Fikir Yumağı Atölyelerinin kapanış programında İbni Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk “Açık medeniyet” başlığıyla bir sunum yapan Şentürk, “Açık medeniyet bizim medeniyet vizyonumuz, kızıl elmamızdır. Hedefimiz İslam medeniyetini bir açık medeniyet olarak yeniden inşa etmek olacaktır” dedi.

Aralık ayında başlayan atölyelerin ilk dersi, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, “Türkiye’de sosyal bilimler, sorunlar ve ihtiyaçlar” başlıklı sunumuyla yapılmıştı.

6 başlıkta 56 ders

Yaklaşık 5 ay devam eden atölyelerde 6 başlık altında 56 ders gerçekleştirildi. ÖNDER Gençlik Komisyonu ve Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen ve her bir atölyede 8-12 dersin işlendiği programa 340 öğrenci katıldı. Alanında uzman isimler ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen dersler, 12 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen dersle son buldu.

Sanat, edebiyat, siyaset...

Fikir Yumağı Atölyeleri’nde düşünce, tarih ve sosyal bilimler atölyesinin yanı sıra programda, nitelikli okur-yazar yetiştirmeyi hedefleyen edebiyat atölyesi de vardı. Yine sinemanın satır araları, açıkları ve püf noktalarının konuşulduğu sinema akademisi, insanın kendi içine bir yolculuk mahiyetindeki kişisel gelişim atölyesi, geleceğin dünyasını geniş açıdan yorumlamayı öngören yeni yönelimler atölyesi ve yeni teknolojileri tanıtan teknoloji ve inovasyon atölyesi de yer aldı.

Müslüman gençliğin hedefi

Hacı Beşirağa’da gerçekleştirilen kapanış programı, ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sönmez’in selamlama konuşmasıyla başladı. Genç ÖNDER Başkanı Abdullah Ceylan da neden fikir yumağı isminin kullanıldığını ve amaçlarını anlattı. Son dersi vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Recep Şentürk ise gençlerin bir ideallerinin olmadığını ve bunun sorumlusunun ise eski kuşaklar olduğunu söyledi. Şentürk, “Çünkü eski kuşaklar gençleri motive edemiyorlar, gençlerin önüne ulaşılacak bir hedef, bir vizyon koymuyorlar. İşte açık medeniyet, Türk gençliğinin, Müslüman gençliğin hedefinin ismidir. Bizim gençliğimizin kızıl elmasının ismidir. Bundan sonra koşacağımız hedef, ulaşmak için çalışacağımız gaye açık medeniyettir” diye konuştu.

Hz. Muhammed (sav) kurdu

Açık medeniyetten kastının İslam medeniyeti olduğunu ifade eden Şentürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim medeniyetimiz sadece Müslümanlara hitap eden, Müslümanlar için var olan bir medeniyet değildir. Bizim medeniyetimiz nizamı âlemi, yani dünya sistemini hedefleyen bir medeniyettir. Ve bu dünya sistemi içerisinde Müslümanlarla Müslüman olmayanlar İslam dininin ve hukukunun verdiği garantiler altında özgürlük içinde yaşarlar. Bunun ilk modelini kuran da Hz. Muhammed Mustafa’dır(sav) Medine’de bu modeli kurmuştur.”

İnşa edecek gençleri ÖNDER yetiştiriyor

Batı medeniyetinin son 300 yıldır bütün dünyaya tek başına hâkim olmaya çalıştığını ancak bu Batılılaştırma projesinin sadece İslam medeniyeti üzerinde başarılı olamadığını belirten Prof. Dr. Recep Şentürk, “Asimile olmayan, hala direnen ve hala bir alternatif üretme hedefini canlı tutan tek bir medeniyet var o da İslam medeniyeti” dedi. Şu ana kadar Müslümanlar üzerinde başarılı olamadıklarını ve bundan sonra da olamayacaklarını belirten Şentürk, şunları söyledi: “İşte bunun garantisi ÖNDER. Çünkü bu projeyi boşa çıkaracak alternatif bir gençlik yetiştiriyor, İslam medeniyetini ihya etme, inşa etme idealine sahip bir gençlik yetiştiriyor”

İki medeniyet

Konuşmasında medeniyetleri kapalı medeniyetler ve açık medeniyetler olarak ikiye ayıran Recep Şentürk, “Kapalı medeniyetin en güzel örneği batı medeniyetidir, kendi medeniyetini hâkim kılıp bütün diğer medeniyetleri yok eden bir medeniyettir” dedi. Eski Çin medeniyeti ve Hint medeniyetinin hiçbir zaman kendi dışlarındaki medeniyetleri kabul etmediklerini ve mensuplarına yaşama hakkı vermediklerini kaydeden Şentürk, “Ama İslam medeniyeti daha en başından peygamber efendimizin Medine’de kurmuş olduğu sistemden itibaren bir açık medeniyet inşa etti. Burada gayrı Müslimlere de dinlerini devam ettirme hakkı verildi” diye konuştu.

Ümitsizliğe kapılmayın

Gençlerin yeni Kızıl Elma’sının İslam medeniyetini bir açık medeniyet olarak yeniden inşa etmek olduğunu belirten Recep Şentürk konuşmasında bazı uyarılarda da bulundu: “Son bir asırdır yaşadığımız kriz sizi ümitsizliğe sevketmesin. 1500 yıllık bir medeniyet tarihi içerisinde bir asır hiçbir şeydir. Nasıl ki haçlılar gelip Kudüs’te bir asır hüküm sürdüler ve ardından biz bu krizi aştık. Biz bu krizi yine aşacağız ama bir strateji değişikliği gerekiyor. Batılılaşma ve modernleşme stratejisiyle bunu yapamayacağımızı 200 yıl tecrübe ettikten sonra anladık. Demek ki bu yol, yol değil.”