28 Şubat sürecinin 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim modeli yerine süresi uzatılarak getirilen 4+4+4 modelinde açık öğrenim hakkının ne şekilde kullanılacağı en çok merak edilen konuların başında geliyordu. İlk düzenlemede ilkokuldan sonra tanınan bu haktan, herhangi bir gerekçe açıklanmadan vazgeçilmiş ve sadece lise öğrencilerinin faydalanabileceği belirtilmişti.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da açık lisede okumak isteyen öğrenciler için herhangi bir şart koşulmamasına rağmen, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in basına verdiği bir demeç ile açık lise kayıtlarının teknik sebeplerden ötürü bir süreliğine durdurulduğunun belirtilmesi birçok ailede şüphe ve tedirginlik uyandırdı.
Büyük bir yanlış olur!
Açık lise kayıtlarıyla ilgili olarak Sakarya Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada “Çocuklarını açık liseye kayıt ettirmek isteyen öğrenci velileri, e-kayıt sisteminin altyapısı hazır olmadığı gerekçesiyle geri çevrilmekteydi. Fakat Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in 1. sınıftan 12. sınıfın sonuna kadar yaşı tutan tüm öğrencilerin örgün öğretime alınacağını açıklaması yeni bir sorun doğuracak niteliktedir.
Bakan’ın açık lise hakkının kullanımını, örgün öğrenim yaşının geçilmiş olması ya da 2 yıl üst üste sınıfta kalınması şartına bağlaması, mevcut model açısından ciddi bir geri adım olacaktır. Kayıt belirsizliğinin sürmesi ve bakanın demeçleri, çocuklarını açık liseye kayıt yaptırarak zorunlu eğitim sistemi içinde kendi alternatiflerini üretmek isteyen birçok aile tarafından derin bir hayal kırıklığıyla karşılanmıştır.
Açık lise kayıtları için herhangi bir şart koşulmayacağını ve sadece teknik bir yetersizliğin yaşanmış olduğunu ümit ediyor, bu konuda ailelerin hakkını gasp edecek herhangi bir yönetmelik hazırlanmasının kabul edilemeyeceğini belirtmek istiyoruz.” denildi.