılabilir. (www.nobelyayin.com)

İzmir kökenli bir Nisan dergisi ise Libido: Teoloji ve Psikanaliz Dergisi adını taşıyor. Yöneteni Olcay Yılmaz olan dergi, ilk sayısında kendini “Teoloji ve Psikanaliz Bülteni”; sonraki sayılarında ise “…dergisi” olarak tanıttı. Doğrusu ‘teoloji’ ve ‘psikanaliz’i başlığında bir araya getirmesiyle bir ilk olmalıdır.

Mayıs’ta bir ilk sayı

Spot: Haber vs. Dergisi’nin ilk sayısı Mayıs [-Haziran] 2012 tarihini taşıyordu. Yazı işlerini Emre Tansu Keten’in yürüttüğü dergi İstanbul mahreçlidir. (www.spotdergi.com)

Haziran’ın ilk sayıları

Almanya mahreçli bir Gaziantep dergisi Gaziantep’te Değişim Rüzgârı’dır. Ökkeş Toy’un yönettiği derginin Türkçe koordinatörü Emine Sevinç Öksüzoğlu’dur. İlk sayısı Haziran 2012 tarihini taşıyordu. ([email protected][email protected])

NTV Tarih, Tarih Bilinci, Derin Tarih derken tarih dergilerine bir de Kürt Tarihi dergisi eklendi. İlk sayısı yine Haziran 2012’de İstanbul’da çıkan derginin editörü Mesut Yeğen’dir. (http://www.kurttarihi.org)

ıIğdır Eğitim Hizmetlerini Destekleme ve Geliştirme Derneği yayını olarak Haziran’da çıkan oldukça profesyonel görünümlü bir okul dergisi ise Mesel: Fikir ve Sanat Dergisi / Sosyal Bilimler, Kültür-Sanat ve Edebiyat Dergisi’dir. Yöneteni, daha önce Samsun Sosyal Bilimler Lisesi’nde de güzel dergilere imza atan Dinçer Ateş, editörü ise şair İsmail Aykanat’tır. ([email protected])

Temmuz’da ilk sayılar

Temmuz ayının dergiler açısından bereketli bir ay olduğunu söyleyebiliriz:

Ordu’da çıkan Anadolu: Anadolu’nun Aynası dergisi de Karadeniz gibi yemyeşil bir dergi görünümündedir. Editörü Sibel Dolma olan derginin ilk sayısı Temmuz 2012 tarihini taşıyor. ([email protected])

Hacı Şair Dergisi, L. Mehmet Cihat & Nazmi Cihan Beken editörlüğünde ilk sayısı Temmuz 2012’de ve “38. sayı” kaydıyla çıkartılan bir dergidir. İzmir’de çıkıyor. ([email protected])

K Artı: 3 Aylık Şehir Kültürü Dergisi, M. Ali Köseoğlu editörlüğünde ilk sayısı Temmuz-Eylül 2012 tarihini taşıyan Konya mahreçli bir dergidir. (www.konyakultur.com)

Yozgat’ta Kün Edebiyat adıyla çıkan dergiyi Siyami Yozgat yönetiyor. İlk sayısı Temmuz-Ağustos 2012 tarihini taşıyan dergi iki aylıktır. (kü[email protected])

Semaver Öykü, Deniz Dengiz Şimşek yönetiminde ilk sayısını Temmuz-Ağustos 2012’de yayınlayan bir öykü dergisidir. ([email protected])z

Ağustos’ta bir ilk sayı

Dünya ve İslam, iki aylık bir gazetedir. Fakat muhtevasıyla onu bir dergi sayabiliriz. Kitap eki ve diğer ekleriyle de göz dolduran bir süreli yayındır. Yayın yönetmeni Yasin Demir olan gazetenin ilk sayısı Ağustos-Eylül 2012 tarihini taşıyordu (www.dunyaveislam.com)

Eylül’ün ilk sayıları

Eylül de 2012 yılında dergi çıkışları açısından bereketli bir ay sayılmalıdır:

Sarnıç Öykü: Aylık Öykü Dergisi, Bilge Makas’ın editörlüğünde İstanbul’da çıkan bir Eylül 2012 dergisidir. Alakarga Sanat Yayını olarak çıkan derginin 2012 içinde ilk sayısı yayınlanan ikinci öykü dergisi olduğunu belirtmeliyiz. ([email protected])

