Balkanlar, mübarek günlerin tıpkı Türkiye'de olduğu gibi coşku ve heyecanla beklendiği bir coğrafya.
Bulgaristan'da bayram için 'tatlı' bir telaş
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın merkezinde; Türk ustalarının ellerinden çıkan baklavalar, kadayıflar, tulumbalar, bayram sabahı soflarda yerini almayı bekliyor. Tatlılar bayramlık ikramların olmazsa olmazları arasında. Tatlıcı Nafiye Hanım, Sofyalılar'ın bayramda eş, dost ve akrabalarına tatlılar ikram ettiklerini söylerken şu ifadeleri kullandı: "Ramazan ayı tatlısız olmaz. Bundan önceki gibi bu sene de bayramlarda siparişlerimiz artıyor. Biz burada Türk damak tadını temsil ediyoruz. Şekerparemiz var, kadayıfımız, revanilerimiz var. Değişik türlü baklavalarımız var. Bayram için özel kadayıf siparişleri de alıyoruz."
Sofya'da eğitim gören Türk öğrenciler ise bayramı buruk ve ailelerinden uzak yaşayacak. Öğrenciler, aileleriyle birlikte olamadıkları için bir burukluk yaşadıklarını, yine de buradaki arkadaşlarıyla bayramı kutlayacaklarını söylediler. Öğrenciler, sınavları dolayısıyla bayramı Sofya'da geçirmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Türk öğrenciler memleket hasretini ve aile özlemini türkülerle ifade ediyor.
Kosova'da bayram için pazarlar dopdolu
Bayram hazırlığı telaşı yaşayan Balkan ülkelerden biri de Kosova. Ülkede bayram hazırlıkları günler öncesinden başladı bile. Kosova genelinde bu yıl da bayram öncesi fiyatlar el yakıyor. Kosovalılar artan fiyatlar nedeniyle kent pazarlarından alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Kosova'nın merkezinde yer alan pazarlar, Türkiye'de kurulan kent pazarlarını anımsatıyor. Zira pazarların tezgâhları, genellikle Türkiye'den getirtilen kıyafetlerle dolu. Ancak esnaf satışların geçen yıla oranla azalmasından şikâyetçi. Esnaf, işlerin yoğun gibi görünse de aslında düşük olduğunu, "gurbetten gelenler olmasa neredeyse satış yapamayacağız" ifadesiyle vurguluyor.
Kosovalıların bayram günlerinde en çok rağbet gösterdiği lezzet ise bu sene de değişmedi. Bayramların vazgeçilmezi baklava, günler öncesinden hazırlandı ve bayram günü sofranın başköşesinde yer almayı bekliyor. Baklavanın yanı sıra diğer yöresel lezzetler de bayramda ikram edilecek tatlar arasında.
Makedonya'da gurbetçiler bayram için geldi
Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala, Makedonya Müslümanlarını da tatlı bir telaş sardı. Ülkede 5 gün sonra kutlanacak bayram için hazırlıklar sürüyor. Bir yandan tatlı sohbetlere vesile olacak bayram tatlıları hazırlanırken, diğer yandan aileler çocuklarıyla birlikte bayramlık alışverişini sürdürüyor.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 35'i Müslüman olan Makedonya için mübarek günlerin ve bayramların ayrı bir önemi var. Ülkedeki Müslümanların önemli bir bölümü yurtdışında çalışıyor ve bu gurbetçiler bayramlarını memleketlerinde geçirmeyi tercih ediyor. Hasretlerin son bulduğu bayram günlerinde Makedonya'da nüfus anlamında da ciddi bir hareketlilik yaşanıyor.
Bayram için çalıştığı Almanya'dan gelen bir Üsküplü, şu ifadeleri kullandı: "Ben Almanya'dan geldim. Her bayram buralara gelip, Kosova ve Makedonya'daki akrabalarımızı ziyaret ediyoruz. Ramazan ayı ve bayramlar buralarda çok daha iyi geçiyor. Bizim yasadığımız yerde herkes oruç tutamıyor. Ama memlekette insanlar çok daha hassas. Gördüğüm herkes oruçlu. Bu vesileyle tüm Müslümanların birlik olmasını diliyorum. Şimdiden herkesin Ramazan bayramını kutlarım."
Atina'da bu sene de camisiz bir bayram
Avrupa'nın ibadete açık camisi olmayan tek başkenti Atina ise bir bayrama daha hüzünlü giriyor. Yunan Parlamentosu'nda alınan karara rağmen Atina'daki cami inşaatı bir türlü başlayamadı. İnşaatın yapımını üstlenecek firma bulunmaması nedeniyle ihale süreci yaklaşık bir yıl sürmüştü. İhale sürecinin tamamlanmasına rağmen, cami için henüz tek bir çivi bile çakılmadı.
Atina'da yaşayan 100 binin üzerindeki Müslüman, bu bayram da hükümetin verdiği sözü yerine getirmiş olmaması nedeniyle üzgün. Yunanistan'da yaşayan Müslümanların vaatlerle kandırıldığını söyleyen Yunanistan Müslümanları Birliği Başkanı Naim El Gadur şöyle konuştu: "Her sene aynı şeyi tekrar tekrar söylemekten bıktık. Bizi kandırıyorlar. Bizi Yunan vatandaşı olarak görmüyorlar, ikinci sınıf vatandaş olarak görüyorlar. Bu bayram da Müslümanlar namazlarını meydanlarda veya kendi imkanları ile kurdukları mescitlerde kılmak zorunda kalacak."
Kuzey Haber Ajansı