Muhit, 36. Sayı

Aralık, Mehmet Âkif’in adını daha çok andığımız aylardan. Hem doğum hem de ölüm tarihi aralıkta Mehmet Âkif’in. Böyle değerlerimizi anmak için bu tür vesileleri değerlendirmek gerek. Özellikle Âkif gibi her şeyiyle örnek olan şahsiyetleri yeni nesillere anlatmak birinci görevlerimizden olmalı.

Muhit dergisi 36. sayısında Mehmet Âkif’e dair yazılarla İstiklâl Marşı şairimizi anıyor. Mustafa Özçelik, Mustafa Özel ve Ali Emre’nin Âkif konulu yazıları şairimizi farklı yönleriyle ele alan yazılardan oluşuyor.

Mehmed Âkif Şiirinin İki Önemli Kavramı: Samimiyet ve Tevazu

Mustafa Özçelik, Mehmet Âkif üzerine en çok çalışma yapan yazarlarımızdan. Mehmed Âkif Şiirinin İki Önemli Kavramı: Samimiyet ve Tevazu isimli yazısında şairin iki özelliğinin şiirlerine yansıyan yönünü örnekler eşliğinde işliyor. Âkif, yazdıklarıyla yaşadıkları çelişmeyen ender şahsiyetlerdendir. Bu yazıda da samimiyetin ve tevazunun onun şiirindeki kullanım şekillerini görüyoruz.

“Mehmed Âkif ’in şiirinde öncelediği ve önemsediği samimiyet ve tevazu kavramları elbette hayatı için de söz konusu olmuştur. Biyografisi, bir ahlâk kahramanının örnek alınması gereken bir hayat hikâyesidir. Bu hikâyede öne çıkan bu iki ahlâkî erdem peşinden hakikatli ve cesaretli bir tutumu da getirmiş ve böylece Âkif, ölü toprağı serpilmiş insan kütlesini ayağa kaldırmış, emperyalist saldırganlığın önüne böyle geçilmiştir. Burada Millî Mücadele sonrasındaki Âkif ’in düşlediği devlet ve cemiyet tasavvurunun başka bir noktaya evrildiğini unutuyor değiliz. Ne var ki önemli olan zafer değil, seferdir. Netice bir yerde takdirdir. Fakat netice farklı oldu diye Âkif ’i verdiği mücadelede başarısız sayamayız. Zira düşüncesi de tezleri de hâlâ önemini korumaktadır. Bu yüzden Safahat başucu kitabımız olmaya devam etmektedir. Yeter ki bu kitabı hem şiir kitabı hem fikir kitabı hem de bu müstesna şairimizin şahsiyet özelliklerini veren bir kitap olarak okuyup anlayabilelim. Bunu yaptığımızda Âkif ’in hâlâ aramızda olduğunu, bizimle konuştuğunu görüp anlamış olacağız.”