Karakalyon Yayınları çok yeni. İsmini karakalyon.com sitesinden alıyor. Sitenin ve yayınevinin yönetmenleri Arif Burun ve Fatih Bedir Köker. Yayınevinin ilk kitapları ise Arif Burun’un Beni Şaşırt ve Fatih Bedir Köker’in Kaza Yeri adlı şiir kitapları.
Dergâh, Fayrap, Kırklar, Failatün ve Kuyudaki Koro dergilerinin okuyucuları bu iki şairi bilirler. Çünkü Arif Burun ve Fatih Bedir Köker yıllarca bu dergilerde şiir yayımlamış. En istikrarlı oldukları dergi Dergâh. O yüzden bu iki şair hakkında “Dergâh şairleri”dir dersek hata olmaz.
Fayrap dergisi Burun ve Köker ile ayrı ayrı söyleşi yaptı geçtiğimiz aylarda
Bu arada tabii bu iki şairin çıkardıkları dergiyi anmadan olmaz: Failatün. Kahramanmaraş’ta yayımlandı. Dergicilik çile işi. Hele ki taşrada edebiyat ve şiir gibi bir işe soyunduysan ve kapın bir şekilde dergi çıkarmaya açıldıysa. Beş sayı çıkan Failatün dergisinin her sayfasında iki şairin emeğini ve çilesini görebiliyoruz. Beş sayı çıkarılıp kapatılması da bu çileye işaret ediyor.
Fayrap dergisi yine hızlı davranmış. 52. sayısında (Haziran 2012) Fatih Bedir Köker’le söyleşi yapılmış. Aynı sayıda Kaza Yeri hakkında bir yazı var; Suavi Kemal Yazgıç yazmış. 53. sayısında (Temmuz 2012) ise Arif Burun’la yapılmış bir söyleşiyi ve Beni Şaşırt hakkındaki bir yazıyı okuyabiliyoruz. Söyleşi ve yazı Ömer Yalçınova imzası taşıyor.
Söyleşiler ve yazılar, şairler ve kitapları hakkında çok şey söylüyor. Meraklıları mutlaka bulup okumalı. Biz de kitaplara ulaştık. Haklarında birkaç söyleyecek sözümüz var.
Aslında Arif Burun gördüğü şeylerin lirizmini yapıyor
Beni Şaşırt gerçekten şaşırtıcı bir kitap. Kitap Arif Burun’un on yıla yakın şiir uğraşını net bir şekilde gösteriyor. Görünen o ki Arif Burun, çağı, arkadaş ilişkileri ve yaşadığı şehir Kahramanmaraş üzerine ince düşünen bir şair. Bu incelik, kırılganlık şiirlerine de yansımış. Hayal ile gerçeğin, imgeyle somutun karışımından oluşan şiirlerine, Ömer Yalçınova’nın tespitiyle, lirizm hakim olmuş. Fakat şunu da atlamadan belirtmek lazım: Aslında Arif Burun gördüğü şeylerin lirizmini yapıyor. Odasında oturan bir insanın hayallerinden veya sıkıntılarından yola çıkmıyor. Gördüklerini, şiire aktarmak gibi bir kaygısı var. Tabii ki kendisi nasıl görüyorsa o şekilde aktarıyor. Olanı olduğu gibi aktarmak gibi bir kaygısı ve amacı yok. O yüzden diyebiliriz ki Beni Şaşırt, Arif Burun’un gözünden dünyanın, ilişkilerin, kitapların ve fikirlerin göründüğüdür.
Bir nevi meydan okumadır Kaza Yeri
Fatih Bedir Köker daha az şaşırtıcı. Kalıcılığı ve okunurluğu şaşırtıcılıkta aramayan bir şair Fatih Bedir Köker. O, daha çok belirli bir acıdan yola çıkıyor; bir dertten, çıkışsızlıktan. Bu dert ve çıkışsızlıktan, Allah’a (cc) sığınarak, kendi pervasızlığına ve delikanlı sesine güvenerek çıkmaya çalışıyor. Bir nevi meydan okumadır Kaza Yeri. Meydan okuma, efelenme… hakkı gözeterek. Arkadaşlıklar, sevgiler, dünya halleri, geçim sıkıntısı… ve tüm bunların modern insanda meydana getirdiği basınçlar Fatih Bedir Köker’in şiirine yansıyor.
Abdullah Beylik yazdı