Ayraç ismiyle yeni bir kitap dergisi çıkmıştı. Şimdilerde 2. sayısı çıkmak üzere. Derin okumalar yapanlar ve kitapseverler için iyi bir kaynak olacağına inandığımız dergide, içeriğe katkı sağlamak isteyenlere de yer veriliyor. Ayraç; kitap eleştirisi ve tahlili üzerine metinlerden oluşuyor.

“Ayraç, kitaplardan yola çıkarak bir dünya inşa etmeye, bir perspektif kazandırmaya, imgelerle donanmış bir yolculukta hakikat arayışı içinde olmaya çabalayan bir dergi olacaktır.” Dergi kendisini böyle konumlandırmış.

Ayraç Kitap dostlarının yeni bir durağı olacak olan Ayraç Dergisi, Ağustos ayında ilk sayısıyla okuyucuların karşısına çıktı. Piyasa ortamına atılma gibi bir amacı olmayan dergi, gerçek okuyuculara derdini anlatmak istiyor. Ayraç Dergi, sadece yazılmış olmak için değil, okurlarla kitap eleştirileri ve tahlillerini paylaşmak için kaleme alınmış yazılarını, kitapların arasında kaybolmaktan mutlu olanlar için sunuyor. Elinden kitabı düşürmeyen, kitapların ayrıntılarında boğulmayı seven okurlar için yeni bir seçenek Ayraç. Kitapların sayfalarında, altı çizilecek cümleleri belirleyen kalemleri, Ayraç’la değiştirmek mümkün olacak.

Daha kapaktan başlayarak belirli bir seviyeye hitap ettiğini, içerikte ve görselde fuzuli olana kaçmadan belli ediyor dergi. Kapakta J. Paul Sartre’nin “Var olmak susamadan içmek gibi bir şeydir” sözü dikkat çekiyor. Sayfaların arasında kitap eleştirilerinin yanında kitap tanıtımlarına da yer veriliyor. Ayraç; sonlara doğru dört sayfasını “camekan” bölümünde kitap özetlerine ayırıyor.

 

Nefesimizi tuttuk!

Genel yayın yönetmeni Şahin Torun; “Kıyılardan içe doğru bir yola çıktık…Nefesimizi tuttuk, var oluyoruz!..” diyor girişteki yazısında.

 

Emektarlar

Cihan Aktaş
Cihan Aktaş

Derginin Yazı İşleri Müdürü Emin Demirci, Genel Yayın Yönetmeni Şahin Torun, Editörü Yunus Emre Tozal. Yayın Kurulunda ise Ali Koçak, Cemil Üzen, Ümmügülsüm Tat, Arzu Sevinç, Ayşanur Bulut, İsa Karaarslan, Ömer Şarlak, M. Zübeyr Berk yer alıyor.

Aylık derginin ilk sayısında dikkatimizi çeken bazı başlıklar ise şöyle:

Şahin Torun: Philip Mansel ve Konstantiniyye ve İstanbul ve Tarih-Konstantiniyye

Cihan Aktaş: Bir Adres İçin Yoklamalar: Huzursuz Bacak - Mustafa Kutlu

Fatih Çodur: İbrahim Tenekeci’nin Dünyası - İbrahim Tenekeci

M.Zübeyr Berk: Estetik Öldü, Evliliğe Elveda - Kierkegaard

 

Okura açık dergi!

Dergiye yazı göndermek isteyenler için bazı kurallar bulunuyor:

Derginin bir edebiyat dergisi değil, bir eleştiri dergisi olduğu ve gönderilecek metinlerin hikaye, şiir, deneme türlerinde olmaması, yazının başka bir yerde önceden yayımlanmaması, aynı anda başka bir dergiye gönderilmemesi gerektiğinden bahsedilmekte. Aynı zamanda hakkında yazılacak kitabın son çıkan eserlerden olmak zorunda olmadığı ve birkaç kitabın imgelerinden yola çıkarak, kitaptan notlar belirtilerek, alıntıların sayfaları verilerek inceleme, tahlil ve eleştiri yazılarının yazılacağından bahsediliyor. Editörün yazı hakkında düzenlemelerde bulunma hakkına sahip olmasıyla birlikte, yazıların birbirine ithaf edilmemesi gerektiği de dergiye katkıda bulunmak isteyenlere düşülmüş notlar arasında… [email protected] adresine yazılar yollanabilir.

 

Gözde Nurcan haber verdi

yazangozde (at) gmail.com