Dünya Bizim olarak, Anadolu'da kültürel alanda neler yapılıyor, bir canlılık/ hareketlilik var mı, böyle bir canlılık varsa bu ülke sathında bir kültürel "ayaklanma"ya/ şahlanışa vesile olabilir mi, bunları masaya yatıralım istedik. Ve Anadolu'daki vakıf ve derneklerin kapılarını çaldık. (“Anadolu'da Kültür Sanat” üst başlıklı bu söyleşi dizimizin gerekçesi: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20544 )

Bu çerçevede Maraş’ta faaliyet gösteren, Yedi Hilal Derneği şube başkanı Eshabil Yıldız ile konuştuk.

Vakfınız/derneğiniz hangi amaçlarla, ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz İstanbul merkezli Yedi Hilal Derneği'nin şubesi olarak şehrimizde 5 ay önce kurulmuş ve faaliyetlere başlamıştır. Okuyarak inşa etmeye gönül vermiş öğretmen ve farklı alanlarda çalışan arkadaşlar tarafından kurulmuştur. Derneğimiz okuma ve inşa merkezli bir medeniyetin öncüsü olmaya çalışan gönül erlerinin birlikteliği ile oluşmuş bir dernektir.

Kurumunuzda ne tür kültürel/sanatsal faaliyetler yapılmakta? Sürekli faaliyetleriniz neler?

Sürekli faaliyet olarak okuma halkaları oluşturmaya çalışıyoruz. Özellikle gençlerimizi okuma kamplarına alıyoruz ve iki üç gün sıkı bir okuma programı düzenliyoruz. Bizler gençleri televizyonun esir almasından, internetin mahkum etmesinden ve çevrenin kötü alışkanlıklarından kurtararak kitap eksenli bir gençlik hedefliyoruz.

Etkinliklerinize gençlerin katılımı ne düzeyde?

Birçok gence ulaşmaya çalışıyoruz. İlköğretim, lise ve üniversite düzeyinde her kesimden gence ulaşmak ilk hedeflerimizden biri. Yedi Hilal için, gençlere doğru koşmak ve gençlerle birlikte hareket etmek derneği diyebiliriz. Onlara edindiğimiz birikimleri, dogmatik bir tarzda göstermek, enjekte etmek niyetinde değiliz. Biz de okuyan, her gün yeni bir şeyler öğrenme telaşında olan kişileriz. Gençlerin bizden alacakları çok şey var. Bununla birlikte bizim de gençlerden alacağımız, öğreneceğimiz çok şeyin olduğuna inanıyoruz. Yedi Hilal ortak bir platform oluşturmak derdindedir. Yani öğretenin ve öğrenenin, öğrenmeye devam edeceği bir ortam. Bu manada Yedi Hilal etkinliklerine katılan herkes gençtir. Herkesin söz hakkı vardır. Tartışma konusu belirleyebilir, mevcut tartışmalara katılabilir.

Tartışma diyoruz ama bunun genellikle kitap merkezli olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Bu yüzden daha fazla gence ulaşmak adına okullarda “Yedi Hilal’den Mektup Var” adı altında bir proje geliştirdik ve daha fazla gence ulaşmaya çalıştık. 20 bin adet bastırıp, karnelerini alan ilköğretim ve lise öğrencilerine, bizzat okullarına kadar giderek dağıttığımız mektuplar çok büyük rağbet gördü. Yine okumaya meraklı gençlere ulaşabilmek için, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı on beş adet halk kütüphanesine bu mektuplardan bıraktık. Dolayısıyla umuyoruz ki önümüzdeki yıl programlarımıza daha fazla katılım olacaktır.

Yedi Hilal’den Mektup Var”a ilkokul ve lise talebeleri için ayrı ayrı hazırladığımız kitap listelerini ekledik. Bunlar öğrencilerin yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmeleri için bir teklifti.

Kurumunuzda gençlere çeşitli sorumluluklar da veriyor musunuz? Varsa, ne tür sorumluluklar alıyor gençler?

Gençlere kitap okumak ve onlarla ilgili düşüncelerini korkusuzca dile getirmek dışında herhangi bir sorumluluk yüklemiyoruz.

Matbu yayınlarınız (aylık bülten/dergi, kitap, vs.) var mı? Varsa neler?

Sadece yukarıda sözünü ettiğimiz “Yedi Hilal’den Mektup Var”ı bastırıp dağıttık. Yeni bir dernek olduğumuz için, süreli bir yayınımız henüz yok.

İnternet siteniz var mı? Sürekli güncelleniyor mu?

Maraş şubesi olarak, ayrı bir internet sitesi kurmadık. Genel merkezimizin sürekli güncellediği bir web sayfası var. Oradan faaliyetlerimiz takip edilebilir: http://www.yedihilal.org

Taşrada faaliyet gösteriyor oluşunuzun artıları/ eksileri neler?

Aslında son yıllarda taşra ile merkez arasında çok fark kalmadı. Yaşadığımız şehirler büyükşehir artık. Buralarda da çok güzel çalışmalar yapılabiliyor. Kahramanmaraş 2013’te büyükşehir oldu. İstanbul ve Ankara kadar olmasa da ihtiyacımız olan şartları bize sunabiliyor. Ancak şunu da kabul etmek lazım, ülkemizin her alanda olduğu gibi gündem belirleyen merkezi İstanbul’dur, bu yüzden sosyal ve kültürel faaliyetlerin merkezi de oralardır. Bizler şehrimizin kendi özgül ağırlığı nispetinde faaliyetlerde bulunmaya çalışıyoruz.

Şehrinizde kamu kurumlarıyla ortak faaliyetler de yürütüyor musunuz? Varsa neler?

Kamu kuruluşları ile yaptığımız bazı faaliyetlerde dirsek temasına giriyoruz. Büyükşehir belediyemizin sosyal alanlarından rahatlıkla yararlanabiliyoruz.

Şehrinize değer katma noktasında kendi kurumunuzu hangi noktada görüyorsunuz? Geliştirdiğiniz/ yürüttüğünüz projeler var mı?

Yedi Hilal Derneği, belki de diğer sivil toplum kuruluşlarından farklı olarak düşünen, okuyan ve hayal kurabilen bir toplum arzu ediyor. Bu yüzden bizim ilk çıkış noktamız, okumaktır. Son varış noktamız da okumak olacaktır. Önümüzdeki dönem 100 gencimizi kapsayacak şekilde bir “Medeniyet Akademisi” adı altında proje geliştireceğiz. Doğuyu ve Batıyı iyi anlayan, yakın tarihini sorgulayarak öğrenen ve ehli sünnet omurgasına sahip, ahlaki değerleri her zaman ön planda tutan bir gençlik hedefliyoruz. Bu yüzden biz Yedi Hilal olarak tüm STK’larla barışık, işbirliği içinde çalışmak istiyoruz.

Şu üç kavramın sizin için ne anlam ifade ettiğini birer cümleyle açıklayabilir misiniz?

Şehir: İçinde yaşayanların kimliğini oluşturan en önemli etkendir.

Kültür: Medeniyeti oluşturan unsurların tümüdür.

Gençlik: Ahlaktır, gelecektir, emanettir.

 

Ömer Yalçınova yazdı