İrfan Basım Yayın Dağıtım’ca çıkartılan İlim ve İrfan dergisinin yöneteni Saadettin Acar’dır. İstanbul’da çıkan derginin ilk sayısı Eylül 2012 tarihlidir. (www.ilimveirfan.com.tr)

Hayata Dair: Aylık Kültür Dergisi ilk sayısı Eylül 2012 tarihini taşıyan ve Mehmed Ömer Kaya’nın editörlüğünde Bolu’da çıkan bir dergidir. ([email protected])

İlk sayı editörleri Savaş Ergül ve Onur Kartal olan bir Eylül 2012 dergisi daha: Kampfplatz: Felsefe Bir Kavga Alanıdır… Dergi, Phoenix yayını olarak Ankara’da çıktı. ([email protected])

21. Yüzyılda Sosyal Bilimler: Üç Aylık Sosyal Bilimler Dergisi de ilk sayısı Eylül-Kasım 2012 tarihini taşıyan Ankara mahreçli bir dergidir.

İşte bir fanzin: Hiç.. İlk sayısı 10 Eylül 2012 tarihini taşıyor. Editörü M. Mücahit Yılmaz. Dergi asıl itibariyle sanal ortam kökenli olduğu ve oradan matbu ortama aktarıldığı için çıktığı şehri bilmeye ihtiyaç duymayabiliriz. Bu hâliyle çıkış mahalline “matbu sanal ortam” diyelim. ([email protected])

Ekim’in ilk sayıları

Kültür Mafyası: Aylık Kültür Sanat Dergisi’nin mafya şefi Turgay Özçelik, editörü ise Cansel Uygun’dur ve ilk sayısı Ekim 2012’de İstanbul’da çıkmıştır. ([email protected])

Panpa: Sanat-Fikir-Aksiyon dergisi de bir Eylül 2012 dergisi olarak Hande Zapsu Watt editörlüğünde yine İstanbul’da çıktı. Bir Altıkırkbeş Basın Yayın ürünü. (http://panpadergi.com)

Kasım ilk sayıları

TÜİK Akademi dergisi İstanbul’da Bekir Şafak Seher ve diğer bazı isimlerin editörlüğünde Kasım 2012’de çıkan bir dergidir.

Gündem Rusya dergisinin ilk sayısı ise Kasım-Aralık 2012 tarihini taşıyor ve editörleri başta İsmet Konak olmak üzere kalabalık sayılabilecek bir kadrodur. Ankara’da yayınlanmıştır.

Aralık ayında ilk sayılar

Halet-i Ruhi, ismiyle mizah dergisi izlenimi veren bir fanzindir. Bir yöneteni yok sanırım. Ankara’da çıkan derginin ilk sayısı [Aralık?] 2012 olmalıdır diye düşünüyoruz. ([email protected])

Suret: Psiko Kültürel Analiz dergisi, belirtilmese de ilk sayısı [Aralık] 2012’de Özgün Öğütcen’in editörlüğünde çıkan bir kitap+dergidir. İstanbul’da yılda iki kez çıkacağı belirtilen dergi bir Encore yayınıdır. ([email protected])

tB Planı dergisi’nin yazı işlerini adına çeşitli edebiyat dergilerinde de rastladığımız Salim Nacar yürütüyor. Derginin ilk sayısı Aralık 2012-Ocak-Şubat 2013 tarihini taşıyor. Seyhan/Adana’da çıkan dergi, çıkış tarihiyle 2012’yi 2013’e bağlamış oluyor. ([email protected])

Mevsimlere göre ilk sayılar

İktisat Felsefesi: Mimar Sinan Üniversitesi = Philosophy of Economic başlıklı akademik derginin yazı işleri Metin Sarfati’dir. İlk sayısı Bahar 2012 tarihini taşıyor. İstanbul’da yılda iki kez çıkacak. ([email protected])

Bakü – Ankara hattında çıkan İrs = Miras: Azerbaycan’ı Keşfetmek, Tarih, Kültür, Antropoloji dergisinin baş editörü Musa Mercanlı’dır. İlk sayısı İlkbahar 2012 tarihini taşıyor anlayabildiğimiz kadarıyla. (www.irs-az.com)

The Istanbul Review: The State of Literature ilk sayısı Yaz 2012 tarihini taşıyan İngilizce bir dergidir.

