26. sayısı ile yayın hayatına devam eden Ayasofya Dergisi, “Mülteci mi, Muhacir mi?” dosya konusunda alanında uzman kişilerin yazılarıyla bu soruya cevap aradı. Ayasofya Medresesi’nde düzenlenen “Medrese Buluşmaları” kapsamında ise dergiye yazılarıyla katkı sağlayan uzmanların ve okuyucuların katılımıyla program düzenlendi.

Açılış konuşmasıyla katılımcılara hitap eden Ayasofya Dergisi Yayın Koordinatörü Mehmet Ali Yafez tertip edilen programın amacına değinerek ve teşekkür ederek şu şekilde konuştu:

“Buluşmayı gerçekleştirmemizin amacı; İnsan mükellef bir varlıktır. Buna iman ediyoruz. Mükellefiyet külfettir. Külfet, yüklenmektir. Ve bazı yükler vardır bunları yüklenmek farzı kifayedir, bazıları farzı ayndır. İslâm ümmetini birleştirmeye çalışmak üzerimize farzdır. Bunu birilerinin yapması gerekir. Nasip odur ki, bu iş bugün bizlerin, hepimizin omuzlarındadır. Ayasofya Medresesinde buluşmamızın bir özelliği de entelektüel bir birikim oluşturmaktır.”

Türkiye: Bütün Mazlumların Sığınağı

Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, dosyaya ilişkin gerçekleştirilen oturumda “Türkiye: Bütün Mazlumların Sığınağı” başlıklı konuşmasıyla “Türkiye, tarihi ve coğrafi konumu nedeniyle yüzyıllardır göçlere hedef olmuş, her seferinde adeta bir ana şefkati ile Anadolu’ya sığınanları kucaklamıştır. Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı üzerindeki kitabede yazan “Yâ Valiyete Külli Mazlûm” / “Bütün Mazlumların Sığınağı” ifadesi, bir cihan devleti olmanın verdiği sorumluluğun göstergesidir.” diyerek konunun ehemmiyetini vurguladı. Adıgüzel, ayrıca ülkemizin son yıllardaki durumunu, “Ülkemiz hem hedef, hem de transit bir ülke olarak son 40 yıldır göç güzergâhlarının en işlek rotasını oluşturmaktadır.” sözleriyle özetledi.

Avrupa’ya da değinen Adıgüzel; “Kale gibi korunan Avrupa ülkeleri, mültecilerin surlarını aşmasının mümkün olmadığı, aşanların ise işkence edilerek tekrar Akdeniz’e atılması ve ölüme terkedilmesiyle iyice korunaklı hale getirilmeye çalışılıyor.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Mülteci Olmanın İlkesel Kanunları ve İsrail

Beytülmakdis Öncüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Büşra Zişan Erol, “Filistinliler vatan topraklarında vatansız muamelesi görürlerken Yahudiler içinde dahi çok tartışmalı olmasına ve Yahudilikleri 1957’de kabul edilmesine rağmen en yüksek rakamlarla gerçekleşen göçler Etiyopyalı Yahudiler tarafından yapılmaktadır” diyerek pek de bilinmeyen bir meseleyi gündeme getirdi ve “Her yıl Etiyopyalı Yahudiler özel uçaklarla Filistin topraklarına taşınmaktadır.” meseleyi izah etti.

Ukrayna savaşı üzerinden de bir değerlendirme yapan Erol, “Hâl böyleyken yüzyıllardır devam eden Filistin ve Orta Doğu savaşları bu kadar gündem olamazken Ukrayna savaşı neden bir anda tüm dünyada büyük bir teessürle karşılandı?” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Mülteci Meselesi ve Karayolu ile Hac Bağlantısı

Ayasofya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Recep Terler, “Mültecileri ülkelerine sokmayanlar, o mazlum insanların ata topraklarında bulunan antik eserleri Amerika, Avrupa ve Rusya müzelerinde sergilemekte son derece mahirdirler.” diyerek sözlerine başladı. Ardından konuşmasına ümmet perspektifinden bakarak devam eden Terler, “Suriye üzerinden karayoluyla Hac vazifesinin gerçekleştirebiliyor olmak bizim için iki meseleyi çözebilir: Kudüs ve İslâm Ümmetinin Birliği. Aslında Türkiye tam da bu yolda ilerlerken Suriye’deki karışıklıkla on küsur yıldır kaybettiğimizi hâlâ bulamıyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bir sonraki programın Eğitim dosya konusu etrafında Ocak-Şubat 2023 sayısıyla birlikte Ocak ayı sonunda yine Medrese Buluşmaları programında gündeme getirileceği belirtilerek program tamamlandı.

Önce Ayasofya, Şimdi Kudüs Sergisi

Program öncesi, ara ve sonrasında derginin çizgi ve resim sanatçılarından Hazal Sezgin, Derya Paçal, Tuğba Öztürk ve Mervenur Kaymakcı’nın eserleriyle oluşturulan “Önce Ayasofya, Şimdi Kudüs Sergisi” buluşma programı boyunca Ayasofya Medresesi’nde sergilendi ve büyük bir ilgiyle karşılandı.