Bu topraklarda henüz yazıya geçirilmemiş fakat öyle bir çaba olsa arkası çorap söküğü gibi gidecek müthiş bir sözlü birikimin, hatıranın olduğu muhakkak. Yazıya geçenler, kayda alınanlar herhalde bu toprakların tüm hikâyelerinin ancak küçük bir kısmını içeriyor. Üstelik bu tarih yazıcılığını devletin kurumlarının himayesinde değil de kendi çabalarınızla yapıyorsanız çok dar bir alanda, konunuzu epey daraltarak yapmak zorundasınız ki öbür türlüsünün altından kalkmaya ömür yetmeyebilir.

Devlet “sözlü tarih”e el attı mı?

Akşehir - Batı Cephesi Karargahı
(+)

Bu noktada “sözlü tarih”in önemine inanan ve çalışmalarının ekserisini bu alana kaydıran sivil toplum kurumlarının hakkını vermeli. Kısıtlı imkânlara rağmen en azından bu kurumlar ilgili insanları organize edip bir araya getirebiliyor, onlara destek olabiliyorlar. Sivil toplumda ufak ufak böyle gayretlerin görülmeye başlandığı son yıllarda, “devletin kurumları kanalıyla ‘sözlü tarih’ meselesine ne zaman el atılır acaba” diye bekliyordum. Alanım değil, varsa birtakım çalışmaları gözden kaçırmış olabilirim ama görmemiştim şimdiye kadar böyle bir çaba. Ta ki Akşehir Belediyesi’nin “Batı Anadolu’da Milli Mücadele Anıları” adı altında bir etkinlik düzenlediğini duyana kadar… Bir etkinliğin adında “anı/lar”, “hatıra/lar” geçiyor olması bile, o etkinliğin heyecan verici olmasına yeter aslında.

Anılar toplanacak, kitaplaştırılacak

Konya’nın Akşehir ilçesi, Milli Mücadele’de Batı Cephesi Karargahı misyonunu üstlenmiş, o cephenin sevk ve idaresinin yapıldığı bir yer. Hazırlıklarının tamamlanarak birliklerin cepheye uğurlandığı 24 Ağustos orada her sene Onur Günü olarak kutlanıyormuş.

“Batı Anadolu’da Milli Mücadele Anıları” başlığıyla yapılan bu etkinlikte 12 Temmuz’a kadar Milli Mücadele hatıraları toplanacak; etkinliğe gönderilen bu anıların değerlendirilmesi de 30 Temmuz’da son bulacak. Tarihçi akademisyenler Prof. Dr. Şerafettin Turan ve Yard. Doç. Dr. İsmet Görgülü’den oluşan Seçici Kurul tarafından yapılacak değerlendirmelerde birtakım kriterleri barındıran anılar bir kitap ya da kitaplarda toplanacak.

Böylesi iyi bir düşünceyi hayata geçirdikleri için Akşehir Belediyesi’ndeki ilgililere teşekkür etmeli… Ne diyelim; darısı diğer kurumların başına…

Etkinlikle ilgili detaylı bilgi için: http://www.aksehir.bel.tr/portal/aksehir/aksehir-haberler/174-bati-anadoluda-milli-mucadele-anilari

Akşehir - Genel Görünüm

Akşehir - İplikçi Camii'nde cemaat

Mehmet Emre Ayhan haber verdi