Son 2 haftadır medyada gündemin büyük bir kısmını işgal eden yerel yönetimler mevzuu  hepimizin dikkatini çekmiş  olmalı. Büyükşehir belediyesi statüsüne geçecek iller, bir belediyeden alınıp diğer belediyeye bağlanan mahalleler derken galiba seçim zamanının geldiğini hatırlar gibi oluyoruz.

Evet, yerel yönetimlerin (belediyeler demeyi tercih edeceğim) gelişimi, hem ekonomik hem siyasi hem de yaşamımızın şekillenmesiyle ilgili birçok gelişme doğururken, bu gelişmelerin “sosyal ve kültürel alanda” da yeni etkiler oluşturduğu yadsınamaz bir gerçek.

Özellikle kültür başkenti İstanbul’da son on yıllık periyotu göz önünde bulundurursak kültürel meselelerde iyi mevkilere yaklaşmakta olduğumuz anlaşılacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önemli çalışmalarının yanına artık ilçe belediyelerinin de az da olsa katılmaya başladıklarını görüyoruz. Bu bağlamda kültürel aktiviteleri takip etmeye çalışanlar belediyelerin etkinliklerini de takip eder oldular. Bu alanda Zeytinburnu, Pendik, Küçükçekmece, Başakşehir, Sultanbeyli, Bayrampaşa, Zeytinburnu belediyeleri son üç beş yıldır dikkatimizi çeken belediyelerdendi. Bu belediyelerin arasına Bağcılar Belediyesini de katmak gerektiğini geç de olsa geçenlerde fark ettiğimi itiraf etmek isterim.Bağcılar Belediyesi

Ertuğrul Düzdağ ile Safahat Okumaları

Hizmete başlamalarının 20. yılını kutlayan Bağcılar Belediyesi, 20. yılına “ Kültürün Bağı Bağcılar” sloganıyla giriyor. Ancak açıkça söylemeliyiz ki bu sloganın içini doldurmayı  gerçekten başarmışlar. Özellikle Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi ayakta alkışlanacak bir girişim olarak göze çarpıyor. Akif’in kişisel eşyaları ile Akif ve İstiklal Marşı üzerine yazılmış kitapların sergilendiği Kültür Merkezi, Türkiye’nin en zengin Mehmet Akif müzelerinden biri haline gelmiş durumda.

Bu arada sırası gelmişken de hatırlatalım; müzede Ertuğrul Düzdağ’ın yönetiminde Safahat Okumaları yapılıyor. Önümüzdeki ilk ders ise 20 Kasım Salı gününde olacak.

Bunların dışında Bağcılar Belediyesinin hem yetişkin hem de çocuklar için düzenlediği tiyatro, sinema, seminer, konferans ve söyleşiler de oldukça önem arz ediyor. Konferanslarda popüler, saçma sapan isimler değil; genel olarak belli bir kalitenin, nezihliğin gözetildiğini, Batıcılığa düşmeden konuşmacılar, yazarlar davet ettiklerini görüyoruz. Maalesef bütün programları nakletmemiz mümkün değil. Ancak Bağcılar Belediyesi’nin internet sitesinden etkinlik takvimini takip etmeniz mümkün.

Bağcılar BelediyesiGeldikleri köklere sağırlaşmayan belediye çok az

Bilirsiniz “intiba muvaffakiyetin temelidir” derler. Bu sözden yola çıkarak Bağcılar Belediyesinin "Biz"i "Biz" eden değerleri unutmadan güzel çabalarının devam edeceğini düşünüyor, hissediyoruz.

40 kadar İstanbul belediyesi arasından kültürel faaliyet yapan ne yazık ki 8-10 belediye var. Fazla yok. Birçoğunun umurunda değil bu işler. Bu sekiz on belediyenin de geldikleri köklere sağırlaşmayanı çok az ne yazık ki...

Dileriz ki genel belediyecileri kuşatan aymazlıklar azalır da, bizden görünen belediyeciler "Biz"i unutarak kültürel ezikliklerini sergiledikleri işler yapmaktan kurtulurlar da Allah bize bu tip güzel işler yapan, yarınlara yatırım yapanlarla ilgili haberler vermeyi daha fazla nasip eder.

 

Selim Sina Berk haber verdi