KURT MINTIKASI

1971 yılında yayımlanan Kurt Mıntıkası Javier Marías’ın ilk romanıdır; 17 yaşında yazmaya başladığı bu romanı bir sene gibi kısa bir sürede bitirmiştir. Hikâye Amerika Birleşik Devletleri’nde geçer ve bütün kahramanları da Amerikalıdır.

Marías bu ilk kitabında, 1922’de Taeger ailesinin dramatik parçalanmasıyla başlayan, kara romandan melodrama, Amerika İç Savaşı’ndan egzotik Güney’e, polisiye entrikalardan otuzlu yıllardaki gangster çatışmalarına uzanan yüksek tempolu, soluk kesici bir maceralar silsilesine davet ediyor okuru.

Kurt Mıntıkası’ında yazarın, dikkat çekici bir yazınsal olgunluk, keskin bir ironi anlayışı ve baş döndüren bir hikâye kurma yeteneği sergilediğine tanık oluyoruz.

Juan Benet’e göre, “mükemmel ve zalim bir pastiş” olan bu romanın, cüretkâr ve parçalı kurgusu, kasıtlı klişe kullanımı, son derece akıcı tekniğiyle, öncü bir yapıtı olarak karşımıza çıktığını söylemek abartı olmaz.

“Macera peşinde koşan bir şövalye, matrak, iğneleyici, öfke ve aşk dolu, kesinlikle olmazsa olmaz bir yazar.”

The Guardian

“Javier Marías dünyanın en büyük, en dâhi yazarlarından biri.”

Claudio Magris

Kurt Mıntıkası
Yazar: Javier Marias        

Çeviren: Çiğdem Öztürk

Editör: Ersel Topraktepe

YKY Edebiyat / Dünya Edebiyatı / Roman

SANAT DÜNYAMIZ 188 / MAYIS – HAZİRAN 2022

Sanat Dünyamız’da David Hockney’den Venedik Bienali’ne

Sanat Dünyamız dergisi okuyucularıyla güncel sanat alanındaki son gelişmelere dair eleştiriler, denemeler ve söyleşilerle dolu 188. sayısını buluşturuyor. Mayıs Haziran sayısının ajandası bu sayı 28 Mayıs’a dek Evin Sanat Galerisi’nde “Muğlak” adlı sergisi devam eden ressam Temür Köran’a emanet.

Derginin kapağında Sabancı Müzesi’nde açılacak sergisi “Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” ile çağımızın en önemli ressamlarından David Hockney bulunuyor. Kültigin Kağan Akbulut dergideki yazısında Hockney’nin resimlerinin günümüzde nereye denk düştüğünü inceliyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin açtığı “Osman Hamdi Bey Sergisi”ne dair ise Prof. Dr. Zeynep İnankur’la yapılmış bir söyleşi meraklılarını bekliyor. Bu yıl üç yıllık bir aradan sonra düzenlenen Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi kapsamında açılan Türkiye Pavyonu ve ana sergiye dair bir eleştiri de dergide.

Arter’in siparişi üzerine ürettiği eseri “Io’nun Yeni Sesi” ile İstanbul’a dair akustik görüntüler yaratan Bill Fontana’nın sanatını Sair Sinan Kestelli inceliyor. Bruno Vandermeulen ve Danny Veys'in Anamed’de açılan “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif” adlı sergisini ise Erman Ata Uncu değerlendiriyor.

Süreyyya Evren Sarmal Senaryolar yazı serisinin sonuncu yazısını kaleme alıyor. Elif Kamışlı ise Kiki Smith’ten Deniz Aktaş’a, Nikita Kadan’a uzanan bir denemeyle dergide yer buluyor. Misal Adnan Yıldız ise küratöryel pratiklere odaklanacağı Yaşayan Belgeler adlı serisinin ilk yazısıyla dergide.

Ezgi Yakın, Nursaç Sargon’la küratörlüğünü üstlendiği Monitor’un İzmir’de düzenlenen “Umutsuzluğun Antaios’u” isimli yeni sergisi hakkında bir söyleşisini sunuyor. İlker Hepkaner ise ödüllü belgesel Zeki Müren Hattı üzerinden bugün “sanat güneşimiz”in neler ifade ettiğini araştırıyor.