Peyami Safa’nın aynı adlı dergisinden esinlenen Türk Düşüncesi: Fikrî-Kültürel Dergi, üç aylık bir dergidir ve Şemsettin Şeker yönetiminde ilk sayısı Kış 2012’de İstanbul’da çıkmıştır. (www.turkdusuncesi.com)

Yayınlandığı ayı tespit edemediğim dergiler

2012 Mayıs’ında ikinci sayısı çıkan dergilerden Habis: İki Aylık Edebiyat Dergisi’nin ilk sayısını bulamadım kitapçılarda. Editörü Murat Çelik olan derginin ikinci sayısı, iki aylık olduğu için Mayıs-Haziran 2012 tarihini taşıyordu. Bu durumda ilk sayısının Mart-Nisan çıkışlı olduğu öngörüsünde bulunabilir. Fakat dergide yer alan şu not kafaları karıştırmak için oldukça yeterlidir: “Bazı prosedürlerden ötürü 8. sayı olarak yayınlanamadık ve tekrardan 1. sayıdan başlamak zorunda kaldık. Sebep olarak ise dergi-cik’ten dergiye geçiş diyebiliriz”. Konya’da çıkan dergi -biz görmemiş olabiliriz ama- demek ki daha önce zaten yedi deneme sayısı çıkarmış. ([email protected])

İfade: Gençliğin İfade Zemini başlıklı Kayseri mahreçli dergi ise Büyük Doğu Gençlik Hareketi yayın organıdır. Ahmet Arslan’ın yönettiği derginin ilk kez Ankara kitapçılarında görünen altıncı sayısı Kasım 2012 tarihini taşıyor. Bu durumda her ay çıktığını varsayarsak Haziran 2012’de ilk sayısının yayınlandığını düşünmemiz gerekiyor. (www.bdgenclikhareketi.com)

İlk sayısını bir türlü tespit edemediğimiz DengeSiz: İdealist İnsan Dergisi’nde tarih olarak Cemaziyelâhir 1433 kaydı vardır. Melik Şahbaz editörlüğünde Ankara’da çıkmıştır. ([email protected])

Erzurum mahreçli Fundamenta: Edebiyat Kültür Sanat Dergisi, Betül İzgöer tarafından yönetilmektedir ve iki aylık bir süreli yayındır. 2012’den önce görmediğimize göre yılın bilinmeyen bir ayında çıktığına hükmedebiliriz. (fundamentadergi.com)

İlk sayısının ne zaman çıktığını anlayamadığımız İstanbul mahreçli Peyam: Kovara Çandî Hunerî û Ramanî ya Mehane dergisinin editörü Mihemed Jiyan’dır. ([email protected])

Ur: Düşünce, Eylem ve Edebiyat Dergisi de ilk sayısının hangi yıl çıktığını anlamamıza imkân bulunmayan dergilerdendir. Erzurum’da Arif Akdağ editörlüğünde çıkan derginin ilk olarak Bahar 2012 tarihli sayısını görünce 2012 çıkışlı bir dergi olduğuna hükmetmiştik fakat kapakta 2011 tarihini görünce, hele bir de kaçıncı sayı olduğu belirtilmeyince kafamız karıştı. ([email protected])

Yaşamak [Acayip Bir Hiç]: Dönemlik Edebiyat ve Düşünce Dergisi, Konya Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi’nin yayın organı. Dergi Recep Ayık editörlüğünde çıkıyor. Elimizdeki sayı Mayıs 2012 tarihini taşısa da acaba ilk sayı mıdır?

Velhasıl

Ülkemizde her yıl bir bu kadar dergi çıkıyor hemen hemen. Bazen bilgisayarda sayfa düzeni kotarmayı öğrenen çoğu heveslinin ilk iş olarak bir dergi çıkarmaya çalıştığını düşünüyorum ister istemez. Çoğu zaman ilk, bazen ilk iki veya üç ve hatta ilk altı sayısını göremeden ikinci, üçüncü, altıncı… sayısıyla karşılaştığımız dergi sayısı az sayılamaz. Bu, Türkiye’ye özgü bir durum mudur bilemiyorum.

Çıkan her derginin birçok sesi kulağımıza ulaştırdığı fikrimizi yineleyelim en iyisi.

 

Yusuf Turan Günaydın derledi