Anadolu, Ortadoğu ve Balkanları kucaklayan bir imparatorluk, Osmanlı. Üç kıtadaki halkların kültürleri ve kaderleriyle içiçe geçmiş bir bütün. Bu bütünün zaman ve mekândaki birlikteliğiyse Osmanlı mimarisi. Ve mimarinin bir başyapıtı, Süleymaniye Külliyesi.

7 tepeli İstanbul'un üçüncü tepesine kurulu Süleymaniye Külliyesi 456 yıldır ayakta. Hem de yangın ve depremlere rağmen. Tarihe atılan bu imza, Osmanlı'nın başmimarı Mimar Sinan'ın.

Osmanlı medeniyetinin taşa nakşedildiği Süleymaniye Külliyesi'nin kalbiyse Süleymaniye Camii. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile inşa edildi. Yapımına 1550 yılında başlanan Süleymaniye Camii 1557'de tamamlandı. İhtişamlı bir devrin önemli mabetlerinden biri olan Süleymaniye cami mimari özelikleriyle dikkat çekiyor.

İstanbul'a hâkim konumuyla Süleymaniye Camii, Osmanlı İmparatorluğunun gücünün simgesi aynı zamanda. 4 minareye sahip Süleymaniye Cami minare sayılarıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul'un Fethi’nden sonraki 4. padişah oluşunu simgelerken minarelerindeki 10 şerefesiyle de Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. padişahı olduğunun işareti.

Bir is odası bile var

Mimar Sinan’ın diğer eserlerinde olduğu gibi Süleymaniye Camii'nde de büyüklük ve tevazu bir arada. Sadeliğin görkeme dönüştüğü caminin taç kapısı bir sanat eseri görünümünde. Sivri kemerli 28 kubbeli revağın çevirdiği avluda şadırvan karşılar ziyaretçileri. Yüksek kubbeli caminin içi seçkin hat işlemeleri ve çinilerle bezeli. Hünkar mahfili, mihrab ve mimberse usta bir işçiliğin ürünü.

Süleymaniye Camii 275 kandille aydınlatılıyordu. Mimar Sinan, kandillerden çıkan is cemaati rahatsız etmesin, camiye zarar vermesin diye bir is odası yaptırdı. Caminin farklı yerlerine açılan oyuklar sayesinde is bu odada toplandı. İs daha sonra mürekkebe dönüştü, dönemin siyasi, dini ve idari fermanları yazıldı.

Görkemli bir caminin yanı sıra, 16. yüzyılda, her türlü sosyal hizmeti bünyesinde toplayan medreseleri, kervansarayı, hamamı, tıp okulu, imarethanesi ve darüşşifasıyla Süleymaniye Külliyesi, Osmanlı tarihi ve medeniyetini geleceğe taşımaya devam ediyor.

 



Eda Sinem Bakioğlu haber verdi