Herkesin bir hikâyesi vardır ama herkesin bir şiiri yoktur. Buna inanırız biz. Şehirleri de bir şahsiyet olarak algılarsak şiir sahibi olan şehirleri diğerlerinden ayırmamız gerekir ve elbette bu şehirler arasında Maraş’ı ayrı bir yere koymamız da…

Elimde Kahramanmaraş Valiliği’nin desteğiyle yayınlanmış bir kitap var. Duran Boz Duran Bozeditörlüğünde yayınlanmış 2009’un Ekim ayında. Kitap bir seçki, antoloji niteliğinde. Kitabın ismini söyleyince seçkide yer alma kriterinin ne olduğunu öğrenmiş olacaksınız. Kitap Şiirli Şehir Kahramanmaraş ismini taşıyor. Yani seçki, çoğu Maraşlı olan şairlerin Maraş’la direkt veya dolaylı olarak ilgili şiirlerden oluşuyor.

Aslında Maraş'ta çok şair yok, iyi şairleri var Maraş'ın.

Şiirli şehir mi sihirli şehir mi?

Şairlerin sözlerini sihre benzetenler olmuştur tarih içerisinde. Bu anlayışın içerisinde elbette şairlerin kandırmacı, göz boyamacı bir tarafı olduğu bilinçaltında yatmaktadır. Ama asıl olan onların sihir gibi efsunkâr bir yönünün olmasıdır, etkileyiciliğidir. Buradan bakınca Şiirli Şehir Kahramanmaraş başlığını “Sihirli Şehir Kahramanmaraş” olarak da okuyabiliriz.

Şiirli Şehir Kahramanmaraş
(+)

Maraş’ın yerelliğinden uzaklaşması da göze çarpıyor

Kitapta yer alan şiirlere baktığımızda daha çok destansı şiirlerin ve Maraş’ın tabii güzelliklerini anlatan şiirlerin yer aldığını görüyoruz. Bunu gurbet duygusu, sıla özlemi çeken şairlerin Maraş özlemleri takip ediyor genel olarak. Bir de Maraş’ın yerelliğinden uzaklaşması, modernitenin bozucu etkisi şiirlerde göze çarpıyor. Bu aralar çokça üzerinde düşündüğümüz, konuştuğumuz Cahit Zarifoğlu’ndan alınan şiirde de bu bozucu etkiyi çok sarih olarak görebiliyoruz:

Çoktandır şu maraş kalesi hatıraları elinden alınmış

bir taş yığınıdır. –onların yerine bilardo masaları konmuştur-

şalvarlı şövalye ve kovboylar bilardo oynamaktadırlar

Bir şehrin hüviyetini muhafaza etmesi için o şehrin kendi kültürüne yabancılaşmamış kültür-sanat verimleriyle yoğrulması gerekir. Bu verimler, işgal zamanında Sütçü İmam ne ise bugün o işlevi görebilmelidir. İşbu sebeple Maraş üzerine yapılmış bu çalışmayı önemli buluyor ve gelecek kuşaklara ve bugünün kuşağına katkı sağlayacağını düşünüyorum.

 

Besim Bal önemli buldu, haber verdi