Üç ayda bir çıkarak her sayıda kendini özleten mizah dergisi Cafcaf’ın 52 numaralı Güz 2012 sayısı edebiyatımız için de bir şölen niteliğini taşıyor. Yazar ve şairlerin hem bizzat yazdıklarıyla hem de onların eserlerinden çizerlerin gerçekleştirdikleri uyarlamalara daha önce de yer veren Cafcaf dergisinin bu sayısı, edebiyatseverler için tam bir şölen sofrası niteliğinde.

Büyütmek için tıklayınız

Edebiyatçılar Cafcaf’ta şık bir selam veriyor okura

Bu sayının en büyük sürprizlerinden biri Türkçe’nin en kadim ve en genç şairi Yûnus Emre’nin, hakkında pek çok şerh yazılmış “Çıktım Erik Dalına” şiirinin çizgi öyküye uyarlanması olmuş. Necmettin Çanak’ın çizgileriyle yorumlanan şiiri ayrıca “eskimez” harflerle yani Osmanlıca okumak isteyenler de bu sayıyı “arşivlemek” isteyecekler.

Tarık Tufan’ın, ismini Cahit Zarifoğlu’nun bir mısrasından alan Ve Sen Kuş Olur Gidersin Bir Trenle kitabının “kişisel gelişme” hırsını eleştiren muhteşem bir bölümünü Elif Büşra Doğan’ın çizgileriyle okumak elbette farklı ve keyifli bir tecrübe.

Mustafa Kutlu’nun yazdığı Uzun Hikâye’den Osman Sınav’ın yaptığı sinema uyarlamasını beklemek istemeyenler, Furkan Payas’ın içinden seçtiği ve “Bulgaryalı Ali” adıyla çizgiye aktardığı tadımlık uyarlamayı okumalılar.

Yıldız Ramazanoğlu’nun gezi yazılarını bir araya getirdiği İçimden Geçen Şehirler’den yapılan ve güzelliğinden dolayı “nısf-ı cihan” (dünyanın yarısı) olarak bilinen İsfahan’ı konu alan çizgi anlatı uyarlaması ise usta çizer Ahmet Altay’ın imzasını taşıyor.

Mehmet Sait Çakar’ın Yordam dergisinde yayınlanan ilginç bir kısa öyküsünü de Cafcaf'ın bu sayısında okuduk. A. Yavuz Girgin’in çizdiği “Alevler ve Hazreti Hamza” hafızalara nakşolup defalarca anlatılacak bir çizgi hikâye.

Volkan Akmeşe'nin çizdiği Keloğlan'ın Modernizmle derdi çizgi hikayesinde Bilim Sanat Vakfı, Abdurrahman Arslan, Bedri Gencer, Derrida, Gadamer ve hatta Yusuf Kaplan'ın meşhur pergel metaforu bile geçiyor.

Tasfiye Dergisinden Ahmet Örs'ün Okur Kitaplığı'ndan çıkan İlim Yayma'nın Penceresi isimli öykü kitabından da bir bölüm Ali Fırat Biberci tarafından çizilmiş.

Gökhan Özcan'ın Yanlış Anlamaya İstidadı olduğunu anlattığı yazısının çizgi hikaye ile Ahmet Torun tarafından çizilmesi farklı bir duygu uyandırıyor insanda.

Maraş'ın gönül insanlarından Ahmet Doğan İlbey'in insanları kitapla ilişkilerine göre tasnif ettiği yazısının da karikatürize edilmiş olması bir güzellik. İlbey'in metnini Bahadır Dadak çizgiye dökmüş.

Şair Hüsrev Hatemi’nin “Kelimelerle Anılar”ı, geçtiğimiz günlerde ikinci öykü kitabı Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi adıyla yayınlanan roman yazarı Güray Süngü’nün “Gereksiz Yazılar”ı, yine geçtiğimiz günlerde Dervişan adlı yeni kitabı yayınlanan Ömer Faruk Dönmez’in “Ölü Bir Yazarın Anlattıkları”, Dil üstadlarımızdan İbrahim Demirci'nin Cımbızcı Cafer ismiyle yazdıkları, yazar Bülent Akyürek’in yazısı, Kün dergisini yayınlayan Ali Tavşancıoğlu'nun Zuhurberk Silikhayta ismiyle yazdığı mizahi şair tezkireleri ise müthiş bir güzellik, Ulvi Alacakaptan’ın kârlı şiiri Cafcaf’ın “edebiyat” hanesine yazılacak diğer artılar.

Cafcaf’ta yaşanan edebiyat şöleninin devam etmesini dilerken, bu şölenin dergi sayfalarında kalmaması ve ileride albümleşmesi de en büyük temennilerimden biri…

 

Suavi Kemal Yazgıç kıvanç içinde yazdı