Dergide Burak Delier’e dair Ezgi Bakçay’ın bir sanatçı incelemesi, Huo Rf’nin Spot Işığı üzerine Banu Karaca’nın bir yazısı ve Ece Balcıoğlu’nun “Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” sergisi üzerine değerlendirmesi yer alıyor. Ezgi Hamzaçebi ise “Gerçekte Olmayan Şeylerin ZihinselTahayyülleri” sergisindeki eserlerin edebiyattaki yansımalarına değiniyor.

Sanat Dünyamız 188 / Mayıs - Haziran 2022

Editör: Fisun Yalçınkaya

YKY Süreli Yayın / Dergi – Sanat

KİTAP-LIK 221 / MAYIS – HAZİRAN 2022

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan kitap-lık dergisinin 221. sayısında dosya konusu Nursel Duruel’in öykü kitabı Geyikler, Annem ve Almanya. Kitabın 40. yılında yapılan YKY özel baskısı dolayısıyla hazırlanan dosya Berat Alanyalı’nın Nursel Duruel ile yaptığı bir söyleşiyle açılıyor. İbrahim Yıldırım, Hülya Soyşekerci, M. Sadık Aslankara, M. Zaman Saçlıoğlu, Haydar Ergülen kitabı ve yazarı değerlendiren yazılarıyla dosyada yer alıyor.

İbrahim Yıldırım ile Dünbatımı Defterleri romanı, M. Kayahan Özgül ile Bindik Bir Alâmete… kitabı üstüne söyleşilerin bulunduğu dergide Edip Cansever arşivinden çıkan iki Cansever şiiri de dikkat çekiyor.

Nihat Ziyalan, Yüksel Pazarkaya, Süreyya Berfe, Hüseyin Peker, Turgay Kantürk, Muzaffer Kale, Enver Topaloğlu ve Ulaş Bager Aldemir şiirleri; Şiir Erkök Yılmaz, İlhan Durusel, Zehra Tırıl, Kerem Işık, Gökhan Yılmaz, Ayşen Işık, Ferdi Çetin, Adil İzci, Engin Özkol ve Serdar Rifat öyküleri; Mehmet Can Doğan, Erendiz Atasü, Mukadder Özgeç, Musa Yazıcı, Orçun Üçer, Ramis Dara, Burak Çetintaş yazılarıyla kitap-lık dergisinin 221. sayısında.

Kitap-lık 29 yıldır iyi edebiyatın adresi.

Kitap-lık 221 / Mayıs – Haziran 2022
Editör: Murat Yalçın
YKY Süreli Yayın / Dergi – Edebiyat

BENİM GÜZEL VAPURUM

Vapurlarla yarışan yunusları merak ediyor musunuz?

Peki vapur içinde o kadar arabayla nasıl yüzüyor biliyor musunuz?

Yandan çarklı bir taşıt mı yoksa bir içecek mi dersiniz?

Bu soruların yanıtını merak ediyorsanız, Filiz Özdem’in yazdığı, Eren Caner Polat’ın resimleriyle eşlik ettiği bu sımsıcak dede torun hikâyesi tam size göre!

Benim Güzel Vapurum
Yazar: Filiz Özdem

Resimleyen: Eren Caner Polat

Editör: Hazel Bilgen

YKY Doğan Kardeş / Çocuk – Resimli Öykü Kitabı (5-8 Yaş)

DÜŞLE

Büyüyünce korkusuz bir akrobat olmaya ne dersiniz? Belki de yetenekli bir pastacı olmak hayaliniz. Meraklı bir kâsif ya da Ay’da gezinen bir astronot bile olabilirsiniz. Yeter ki düşleyin, hayallerinizin peşinden gidin.

Meraklı çocukların sayfalarını tekrar tekrar çevirmek isteyeceği bu sevimli kitabı Joseph T. Garcia yazdı, Kimberley Barnes resimledi.

Düşle
Yazar: Joseph T. Garcia

Çeviren: Aslı Konaç

Resimleyen: Kimberley Barnes

Editör: Hazel Bilgen

YKY Doğan Kardeş / Çocuk – Resimli Öykü Kitabı (3-8 Yaş)